Jak miedź wpływa na organizm?

Jak miedź wpływa na organizm?Od dawien dawna mówi się, że miedź wspiera nasze zdrowie. Ale jak miedź wpływa na organizm?

Odpowiada za tworzenie i prawidłowe działanie czerwonych krwinek a także za metabolizm tłuszczów. Poprawia odporność i pracę układu nerwowego, chroni przed osteoporozą, a nawet – jak niedawno dowiedli belgijscy naukowcy z Katolickiego Uniwersytety Lowańskiego – przed nowotworami.

Jak miedź wpływa na organizm?

Na każdy kilogram masy naszego ciała przypada około 2 mg miedzi. Jest pierwiastkiem obecnym w śladowych ilościach we wszystkich tkankach organizmu.

Najwięcej jest jej w wątrobie, mózgu, sercu, nerkach oraz mięśniach szkieletowych.

Zapotrzebowanie

Dzienna dawka miedzi dla osoby dorosłej to 1,5-3 mg. Przyswajana jest wraz z pokarmem, więc nasze zapotrzebowanie na ten pierwiastek powinna zaspokoić dobrze zbilansowana dieta.

Cennymi źródłami miedzi są słynna wątróbka, płatki owsiane, orzechy (brazylijskie i nerkowca), rośliny strączkowe (groch, fasola) i nasiona (pestki słonecznika, dyni), a także kakao i gorzka czekolada.

Badacze z Uniwersytetu w Oslo twierdzą, że jedzenie pokarmów bogatych w miedź może nas ochronić przed wirusami, w tym koronawirusem.

Miedź jest niezbędna dla:

  1. Rozwoju mózgu w okresie płodowym i wzrostu w okresie poporodowym, oraz dla utrzymania zdrowia mózgu w całym życiu, w tym skutecznej obrony antyoksydacyjnej
  2. Wzrostu nowych naczyń krwionośnych
  3. Utrzymania zdrowia skóry i tkanki łącznej
  4. Efektywnej komunikacji między komórkami nerwowymi
  5. Gojenia się ran
  6. Strukturalnej integralności i funkcji serca oraz naczyń krwionośnych
  7. Prawidłowej struktury i funkcjonowania krwinek w krwioobiegu
  8. Utrzymania zdrowej i skutecznej odpowiedzi immunologicznej
  9. Tworzenia komórek układu odpornościowego (krwinek białych)
  10. Wytwarzania i magazynowania energii w „elektrowniach” naszych komórek – mitochondriach.

Miedź – nadmiar

Rzadkim schorzeniem wynikającym z nadmiaru miedzi w organizmie jest choroba Wilsona. Miedź gromadzi się wówczas w wątrobie, mózgu i nerkach, prowadząc do uszkodzenia i upośledzenia funkcji tych narządów.

Uszkodzeniu ulega także narząd wzroku, pojawiają się charakterystyczne żółtobrązowe pierścienie wokół rogówki, nazywane pierścieniami Kaysera-Fleischera.

Miedź – niedobór

Niedobory miedzi występują naprawdę rzadko. Bardziej częściej w przypadku nawet niedożywienia czy chorób przewodu pokarmowego.

Skutkiem takiego niedoboru miedzi jest upośledzenie wchłaniania żelaza, a co z tym idzie – konsekwencją jest niedokrwistość. Niedobór miedzi może powodować uszkodzenia tkanek, spowodowane działaniem wolnych rodników. Wskutek niedoboru mogą wystąpić zaburzenia pigmentacji a także kruchość naczyń krwionośnych.

Miedź w.. wodzie

Dodatkowym źródłem tego pierwiastka może być woda. Z kranu, ale uzdatniona do picia w naczyniach miedzianych. Chodzi o to, by przed spożyciem odstała w miedzianym dzbanku przynajmniej 12 godzin. Przechowując wodę w dzbanku z miedzi, pozbędziesz się z niej chloru.

Woda nasycona jonami miedzi, pita przez dłuższy czas, poprawi trawienie i spalanie tłuszczu, oczyści wątrobę. Ponadto usunie z organizmu toksyny i, co się z tym wiąże, wpłynie na ładniejszy wygląd skóry. Udowodniono również, że jony miedzi, które przenikają do wody – spowalniają starzenie się komórek organizmu.

Podsumowanie
Jak miedź wpływa na organizm?

Miedź jest bardzo istotnym mikroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Jej najważniejszą funkcją jest udział w syntezie enzymów biorących udział w wielu istotnych procesach biochemicznych. Na szczęście jej niedobory występują rzadko, ze względu na powszechne występowanie w różnorodnych produktach spożywczych.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.