Grzyby shitake, grzybki shitake

grzyby shitakeDo zeszłego tygodnia, grzyby shitake, nie miałam okazji gościć w mojej kuchni, ale dziś wiem już doskonale, że na naszym stole będą pojawiać się często. Zwłaszcza, że zachwyt nad ich smakiem podziela również moja rodzina.

Kiedy zerknęłam w internet w poszukiwaniu informacji o nich – oniemiałam. Małe, niewinnie wyglądające grzyby shitake – są prawdziwą skarbnicą zdrowia oraz niebywałego smaku.

Miękkie, szybkie w przyrządzeniu, w połączeniu z cebulka, solą i pieprzem… mniam 🙂

Grzyby shitake, grzybki shitake

W dzisiejszych czasach wielu z nas swoje zdrowie spycha na dalszy plan, odpowiedzialnością obarczając lekarzy, którzy mają coraz mniej czasu na rozmowę z pacjentem. Łykamy tabletki, zamiast spojrzeć na swój talerz, zastanowić się, czy te frytki, czy gotowe pierogi są tym, co przyniesie nam doskonałe samopoczucie i zdrowie?

Czy jako pacjenci/ludzie musimy pozostawać bierni? Jak najbardziej nie!

Warto zrobić sobie rachunek sumienia. Poszukać ulubionych smaków, otworzyć się na nowe produkty, do których mamy nieograniczony dostęp dzięki doskonale zaopatrzonym sklepom internetowym ze zdrową żywnością. Mamy ogromne szczęście, że świat oferuje nam wiedzę na temat zdrowego żywienia.

Coraz częściej znajdujemy publikacje w prasie, internet aż „kipi” od wszelkich nowości sprowadzanych do Polski.

Jagody goi, czerwone daktyle, tempeh, natto, miso, oleje tłoczone na zimno, komosa ryżowa, płatki drożdżowe, baobab, cytryniec chiński, grzybek tybetański – wszystko to dla naszych mam było nieosiągalne, a dla nas jest na wyciągnięcie ręki. Dostajemy produkt i informacje o tym, jakie składni odżywcze zawiera.

grzyby shitakeDlatego przyjrzyjmy się grzybom shitake – być może ktoś z naszych znajomych hoduje je u siebie w piwnicy.

Spójrz ile zdrowia w swoich blaszkach mają ukryte te grzyby shitake.

Japonia pozostaje państwem, gdzie panuje całkowity zakaz upraw GMO. Na Bliskim Wschodzie shitake, czyli twardnik japoński, jest określany mianem „eliksiru życia” – wierzy się, że jego regularne spożywanie zapewni zdrowie a nawet długowieczność.

Shitake, zwłaszcza te suszone, odznaczają się rekordową zawartością obniżającego poziom ciśnienia potasu i kojącej nerwy niacyny (witaminy B3). Nie brakuje w nich także wzmacniającej kości witaminy D oraz wapnia i fosforu, a także substancji o nazwie lentinan, która wzmacnia układ odpornościowy i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Okres jesienno-zimowy to okres, kiedy należy wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie.

Grzyby shitake mogą Ci w tym pomóc. Naukowcy z Uniwersytetu na Florydzie udowodnili, że posiadają one zdolność samoregulacji immunologicznej. Nasz organizm ma w sobie moc, ma siłę, trzeba mu tylko od czasu do czasu o tym przypomnieć. Grzybki, jako składnik możesz kupić tutaj: https://www.kolagen.pl/p149,axanta.html

Grzyby shitake..

Poza wzmocnieniem układu odpornościowego wspomogą jeszcze pracę innych narządów.

Grzyby shitake odznaczają się rekordową zwartością niacyny, czyli witaminy B3. W 100 suszonych grzybów znajduje się jej aż 14,100 mg. Niacyna wspomaga układ nerwowy – uspokaja, pomaga radzić sobie ze stresem. Ponadto ułatwia zasypianie, wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe .W związku z tym osoby z oznakami jesiennej depresji i tendencją do obniżonego nastroju powinny włączyć grzybki shitake w swój jadłospis.

Badania przeprowadzone w Szwecji wykazały, że grzyby shitake obniżają poziom cholesterolu. Oczywiście dzięki obecności związku znanego eritadeniną. Tym samym zapobiegają miażdżycy, a co za tym idzie – wielu chorobom z nią związanym, na przykład zawałowi serca czy udarowi mózgu. Ponadto suszone grzyby shitake odznaczają się sporą zwartością witaminy D (154 IU/100 g), wapnia (11 mg/100 g) oraz fosforu (294 mg/100 g), a więc substancji, które między innymi wzmacniają kości i zęby.

Witamina B3 w dużych dawkach – powyżej 1 g/dobę – jest nawet stosowana w leczeniu arteriosklerozy. Z kolei wspomniany już lentinan zapobiega agregacji, czyli zlepianiu się płytek krwi, a tym samym powstawaniu zakrzepów. Grzyby shitake zawierają także sporo potasu. W 100 g suszonych grzybów znajduje się aż 1534 mg tego pierwiastka. Jego wysoka zawartość pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym, jak również przed skurczami.

Warto z nimi eksperymentować. Najpyszniejsze są podsmażone na cebulce. Uważajcie jednak, aby nie przetrzymać ich za długo w wysokiej temperaturze – stają się twarde. I smacznego!

6 powodów,
dlaczego warto sięgać
po grzyby shitake

grzyby shitakePierwszy

W 2011 roku na University of Florida sprawdzono, jaki wpływ na badanych ma jedzenie codziennie przez miesiąc grzyba Shitake. Efekty? U osób, które stosowały taką dietę po miesiącu poziom odporności sprawdzany przy pomocy badania krwi był wyższy, niż w pozostałej grupie. To ważne szczególnie po wychodzeniu z chorób, na przełomie sezonów, czy w czasie silnych terapii antybiotykami.

Drugi

Grzyby Shitake i Reishi od kilku tysięcy lat z powodzeniem są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej. W ostatnich latach, mówi się o nich jako „superfoods”, czyli pokarmach wyjątkowo bogatych w ważne składniki odżywcze. Mają głęboki, grzybowy smak, jednak niestety rzadko trafiamy na nie na półce w sklepie. Bez problemu można natomiast sięgnąć po odpowiednio skomponowane suplementy. Takie jak: Pukka Mushroom Gold na bazie ekologicznych grzybów Shitake, Maitake i Reishi.

Trzeci

Z kolei naukowcy z Tahoku University w Japonii udowodnili, że spożywanie grzybów maitake zmniejsza poziom cholesterolu VLDL we krwi. Podczas, gdy grzyby shitake zmniejszają poziom cholesterolu VLDL i HDL. To ważne dla osób cierpiących na choroby serca, zakrzepicę czy miażdżycę, które szukają naturalnych rozwiązań.

Czwarty

Zawarte w grzybach shitake i reishi b-glukany i inne substancje pomagają utrzymać prawidłową wagę i zapobiegają nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu w organizmie. Szczególnie dotyczy to osób starszych, na których w 2011 sprawdzano wpływ grzybów w ramach badań na University Hospital w Oslo.

Piąty

Shitake zawierają większość witamin z grupy B, żelazo i polisacharydy. A to nie wszystko, bo te unikalne grzyby zawierają też kwasy tłuszczowe, a te jak wiemy są ważne dla funkcjonowania mózgu.

Szósty

Duża zawartość kwasów tłuszczowych, białka, żelaza i witamin z grupy B (trzy ostatnie z tych substancji najłatwiej znaleźć jest w mięsie). One sprawiają, że to idealne uzupełnienie diety dla wegetarian i wegan. Sprawdzając gdzie kupić grzyby shitake warto pamiętać żeby wybierać sprawdzonego producenta.

Z certyfikatem ekologicznym i preparatów z czystym składem, bez zbędnych lub szkodliwych wypełniaczy. Pukka Mushroom Gold zawiera po 210 mg grzybów shitake, maitake i reishi a przy tym nie ma żadnych substancji przeciwzbrylających, sztucznych wypełniaczy czy żelatyny wieprzowej. Maitake, shitake i reishi zawarte w Pukka Mushroom Gold posiadają certyfikaty ekologiczne Soil Association i Europejskiego Rolnictwa Ekologicznego.

A Ty znasz grzyby shitake?

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz