Co jeść aby poprawić wzrok?

Lepszy wzrok dzięki DIECIE. Co jeść aby poprawić wzrok? Od trybu życia i tego, co jesz zależy zdrowie całe organizmu, także Twoich oczu.

Masz problem z nawleczeniem igły, przeczytaniem drobnego druku i numeru nadjeżdżającego autobusu? Koniecznie idź do okulisty i.. zadbaj o zdrową dietę. Zapewne nie uwolni Cię od okularów, ale powstrzyma pogarszanie się wzroku.

Jedz kolorowo. Każdy posiłek powinien zawierać żółte, pomarańczowe lub fioletowe warzywa albo owce. Naturalne barwniki nadające im kolor zawierają cenne dla oczu związki. Chronią przed chorobami i poprawiają ostrość wzroku.

Co jeść aby poprawić wzrok?

Jak najczęściej jedz czarne jagody lub borówki amerykańskie.

Zawierają antocyjany spowalniające postęp krótkowzroczności i chronią przed zaćmą, Są dobrym źródłem luteiny, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia ostrość widzenia.

Działa również jak filtr zabezpieczający oko – przed promieniowaniem UV. Bogate w luteinę są również: jarmuż, szpinak, sałata, awokado, maliny nektarynki oraz żółtka jaj.

Wzmocnij naczynka krwionośne.

Ostrość widzenia w dużej mierze zależy od stanu naczyń włosowatych oczu. Ich kruchość również zapobiegają antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, nadające czerwony, niebieski albo fioletowy kolor owocom i warzywom. Im ciemniejsza barwa, tym więcej antocyjanów. Często jedz wiśnie, czereśnie, ciemne winogrona, bakłażany, paprykę. Zamiast herbaty pij napar z malwy, malin, dzikiej róży.

Dostarcz witaminy A.

Gorsze widzenie o zmroku to objaw jej niedoboru. Najwięcej witaminy A jest w wątróbce, tłustych rybach, maśle lub tłustym mleku. Tłuszcze lepiej jednak ograniczyć, a niedobór uzupełniać roślinną formą tej witaminy, czyli beta-karotenem. Zawierają go wszystkie zielone, czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce. Sałatki skraplaj oliwą bogatą w witaminę E, która znacząco zwiększa przyswajanie beta-karotenu. Bardzo ważne są również kwasy omega-3, ponieważ poprawiają ukrwienie nerwu wzrokowego. Znajdziesz je m.in. w rybach, awokado, orzechach o lejach roślinnych (zwłaszcza lnianym, rzepakowym i sojowym).

Co jeść aby poprawić wzrok?Co jeść aby poprawić wzrok?
Czego się wystrzegać?

Wystrzegaj się tego, co szkodzi oczom i może pogorszyć ostrość widzenia, a nawet uszkodzić wzrok.

  • Unikaj fast-foodów oraz zup i sosów w proszku. Produkty te zawierają glutaminian sodu, który z czasem może doprowadzić do uszkodzenia siatkówki.
  • Jesli jesteś nałogowym palaczem papierosów, staraj się przynajmniej ograniczyć ich ilość. Palenie uszkadza naczynka krwionośne w oczach i przyspiesza wystąpienie zaćmy. Stosuj koniecznie witaminę C doustnie.
  • Ogranicz tłuszcze zwierzęce. Spożywanie w nadmiarze sprzyjają zwyrodnieniu plamki żółtej i pogorszeniu się wzroku.

Dotleń oczy.

Korzystaj z pogody i jak najczęściej wychodź z domu. Ruch na świeżym powietrzu wzmacnia nie tylko mięśnie, ale także ścianki naczyń krwionośnych, również w gałkach ocznych. Spaceruj, wsiądź na rower, maszeruj.

Nie zarywaj nocy :). Podczas snu oczy się regenerują. Gdy śpisz krócej niż 6 godzin na dobę, rośnie ryzyko zespołu suchego oka i obrzęku nerwu wzrokowego.

Suche oczy nawilżaj także od środka – pij przynajmniej 1,5 l wody dziennie.

Jeszcze poprawia wzrok? Zioła?

Wykorzystaj moc ziół. Rób z nich okłady na zmęczone, zaczerwienione lub opuchnięte oczy.

  • Rumianek – nie tylko łagodzi stan zapalny spojówek, lecz także wzmacnia naczynka krwionośne gałki ocznej i poprawia jej ukrwienie.
  • Chaber bławatek – pomaga zmęczonym oczom. Naparem z tej rośliny przemywaj nabrzmiałe powieki. Jest skuteczny przy zapaleniu spojówek i jęczmieniu.
  • Kwiat czarnego bzu – uszczelnia naczynka krwionośne i likwiduje sińce pod oczami. Stosuj go w postaci chłodnych kompresów.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.