fbpx

Zdrowe zielone soki

Czas nie jest Twoim sprzymierzeńcem? Ciągle Ci go brakuje? Codziennie, rano nie jesteś w stanie zjeść spokojnie śniadania? W pędzie do pracy łapiesz i zjadasz byle co? Czujesz się zmęczony, ociężały? Jesteśmy tym, co jemy i pijemy, a większość z nas nie ma czasu, by o to zadbać. Ale jest proste rozwiązanie – zdrowe zielone soki!

zdrowe zielone sokiWiększość Polaków zaczyna swój dzień od kawy i czegoś słodkiego – na przykład drożdżówki. Dajemy organizmowi w ten sposób mnóstwo cukru, tłuszczu, kalorii, a pozbawiamy witaminy B, którą wypłukuje kawa.

Tłumaczymy się brakiem czasu i ciągłym życiem w stresie. Nie dbamy o siebie, a zdrowy styl życia to podstawa.

Zatrucie organizmu prowadzi do stresu oksydacyjnego i wielu poważnych chorób, w tym nowotworów. Zdrowa dieta wymaga odpowiedniej ilości witamin, flawonoidów, enzymów, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najprostszą formą dostarczenia organizmowi tego wszystkiego, będą pite regularnie zdrowe zielone soki, najlepiej wyciskanych w urządzeniach, jakimi są wolnoobrotowe wyciskarki do soków.

Dzięki swojej specjalnej konstrukcji i pracy dają nam one produkt w pełni wartościowy, z nienaruszoną informacją „fitochemiczną”.

PROSTY SPOSÓB NA ZDROWY POCZĄTEK DNIA

Wiecznie brakuje nam czasu i żyjemy niezdrowo, dlatego na świecie robią furorę soki wyciskane z owoców i warzyw. To najłatwiejszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witamin i mikroelementów oraz oczyszczenie go z toksyn i złogów ogromną ilością enzymów roślinnych.

ZDROWE ZIELONE SOKI WARZYWNO-OWOCOWE – WŁAŚCIWOŚCI

Naukowe badania dowodzą, że najwięcej cennych właściwości zawierają w sobie zielone warzywa i owoce, dlatego warto postarać się o to, by właśnie zielonym sokiem rozpoczynać każdy dzień. Prekursor sokoterapii, dr Norman Walker, stwierdził, że już jedna szklanka soku warzywnego zawiera dzienną dawkę wszystkiego, co jest potrzebne naszemu organizmowi do życia, oprócz odpowiedniej ilości kalorii.

9 składników, które wyróżniają zielone owoce i warzywa:

  1. Ogromna zawartość chlorofilu („krew roślin”), który dostarcza energię i doskonale oczyszcza organizm.
  2. Żelazo, dzięki któremu dotleniane są komórki i wzmacniana odporność.
  3. Magnez i potas – niezbędne dla prawidłowej pracy mięśni, mózgu, serca i wszystkich procesów komórkowych.
  4. Witamina A, która wpływa na poprawę naszego wzroku.
  5. Kwas foliowy w swojej najlepszej formie, dzięki któremu nie tylko prawidłowo rozwija się płód, ale który reguluje również poziom homocysteiny w organizmie.
  6. Witaminy z grupy B – odpowiedzialne za stan układu nerwowego oraz poprawne funkcjonowanie wszystkich organów w naszym ciele.
  7. Prawdziwa „bomba antyoksydantowa” w postaci dużej zawartości witamin C i E, dzięki którym wychwytywane są wolne rodniki, powstające w wyniku złego odżywiania i stresu. Przeciwutleniacze hamują także procesy starzenia się.
  8. Wapń, który jest niezbędny do budowy kośćca.
  9. Znikoma zawartość kalorii.

JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWE ZIELONE SOKI?

Zielone soki mają najwięcej wartości, jeśli zostaną przygotowane w odpowiedni sposób. Sok z owoców i warzyw zachowuje całą informację „fitochemiczną” w procesie zgniatania, czyli to, co mają najcenniejszego w sobie. Wszystkie, nawet najmniej stabilne witaminy czy enzymy, uzyskujemy w ten sposób w formie praktycznie nieprzetworzonej. Dobre nawyki żywieniowe łatwiej utrzymać stosując do przyrządzania soków odpowiedni sprzęt, taki jak wolnoobrotowe wyciskarki do soków, które zdecydowanie lepiej sprawdzają się niż pospolite sokowirówki. Ich możliwości techniczne pozwalają otrzymywać klarowny, nierozwarstwiający się sok z praktycznie 100% zawartością swoich cennych składników i informacji.

zdrowe zielone sokiCodzienna dawka soków z zielonych warzyw i owoców, to zarówno profilaktyka, jak i doskonałe wsparcie w czasie choroby. Tego typu napojów nie powinno zabraknąć w diecie zarówno osób zabieganych, zapracowanych, jak i w codziennym menu dziecięcym, osób starszych czy sportowców. Nie zwlekaj – postaraj się o dobry sprzęt i pij codziennie zdrowe i pełnowartościowe zielone soki warzywno-owocowe! Twój organizm tego potrzebuje!

Jak widzisz, domowe soki z wyciskarki wolnoobrotowej mają naprawdę szereg korzyści dla zdrowia. Ich skoncentrowana forma zapewni Ci bardzo dużą dawkę witamin, fitozwiązków, minerałów oraz enzymów, których próżno szukać na półkach z napojami w hipermarketach.

Powtórzyliśmy podstawowe zalety picia soków. Ale sok sokowi nie równy, dlatego dzisiaj przybliżę Tobie sok wyjątkowy, bo zielony.

5 prostych powodów dla których warto pić ZDROWE zielone soki!

1. Zielony sok jest nie tylko pyszny, ale wyjątkowo zdrowy

Pisząc o zielonym soku, mam na myśli sok przyrządzony z zielonych liści, ewentualnie z dodatkiem owoców. Nawet niewielki dodatek owoców doskonale maskuje smak zielonych warzyw i sprawia, że sok smakuje wprost wspaniale. Jeśli więc obawiasz się, że zielone soki Ci nie posmakują, możesz przestać się martwić. Dodaj swój ulubiony owoc i gotowe!

Do przyrządzenia zielonego soku wykorzystuję dostępne zielone liście i warzywa, łącząc je w odpowiednich proporcjach z jabłkami, pomarańczami, gruszkami, marchwią, burakiem itp. W ten sposób uzyskuję pyszny i wręcz naszpikowany składnikami odżywczymi napój.

2. Zielony sok ma właściwości oczyszczające i odkwaszające

Nic nie nadaje się lepiej do przeprowadzenia detoksu, niż sok z zielonych liści. Tylko one mogą dostarczyć Ci bardzo cenny chlorofil! Nawet kilkudniowa dieta bogata w takie soki sprawi, że poczujesz się o kilka lat młodszy (naprawdę!). Związki zawarte w zielonych warzywach działają korzystnie na układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy, wspomagając ich regenerację. Poniżej przedstawiam Ci listę zielonych składników, które doskonale sprawdzą się w oczyszczających sokach i koktajlach:

  • rukola
  • szpinak
  • jarmuż
  • sałata rzymska
  • kapusta
  • trawa pszeniczna
  • zielona pietruszka
  • seler naciowy
  • mniszek lekarski (ma wyjątkowe właściwości zdrowotne i można go zebrać samemu na spacerze)
  • pokrzywa (w soku nie parzy 🙂)

Lista jest bardzo długa, a wszystko zależy od pory roku i dostępności. Powyższe składniki można połączyć z owocem lub słodkim warzywem do smaku.

3. Zielony sok chroni Cię przed chorobami

Wiele zielonych warzyw stanowi klucz do długiego i zdrowego życia. Składniki odżywcze w nich zawarte potrafią uchronić nasz organizm przed poważnymi chorobami (takimi jak choroby układu krążenia, a nawet alergie), działać w sposób antynowotworowy, czy też spowolnić proces starzenia organizmu poprzez usuwanie nadmiaru wolnych rodników.

Doskonałym przykładem tak wartościowego warzywa są liście szpinaku, które zawierają beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. W szpinaku to bardzo dobre źródło magnezu – pierwiastka, który wzmocni Twój układ nerwowy.

Do zielonych soków warto dodać również roszponkę (świetnie alkalizuje organizm), sałatę (dostarczy witamin z grupy B, E i C), ogórki (maja działanie antynowotworowe), świeżą bazylię (wspomaga układ trawienny), czy też jarmuż (wspaniałe źródło przeciwutleniaczy). Ja często robię też sok ze świeżego brokuła, który ma silne działanie antyrakowe.

4. Zielony sok wspomaga odchudzanie

Skuteczne zgubienie nadprogramowych kilogramów nie jest łatwe. Dietetycy zwracają uwagę, że kluczowa jest zdrowa dieta i duża ilość warzyw i owoców, które dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. Świeżo wyciskany sok (szczególnie zielony sok) to idealne uzupełnienie codziennego menu w zdrowe fitozwiązki.

Zielony sok to niskokaloryczny i bardzo odżywczy napój, który na chwilę zaspokoi pragnienie i zapewni Ci mnóstwo składników odżywczych. Dzięki temu sprawdzi się w roli drugiego śniadania czy też lekkiego podwieczorku. Są też niezwykle łatwe w przygotowaniu i bez problemu można zabrać je ze sobą do pracy, siłowni lub na uczelnię.

5. Zielony sok dostarcza chlorofilu

Z pewnością kojarzysz słowo „chlorofil” jeszcze z czasów szkolnych – każdy z nas uczył się o tym, że ten związek jest niezbędny roślinom do przeprowadzenia procesu fotosyntezy. Składnik ten jest jednak bardzo cenny również dla ludzkiego organizmu. Możemy go pozyskać z dowolnych zielonych warzyw. Im ciemniejsze liście warzyw (i same warzywa), tym więcej chlorofilu.

Korzystne właściwości chlorofilu to przede wszystkim szerokie działanie oczyszczające i przeciwzapalne. Chlorofil działa zbawiennie na wątrobę – ale nie tylko. Stan skóry również powinien ulec poprawie. Najnowsze badania wskazują, że chlorofil wykazuje również działanie antynowotworowe – jest w stanie spowolnić rozwój komórek rakowych.zdrowe zielone soki

Dlaczego warto pić zdrowe zielone soki? Podsumowanie

Powyższa lista nie wyczerpuje zdrowotnych właściwości zielonych soków. Można by do niej dodać o wiele więcej punktów – wszystko zależy od tego, jakich warzyw użyjesz do przyrządzenia domowego zielonego soku. Jak widzisz zalety są ogromne – dzięki zielonym sokom możesz polepszyć swoje zdrowie i samopoczucie, jak również zadbać o szczupłą sylwetkę.

Zachęcam Cię gorąco do włączenia zielonych soków do codziennej diety. Różnicę poczujesz już po 2 tygodniach. Zaopatrz się w porządną wyciskarkę wolnoobrotową i eksperymentuj, łącząc ze sobą różne warzywa i owoce. Szybko przekonasz się, że domowe soki są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Na tyle, by pić je każdego dnia.

A jaki są Twoje ulubione zdrowe zielone soki?

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz