Cukier a rak

cukier a rakLudzie żyjący w okresie paleolitu zjadali rocznie 2 kg cukru, a w dodatku cukier ten znajdował się w miodzie. Jeszcze na początku XIX wieku średnia spożycia cukru na osobę wynosiła 5 kg na rok. Pod koniec XX wieku przeciętny człowiek zjadał już 70 kg cukru. Obecnie wynik ten jest na pewno jeszcze wyższy. Nasze organizmy nie radzą sobie z nadmiarem rafinowanego cukru. A wiele wskazuje na to, że jego nadmierne spożycie może sprzyjać powstawaniu raka. Cukier a rak, mają jednak coś ze sobą wspólnego..

Rak żywi się cukrem” – wydaje się, że to tylko puste słowa, które mają straszyć. Otóż nie. Niemiecki biolog Ottto Heinrich Warburg zdobył Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie, że rozwój guzów złośliwych jest w dużym stopniu uzależniony od spożycia glukozy.

Z kolei badania PET, stosowane w diagnostyce raka, polegają na odkryciu w ciele tych obszarów, które pochłaniają największe ilości glukozy.

..

Cukier a rak

W jaki sposób cukier sprzyja powstawaniu raka?

Cukier i produkty go zawierające mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie, co ma związek z równie nagłym uwolnieniem dawki insuliny. Insulina zaś pozwala wniknąć glukozie do komórek ciała.

W momencie wydzielania insuliny uwalnia się również związek o nazwie IGF, czyli insulinopodobny czynnik wzrostu. Jego zadaniem jest stymulowanie wzrostu komórek – wszystkich, zarówno naturalnych tkanek naszego ciała, jak i wszelkich guzów. Dodatkowo insulina i IGF powodują wzrost procesów zapalnych. Tymczasem procesy zapalne również pobudzają komórki do wzrostu i są doskonałą pożywką dla guzów nowotworowych.

Cukier a rak? Jakie choroby może powodować chronicznie podwyższony poziom IGF i insuliny?

Przede wszystkim raka:

  • PIERSI – badania doktor Susan Hankinson z Harvard Medical School wykazały, że u kobiet poniżej pięćdziesiątego roku życia te, które miały najwyższy poziom IGF, były siedem razy bardziej narażone na raka piersi niż te, u których poziom IGF był najniższy.
  • PROSTATY – zespół naukowców z USA i Kanady stwierdził, że w badanej grupie mężczyzn aż 9 razy bardziej zagrożeni chorobą byli Ci, którzy mieli najwyższy poziom IGF.
  • TRZUSTKI
  • OKRĘŻNICY
  • JAJNIKÓW

cukier a rakCukier a rak

Mniej oczyszczonego cukru to większa ochrona przed rakiem

Już nieznaczne ograniczenie ilości rafinowanego cukru w diecie zmniejsza wydzielanie insuliny i IGF do krwi. Australijscy uczeni poddali badaniu grupę nastolatków, którzy zadeklarowali ograniczenie na 3 miesiące spożycia cukru i białej mąki. Już po kilku tygodniach zmniejszył się w ich organizmach poziom insuliny i IGF, a Ci, którzy cierpieli na trądzik zaobserwowali dużą poprawę stanu skóry.

Pamiętajmy, że cukier ukrywa się w poszczególnych produktach pod różnymi nazwami. Największą zmorą naszych czasów jest uzyskiwany z kukurydzy syrop glukozowo-fruktozowy, który dla ludzkiego organizmu jest wręcz toksyczny, ponieważ z trudem poddaje się naturalnemu działaniu insuliny.

Ograniczenie ilości rafinowanego cukru w diecie jest bardzo ważnym elementem profilaktyki raka. Nie jest to proste, ponieważ wielu z nas jest uzależnionych od nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Ja sama dotkliwie odczuwałam skutki uzależnienia od słodyczy i do dziś mam problem z nadmierną ochotą na to, co słodkie.

Oprócz ograniczenia cukru w diecie, warto wprowadzić do swojego menu te produkty, które naturalnie obniżają poziom cukru we krwi. Oto lista dziesięciu moich ulubionych produktów o takim właśnie działaniu.

10 produktów, które obniżają poziom cukru we krwi:

1. CHLEB Z ZIARNAMI – nawet jeśli spożywamy chleb z białej mąki, to dodatek płatków owsianych, żyta czy siemienia lnianego spowalnia przyswajanie cukrów z pszenicy. Ja najbardziej lubię chleb z mąki pełnoziarnistej lub razowej z dodatkiem różnych ziaren.

2. CHLEB PIECZONY NA ZAKWASIE – moim absolutnym faworytem jest chleb pieczony na zaczynie, czyli na zakwasie, bez użycia drożdży. Na szczęście udaje mi się znaleźć taki w zwykłym sklepie, pochodzi z lokalnej piekarni. Warto poszukać takiego chleba, bo drożdże piekarskie używane do produkcji pieczywa bardzo podnoszą poziom cukru we krwi. A najlepiej i najzdrowiej jest upiec taki chleb samemu.

3. SOCZEWICA – jako roślina strączkowa ma ona niski indeks glikemiczny, a dodatkowo zawiera związki, które zwalczają raka. Ja najbardziej lubię pasztet z soczewicy domowej roboty oraz zupę krem z soczewicy.

4. PŁATKI OWSIANE – przyrządzam je na wodzie, a jeśli tylko czas pozwala, dodaję jeszcze starte owoce. Takie śniadanie pozwala mi uniknąć wahań cukru we krwi już od początku dnia i sprawia, że bardzo długo nie czuję głodu.

5. CZOSNEK – nie tylko reguluje poziom cukru we krwi, ale też jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków.

6. CEBULA – podobnie jak czosnku, cebuli również nie może zabraknąć w diecie osób, które chcą obniżyć poziom cukru we krwi.

7. CYNAMON – to dla mnie zdecydowanie najsmaczniejszy produkt obniżający poziom cukru w organizmie. Uwielbiam domowe wypieki z dodatkiem cynamonu! Dodatkowo aldehyd cynamonowy, jeden z najważniejszych związków znajdujących się w cynamonie, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

8. GREJPFRUT – nie każdy lubi grejpfruty, są osoby, które nie są w stanie przełknąć tego owocu. Jednak warto czasem skusić się na grejpfruta, bo również on skutecznie reguluje poziom cukru we krwi. Jeśli jednak ten owoc kompletnie nie trafia w nasze gusta, dobrym rozwiązaniem będą też jagody, wiśnie i maliny.

9. ZIELONA HERBATA – udowodniono, że jej picie w trakcie posiłków obniża skok glukozy, który jest związany ze spożyciem sporej ilości pokarmu w krótkim czasie.

10. OCET JABŁKOWY – badania naukowe wykazały, że spożywanie octu jabłkowego ma ogromny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Ocet jabłkowy możemy pić samodzielnie, na przykład serwując sobie dwie łyżki stołowe przed posiłkiem. Możemy także spożywać go w postaci sosu sałatkowego.

Ważne

Osoby chore na cukrzycę powinny spożywać wymienione produkty w konsultacji z dietetykiem lub lekarzem, ponieważ w ich przypadku również zbyt niski poziom cukru we krwi może być niebezpieczny.

Z całą pewnością nie można powiedzieć, że cukier jest jedynym winowajcą, jeżeli chodzi o powstawanie raka. Jednak jego nadmiar ma fatalny wpływ na ludzki organizm. Ograniczenie cukru i wprowadzenie w jego miejsce produktów obniżających poziom glukozy we krwi to milowy krok w kierunku zdrowego życia.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz