Co na zatwardzenie? Domowe sposoby na zaparcia

Co na zatwardzenie

Masz zaparcia? Co na zatwardzenie naturalnego zastosować, bez leków? Nim sięgniesz po środek przeczyszczający, wypróbuj domowe sposoby na zaparcia.

Zbyt częste sięganie po leki na przeczyszczenie rozleniwia jelita. Sprawia, że z czasem pojawiają się problemy z normalnym wypróżnianiem, bez wspomagania. Najpierw warto więc ustalić przyczynę zaparcia.

Zastanów się, czy nie zmieniłaś trybu życia lub sposobu odżywiania? Jeśli tak, pomoże dieta i ruch.

Co na zatwardzenie?

Przede wszystkim błonnik

Bez niego nie uporasz się z problemem, ale też nie przesadzaj z ilością. Nadmiar może wywołać bóle brzucha, skurcze, biegunki i.. zaparcia. Twoje menu powinno zawierać 20-40 g błonnika dziennie.

Taką ilość dostarczy, np.:

  • Miseczka płatków zbożowych z wodą albo jogurtem i 203 suszonymi śliwkami, figami lub daktylami oraz połówką jabłka, gruszki albo pomarańczy. Możesz zjeść na śniadanie.
  • Porcja warzyw strączkowych, np. fasoli, soczewicy, soi, bobu (mniej więcej garść)) i surówka z kiszonej kapusty, ogórków, papryki. Z kawałkiem mięsa albo ryby będzie to bogate w błonnik danie obiadowe.
  • Dwie kromki razowego chleba z pastą z awokado albo twarogu oraz rzodkiewką, cebulą i sałatą – to propozycja na błonnikową kolację. Przed snem wypij też szklankę soku śliwkowego.
  • Przekąski również powinny zawierać błonnik. Między posiłkami głód zaspokoi surowa marchew, gotowany lub pieczony burak, słodki ziemniak albo pół łodygi selera naciowego lub pół strąka papryki.

Pomogą bakalie

Suszone śliwki, figi, rodzynki a także orzechy i migdały to naturalne leki na zaparcia.

4-5 śliwek, fig lub kilkanaście rodzynek zalej wieczorem gorącą wodą, przykryj i odstaw. Rano na czczo wypij wodę, w której się moczyły i zjedz owoce. Na efekty nie będziesz musiała długo czekać. Między posiłkami zjedz kilka orzechów abo migdałów.

Uwaga! Jesli wypijesz przed snem sok śliwkowy, nie przyrządzaj już napoju z bakalii. Nadmiar suszonych owoców może spowodować biegunkę.

Co na zatwardzenie? Tego koniecznie unikaj

Niektóre produkty, a także nawyki mogą sprzyjać zaparciom. Przyjrzyj się swojej diecie i sposobowi spożywania posiłków.

  • Jedzenie w pośpiechu zaburza trawienie. Celebruj posiłki, starannie przeżuwaj każdy kęs, bo niedokładnie pogryzione produkty długo zalegają w jelitach. Fermentują w nich, powodując wzdęcia, gazy oraz bóle brzucha.
  • Wystrzegaj się tłustych i smażonych potraw. Tłuszcz niszczy pożyteczne bakterie, które dbają o zdrowie jelit i przeciwdziałają zaparciom.
  • Staraj się ograniczyć słodycze zwłaszcza czekoladę, ponieważ zarówno kakao, jak i masło kakaowe działają zapierająco. Podobne właściwości mają ciasta z tłustymi kremami.

Pobudź jelita do pracy

Aby unormować pracę jelit i przywrócić rytm wypróżnień, trzeba się ruszać.

  • Rano, na czczo, wykonaj kilka ćwiczeń poprawiających perystaltykę jelit (rowerek, brzuszki).
  • Wyjdź z domu. Regularne spacery, szybki marsz czy jazda na rowerze przyspieszają przemianę materii.

Zapanuj nad stresem

Przyczyną kłopotów z wypróżnianiem może być życie w ciągłym stresie. Warto więc popracować nad sposobami radzenia sobie z nimi.

Najskuteczniejszą metodą jest odsunięcie się od sprawy, która wywołuje stres. Może być na chwilę, aby złapać oddech.

Dobrym sposobem na rozładowanie napięcia jest ruch. Kilka skłonów, wymachów rąk albo szybki marsz pozwolą odzyskać równowagę psychiczną. Nerwy ukoi też napar z melisy albo krople walerianowe.

Probiotyki – niezbędne dla zdrowia jelit i całego organizmu

Pożyteczne bakterie przyczyniają się do poprawy perystaltyki jelit i ułatwiają wchłanianie witamin, zwłaszcza z grupy B i witaminy K oraz składników mineralnych (m.in magnezu, żelaza). Odpowiednie szczepy takich bakterii można znaleźć m.in. w mlecznych produktach fermentowanych (jogurcie, kefirze, maślance, zsiadłym mleku).

Mogą je jeść nawet osoby z nietolerancją laktozy. Według najnowszych zaleceń żywieniowych z 2020 roku w naszej diecie powinny się znaleźć 2 szklanki takich produktów dziennie.

Bogate w probiotyki są również kiszone warzywa. Zawierają bakterie kwasu mlekowego, które regulują mikroflorę jelit. Chronią też przed patogenami, bakteriami gnilnymi, chorobotwórczych oraz przed wchłanianiem szkodliwych substancji pochodzących z pożywienia i środowiska. Kiszone warzywa są też dobrym źródłem błonnika, która wspiera pracę jelit, zapobiegając zaparciom. Poza tym mają mniej kalorii niż świeże warzywa. Można więc jeść ich więcej.

Podsumowując co na zatwardzenie, warto zastosować

Pamiętaj, że jeśli zwiększysz ilość błonnika w diecie, pij przynajmniej 10 szklanek płynów dziennie. Błonnik intensywnie wchłania wodę i trzeba go dobrze nasączyć, aby spełnił swoją rolę. W przeciwnym razie zaparcia jeszcze się nasilą.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz