Wyrabiaj w dziecku zdrowe nawyki

Wyrabiaj w dziecku zdrowe nawykiOstatnio często widzę hasła: „Wyrabiaj w dziecku zdrowe nawyki”. Ale jak? Prosta rada: Zacznij od siebie!

Lekarze biją na alarm: zdrowie naszych dzieci w przyszłości może być zagrożone. Przyczyną jest zła dieta. Dlatego już u maluchów trzeba wyrabiać właściwe nawyki żywieniowe.

Każda mama pragnie, by jej malec wyrósł na silnego, zdrowego człowieka. Aby tak się stało, trzeba przykładać dużą uwagę do tego, co ląduje na talerzach naszych dzieci. W pierwszych latach życia ich młode organizmy dopiero się kształtują. Wszystko, co dajemy im do jedzenia, jest wykorzystywane jako budulec. I tak jak z dobrych materiałów powstaje budynek zdolny przetrwać wiele lat w nienaruszonym stanie, mimo wichur i nawałnic, tak organizm dziecka, które otrzymuje zdrowe, wartościowe pożywienie; będzie mocny i odporny na choroby.

Wyrabiaj w dziecku zdrowe nawyki. Dlatego:

1. Jeżeli tylko możesz, karm maluszka piersią co najmniej do szóstego miesiąca życia. Naturalne karmienie chroni przed otyłością i alergiami pokarmowymi, wzmaga odporność i rozwój intelektualny dziecka.

2. Po 6 miesiącu zacznij rozszerzać dietę maluszka. Zbyt późne wprowadzenie nowych produktów jest tak samo niekorzystnie, jak sięgnięcie po nie zbyt wcześnie. Bądź cierpliwa! Maluch musi się do wszystkiego przyzwyczaić. Jeśli odrzuci jakiś produkt – odczekaj tydzień, a potem znów próbę.

3. Od początku dbaj o różnorodności diety. Pamiętaj, że aby rosnąć, dziecko potrzebuje 60 różnych składników odżywczych, a nie ma pokarmu, który sam jeden miałby ich choćby połowę.

4. Oswajaj z warzywami, tak by w drugim roku życia malec jadł ich pięć porcji dziennie. Sięgaj po owoce. Poszukuj produktów zawierających błonnik.

5. W pierwszym roku życia nie podawaj cukru ani soli. Naturalne smaki jarzyn czy owoców dziecko polubi, jeśli zdominuje ich smak głównie słodki lub słony.

6. Naucz dziecko pić wodę, nie dosładzaj napojów. Soki serwuj z umiarem, najlepiej lekko rozcieńczonej wodą.

7. Czytaj etykiety i wybieraj żywność, jak najmniej przetworzoną, bez konserwantów, utwardzonych tłuszczów, barwników, itp.

8. Nie przesadzaj z mięsem. Dziecko nie musi jeść go codziennie. Sięgaj po drób i od małego podawaj rozmaite ryby.

Rada:

Programowanie zdrowia poprzez odżywianie odbywa się już w życiu płodowym oraz w pierwszym roku życia. Wtedy możemy zdziałać najwięcej. Nie oznacza to jednak, że później nic już nie można zrobić. Owszem, można bardzo wiele! Przestrzegając tych paru zasad w kuchni, podarujesz swojemu dziecku zdrowie i długie życie.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz