Młody zielony jęczmień

Młody zielony jęczmieńPopularność zielonego jęczmienia jest coraz bardziej zauważalna w kręgach ludzi pasjonujących się zdrowym stylem życia oraz sposobem odżywiania, dla których ważne są właściwości spożywanych produktów.

Młody zielony jęczmień – takim właśnie wartościowym składnikiem jest wielu napojów czy potraw.

Ciekawostką jest, że zawiera on więcej beta-karotenu niż marchew oraz jest w nim więcej witaminy C niż w soku pomarańczowym.

Młody zielony jęczmień – cechy

Warto na samym początku zaznaczyć, że młody zielony jęczmień jest to sadzonka, które wykiełkowała do około dwustu dni od zasadzenia. Zawiera on niezwykle dużo wartości odżywczych oraz składników mineralnych.

Do głównych zalet zielonego jęczmienia należy wysoka zawartość błonnika oraz aminokwasów, do których należą głównie kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, arginina czy lecytyna. Witaminami, jakie można odnotować w składzie młodego jęczmienia są obok wspomnianej witaminy C, witaminy z grupy B oraz witamina A, E czy K.

Wśród składników mineralnych znajdują się z kolei między innymi: selen, cynk, potas, wapń, jod, żelazo i magnez.

Młody zielony jęczmień – główne właściwości

Do najważniejszych atrybutów tej rośliny należą przede wszystkim właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, a także przeciwwirusowe. Inne właściwości lecznicze, z których słynie zielony jęczmień to głównie:

  • właściwości hipoglikemiczne, które obniżają poziom cukru we krwi, co sprawia że spożywanie zielonego jęczmienia przeciwdziała cukrzycy oraz chorobom układu krążenia;
  • właściwości antyoksydacyjne spowalniające proces starzenia, a jednocześnie przeciwdziałające chorobom nowotworowym oraz schorzeniom, takim jak: choroba Alzheimera czy stwardnienie rozsiane. Warto zaznaczyć, że swoje właściwości zwalczające wolne rodniki pędy młodego jęczmienia zawdzięczają, zawartym w nich naturalnym przeciwutleniaczom w postaci witamin C i E;
  • właściwości przeciwdepresyjne – dzięki spożywaniu zielonego jęczmienia w jakiejkolwiek postaci zwiększa się poziom serotoniny w mózgu, co powoduje zmniejszenie stresu i poprawę zdrowia;
  • wspomagające odporność – co jest przede wszystkim zasługą sporej dawki witaminy C zawartej w zielonym jęczmieniu.
Wiele mówi się także o właściwościach odchudzających tej rośliny

Wynika to głównie z wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, którego rozpuszczalne frakcje pogłębiają uczucie sytości i spowalniają opróżnianie żołądka. Młody jęczmień nie jest odpowiedzią na poszukiwania złotego środka na odchudzanie. Wspomaga on jednak ten proces w połączeniu ze zdrową dietą oraz wysiłkiem fizycznym.

Warto dodać, że spożywanie soku z zielonego jęczmienia wpływa korzystnie na kurację wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i innych chorób przewodu pokarmowego. Prócz tego spożywanie pędów tej rośliny wpływa na poprawę kondycji kości, paznokci oraz włosów.

W jakiej postaci i do czego stosować młody zielony jęczmień?

Postacią, pod jaką najczęściej spotyka się tę roślinę, jest proszek, kapsułka lub tabletka. O ile ostatnie dwie propozycje są dla zapracowanych i zmagających się z brakiem czasu, to już postać sproszkowana wymaga więcej zaangażowania i pomysłów zastosowania.

Jednak tak naprawdę istnieje wiele możliwości wykorzystania sproszkowanego zielonego jęczmienia. Od prostego napoju, którym jest rozpuszczenie odpowiedniej ilości proszku w szklance wody, aż po funkcję dodatku do potraw, sałatek czy koktajli. Skuteczność młodego jęczmienia jest obserwowana głównie podczas systematycznego przyjmowania, czyli około dwóch razy dziennie.

Czy jęczmień jest zdrowy?

„Jedz więcej zielonego, a będziesz mieć mocne nogi i serce wytrwałe” mawiał Serafin z Sarowa jeden z najważniejszych świętych prawosławnych; znany między innymi z tego, że jako pustelnik wiódł życie zgodne z naturą. Słowa dziewiętnastowiecznego mnicha potwierdza współczesna nauka. Powszechnie wiadomo, że podstawą naszej diety powinny być warzywa i owoce; a najzdrowsze są te o intensywnych barwach, bo zawierają najwięcej składników antyoksydacyjnych, które chronią nasze komórki.

„Mistrzem” takiej ochrony jest m.in. zielony jęczmień, który słynie z wysokiej zawartości chlorofilu. Ale nie tylko! Stężenie wartości odżywczych w jego maleńkich listkach jest tak duże, że niewiele innych pokarmów może się z nim równać.

Aby jednak móc w pełni wykorzystać jego dobroczynne właściwości, warto wiedzieć o nim więcej. Tym bardziej, że na rynku dostępny jest także zielony jęczmień, który oczyszczony jest z większości wartości odżywczych. Jak go odróżnić? Czy każdy może jeść zielony jęczmień? Kiedy jest naprawdę wskazany? Sprawdźmy!

Jęczmień jęczmieniowi nierówny

Na rynku dostępne są dwa rodzaje produktów z młodego jęczmienia: preparaty ze sproszkowanego soku jęczmiennego i ze sproszkowanych liści. Obydwa mogą mieć formę proszku lub kapsułek (ewentualnie tabletek). Różnią się jednak ceną i wartością odżywczą. Proszek z soku jest bogatszy w witaminy, minerały i aminokwasy. Jego cena również jest wyższa. Produkty wykonane na bazie sproszkowanych liści są źródłem wysokiej jakości błonnika, mają natomiast niewiele innych wartości odżywczych. Są też znacznie tańsze.

Na co pomaga młody zielony jęczmień?

– Zielony jęczmień faktycznie bogaty jest w wiele witamin (m.in. A, C i z grupy B, kwas foliowy), żelazo, wapń, magnez, cynk i krzemu – podkreśla Kamila Lipowicz. Oprócz tego zawiera także wiele cennych aminokwasów, białko i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami jego skład jest naprawdę imponujący. Dzięki niemu ma on właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe, przeciwwirusowe, oczyszczające. Działa wysokoodżywczo i pomaga w walce z wieloma schorzeniami i dolegliwościami.

A dokładnie?

  • Przeciwdziała zaparciom i odchudza – proszek z liści jęczmienia dzięki zawartości dużej ilość nierozpuszczalnego błonnika usprawnia perystaltykę jelit; wiąże wodę, zwiększając objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim. Sprawia to, że szybciej osiągamy uczucie sytości. Poza tym łatwiej się wypróżnić. Warto dodać, że młody zielony jęczmień wpływa korzystnie również na stężenie glukozy we krwi; spowalniając proces jej wchłaniania; co z kolei przeciwdziała napadom wilczego głodu.
  • Ogranicza wchłanianie cholesterolu – preparaty ze sproszkowanej trawy jęczmiennej zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi poprzez wydalanie go z kałem. Poza tym opóźniają wchłanianie tłuszczów nasyconych oraz zwiększają ich wydalanie ze stolcem.
  • Pomaga chorym na cukrzycę – preparaty z trawy jęczmiennej działają wspomagająco w przypadku problemów z utrzymaniem cukru w ryzach. Natomiast te z sproszkowanego soku jęczmiennego pomagają uzupełnić niedobory witamin z grupy B, selenu i witaminy C, na które często cierpią osoby z cukrzycą,
  • Działa antynowotworowo – z badań wynika, że młody jęczmień przyczynia się do tzw. apoptozy, czyli wyniszczania komórek antynowotworowych. Oprócz tego zawiera SOD (dysmutazę ponadtlenkową), związek którego niedobory obserwuje się u osób chorych na raka.
  • Dodaje energii – zawiera hordeinę, alkaloid o lekkim działaniu stymulującym. Dlatego pewnie osoby sięgające po zielony jęczmień są mniej narażone na spadki formy, stany depresyjne i znużenie.
  • Odtruwa – ma działanie detoksykacyjne. Dzięki zawartości chlorofilu i beta-karotenu stymuluje eliminację toksyn oraz metali ciężkich z organizmu. Działa oczyszczająco wątrobę, dlatego powinny po niego sięgać osoby, które mają złe nawyki żywieniowe.
  • „Ze względu na wysoką wartość odżywczą zielony jęczmień może być zażywany także przez osoby cierpiące na anemię, po hospitalizacjach, rekonwalescentów. Duża zawartość manganu z kolei powinna zachęcić do sięgania po niego osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy (przy tej chorobie często występuje niedobór tego minerału)” – dodaje dietetyk Kamila Lipowicz.

Czy młody zielony jęczmień ma przeciwwskazania?

Ze względu na dość gorzkawy smak odradzałabym stosowanie zielonego jęczmienia osobom po zabiegach w obrębie układu pokarmowego oraz wrażliwym na specyficzne smaki.

Zielony jęczmień, nie jest produktem niezastąpionym w diecie. Osoby, które stosują zbilansowaną dietę, nie muszą po niego sięgać. Warto natomiast włączyć do menu nasze rodzime regionalne superfoods; które również mają mnóstwo wartości odżywczych, np. natkę pietruszki, kiszonki (z kapusty, ogórków, rzodkiewki, kalarepy), jajka.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz