Zamienniki cukru – czy naprawdę są zdrowe?

Zamienniki cukru - czy naprawdę są zdrowe?Zamienniki cukru – czy naprawdę są zdrowe? No właśnie… Czy są? Według zaleceń WHO z cukru powinno pochodzić najwyżej 10% wszystkich kalorii, jakich dostarczamy organizmowi w ciągu dnia.

Zbyt dużo cukru w diecie nasila procesy zapalne (np. Reumatoidalne zapalenie stawów), sprzyja chorobom układu  krążenia, w wielu przypadkach prowadzi do rozwoju insulinooporności, cukrzycy typu II czy stłuszczenia wątroby. Trudno się jednak obyć bez słodyczy. Czy posłodzić herbatę? Co dodać do ciasta?

Zamienniki cukru – czy naprawdę są zdrowe?

KSYLITOL

Jest cukrem brzozowym i ma bardzo niski indeks glikemiczny (zaledwie 7). co znaczy, że bardzo wolno się metabolizuje i wolno podnosi poziom cukru we krwi. Ma też prawie połowę mniej kalorii niż cukier (20 kcal/100g). Nadaje się do gotowania i pieczenia. Nie powoduje próchnicy.

Jest zalecany diabetykom, ale też osobom zagrożonym osteoporozą (ksylitol podczas trawienia ma odczyn zasadowy, zapobiega więc ubytkom minerałów z kości).

Nie każdy go dobrze toleruje. Słodzik bywa przyczyną niestrawności i biegunek.

ERYTROL

Jest mniej słodki od białego cukru, ale za to ma mało kalorii (20 kcal/100g) i zerowy indeks glikemiczny. Potrawy i napoje z erytrolem można mrozić, gotować i piec.

Pozostawia w jamie ustnej delikatne uczucie chłodu. Przeciwdziała próchnicy. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Mogą go bez obaw stosować osoby z cukrzycą.

MIÓD

Miód zawiera kwasy organiczne, enzymy, składniki mineralne i witaminy z grupy B. To zdrowy zamiennik cukru ale nie dla wszystkich. Jest prawie tak samo kaloryczny, jak biały cukier (300 kcal), a jego indeks glikemiczny zbyt wysoki, by mogły go spożywać osoby z insulinoodpornością i diabetycy (średni IG miodu wynosi 55, ale np. wielokwiatowego, czy rzepakowego już 60-90).

Zamienniki cukru - czy naprawdę są zdrowe?Zamienniki cukru – czy naprawdę są zdrowe?

SYROP KLONOWY

Dostarcza nam cynku,  magnezu, wapnia, fosforu, sodu, potasu, manganu oraz witamin z grupy B.

Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, antybakteryjne, ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Syrop klonowy nie traci swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, sprawdzi się więc jako słodzik do wypieków czy marynata do mięs.

Ma mniej kalorii niż cukier i miód – ale wciąż sporo, bo 270 kcal/100g. Diabetycy muszą z niego zrezygnować ze względu na wysoki indeks glikemiczny – 65.

STEWIA

Choć jest bardzo, bardzo słodka, to jeden z lepszych zamienników cukru. Jej indeks glikemiczny wynosi 0, więc słodzenie nią nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Oprócz tego, że pomaga zapobiegać otyłości, ma właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi, wykazuje również działanie przeciwzapalne.

Możesz ją stosować, ale tylko w postaci liści. Stewia w tabletkach bywa produktem wysokoprzetworzonym i po prostu niezdrowym.

Warto wiedzieć!

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od tradycyjnego? Niestety NIE, to zwykły biały cukier zabarwiony karmelem. Spośród ciemnych cukrów lepszy skład ma trzcinowy.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz