fbpx

O czym świadczy wysoka homocysteina?

podwyższona homocysteina, wysoki poziom homocysteinyZ wyników wyszło, że masz wysoki poziom homocysteiny? Co to jest homocysteina? Czym grozi podwyższony poziom homocysteiny w organizmie?

Homocysteina powoduje, że krew szybciej krzepnie, co nie jest korzystne dla naszego układu krążenia. Zbyt wysokie stężenie tego aminokwasu we krwi ułatwia osadzanie się złogów cholesterolowych zatykających naczynia krwionośne.

Nadmiar homocysteiny sprzyja więc miażdżycy i chorobie zakrzepowo-zatorowej, która jest skutkiem uszkodzenia żył. Gdy poziom we krwi wzrasta, rośnie też ryzyko chorób układu nerwowego – depresji, choroby Alzheimera i Parkinsona (homocysteina wpływa na wydzielanie ważnych neuroprzekaźników – serotoniny i dopaminy).

Wysoki poziom homocysteiny – Przyczyny

Wzrostowi groźnego aminokwasu we krwi sprzyjają:

» niezdrowy tryb życia
– dieta obfitująca w pokarmy zawierające dużo białka pochodzenia zwierzęcego (podczas jego trawienia wytwarza się homocysteina), picie dużych ilości kawy, alkoholu, palenie papierosów, brak ruchu;

» niedobory witaminy B6, B12, B9 (kwasu foliowego);

» nadciśnienie tętnicze
– podczas skoku ciśnienia, poziom homocysteiny wzrasta;

» choroby metaboliczne
– cukrzyca typu 1 (insulinozależna) oraz cukrzyca typu 2, niedoczynność tarczycy, stłuszczenie wątroby;

» schorzenia z autoagresji
– reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, stwardnienie rozsiane;

» niektóre leki
– np. stosowane w schorzeniach reumatoidalnych i łuszczycy czy obniżające poziom cukru.

Ryzyko zaburzeń wydzielania homocysteiny zwiększa mutacja (szkodzenie) genu MTHFR. U osób z tym defektem niedostatecznie wchłania się kwas foliowy, konieczny do utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny.

Wysoki poziom homocysteiny – Diagnostyka

Podstawowym badaniem jest analiza krwi. Zgłoś się do punktu pobrań z samego rana, koniecznie na czczo. Możesz również zanieść do laboratorium próbkę moczu. Wykrycie homocysteiny będzie świadczyło o przekroczeniu normy we krwi.

Gdy wynik będzie podawał wysoki poziom homocysteiny, lekarz może Cię skierować na badanie genetyczne (wykryje mutację genu MTHFR zakłócającą metabolizm białek). Będziesz miała pobraną kroplę krwi lub wymaz z wewnętrznej strony policzka.

Normy i zalecenia

U zdrowej osoby stężenie homocysteiny we krwi waha się w granicach 5-14 mikromoli na litr.

Wysokie wartości świadczą o bezpośrednim zagrożeniu dla serca i mózgu, pacjent wymaga więc stałego monitorowania (przy stężeniu powyżej 15 mikromoli na litr dwukrotnie wzrasta ryzyko choroby Alzheimera).

Gdy poziom homocysteiny przekracza 30 mikromoli/l, mamy do czynienia z hiperholecysteinemią. W przypadku wartości 500 mikromoli/l diagnozuje się chorobę genetyczną – homocystynurię.

Zrób koniecznie badanie, jeśli:

  • ukończyłeś 55 rok życia – spadek produkcji estrogenów w organizmie sprzyja wzrostowi homocysteiny,
  • masz stwierdzone niedobory witamin B6, B12 i kwasu foliowego,
  • masz rozpoznaną miażdżycę, cukrzycę, niedoczynność tarczycy, zespół metaboliczny,
  • według badań masz zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów,
  • przeszłaś zawał serca, udar, masz zdiagnozowaną chorobę niedokrwienną,
  • chorujesz na niewydolność nerek,
  • cierpisz na schorzenia układu pokarmowego.

O co dalej..?

Jedyną metodą obniżenia poziomu homocysteiny do bezpiecznych wartości jest farmakoterapia. Niestety. Lekarz przepisze Ci duże dawki witaminy B6, B12 i kwasu foliowego. Pomogą zredukować poziom groźnego aminokwasu nawet do 40 proc.

Jeśli jednak zostanie u Ciebie stwierdzone uszkodzenie MTHFR, będziesz musiała przyjmować betainę (to pochodna aminokwasu glicyny).

Zadbaj też o ruch

  • Regularnie kontroluj ciśnienie tętnicze.
  • Zadbaj o 30 minut intensywnego ruchu dziennie, np. szybkiego spaceru,
  • Zmniejsz kaloryczność posiłków, ograniczając ilość mięsa i nabiału, a zwiększając ilość spożywanych warzyw i owoców. Jedz kapustę, brukselkę, groch, fasole, sałatę, banany i pomarańcze – dostarczą Ci dużo kwasu foliowego.
  • Pamiętaj o przeciwutleniaczach (zwłaszcza o witaminie C – klik). Najwięcej ich mają zielona herbata, jagody, czarne porzeczki, aronia oraz inne owoce z ciemną skórką.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz