5 powodów, dla których olej szafranowy jest świetny dla Twojej skóry

Szafran, Przyprawa, SłupkiSzafran, egzotyczna złota przyprawa, może zrobić coś więcej niż tylko dodać kolor i smak potrawom. Ceniony jest w tradycyjnej medycynie azjatyckiej ze względu na imponujące korzyści zdrowotne. Współczesna nauka zaczęła także rozpoznawać siłę bioaktywnych związków szafranu, takich jak krokocyna, krokocyna, pikrokrocyna i safranal. Szafran może leczyć zaburzenia żołądkowe, obniżać depresję, poprawiać objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, zmniejszać oporność na insulinę i chronić serce.

Szafran to królewskość w świecie przypraw. Jako jedna z najdroższych opcji charakteryzuje się wyraźnym smakiem, kolorem i aromatem, który może dodać egzotycznego akcentu do twoich ulubionych risotto, biryani i mlecznych deserów. Ta złota przyprawa, pochodząca z suszonego znamienia i stylu purpurowo-niebieskiego kwiatu szafranu, pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest używana jako środek aromatyzujący w kulturach od ponad 3000 lat.  W medycynie azjatyckiej szafran jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze i jest stosowany w leczeniu szeregu zaburzeń, od stanów zapalnych i nudności po choroby gardła i zaburzenia miesiączkowania. Nie trzeba dodawać, że jest to jedna utalentowana przyprawa.

 

 

Korzyści zdrowotne szafranu są tak znaczące, że współczesna nauka medyczna zaczęła zwracać uwagę. Co najważniejsze, bioaktywne związki szafranu, takie jak crocin, crocetin, picrocrocin i safranal, skradły uwagę. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co ta przyprawa superstar może dla Ciebie zrobić.

1. Łagodzi rozstrój żołądka

 

Tradycyjnie szafran jest stosowany w medycynie wschodniej do leczenia zaburzeń żołądkowych. Oznacza to, że może pomóc w wyeliminowaniu palącego bólu, zgagi i niestrawności związanej z wrzodem żołądka. Badania na zwierzętach pokazują, że ekstrakt szafranu i jego aktywne składniki: krocyna i safranal mają właściwości przeciwutleniające, które zmniejszają powstawanie wrzodów, zapobiegając uszkodzeniu błony śluzowej żołądka. Jeśli masz skłonność do wrzodów, szczypta szafranu może być dokładnie tym, co zalecił lekarz.

 

2. Obniża depresję

 

Depresja jest częstym problemem dotykającym 19 milionów Amerykanów. I choć istnieje niezliczona ilość tabletek na depresję, szafran okazał się skuteczną i naturalną alternatywą. W jednym badaniu ustalono, że moc szafranu jest porównywalna z imipraminą przeciwdepresyjną w leczeniu łagodnej do umiarkowanej depresji. Szafran wydaje się działać magicznie przez crocin i safranal, które modulują neuroprzekaźniki dopaminę, serotoninę i noradrenalinę, koktajl substancji chemicznych mózgu wpływających na nastrój.

3. Poprawia zespół napięcia przedmiesiączkowego

 

Około 85% miesiączkujących kobiet cierpi z powodu co najmniej jednego objawu zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) podczas miesięcznego cyklu. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że lekarstwo na PMS znajduje się na twoim stojaku na przyprawy. Badania wykazały, że szafran może znacznie zmniejszyć objawy PMS, które wpływają na nastrój, zachowanie i ból. Roszczenie do sławy? Zdolność szafranu do wpływania na neuroprzekaźnik serotoninę.

 

4. Obniża odporność na insulinę

 

Insulinooporność – stan, w którym komórki przestają normalnie reagować na hormon insulinę – jest wiodącym czynnikiem w rozwoju cukrzycy. Stwierdzono, że crocetyna, główny składnik szafranu, przeciwdziała insulinooporności. Badanie na zwierzętach wykazało, że szczury karmione dietą o wysokiej zawartości fruktozy rozwinęły insulinooporność wraz z wieloma innymi zmianami patologicznymi. O dziwo, przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości krokodyny łagodziły ich niewrażliwość na insulinę. I chociaż zawsze najlepiej jest ograniczyć żywność o wysokiej zawartości fruktozy, szafran może pomóc zapobiec negatywnemu wpływowi sporadycznych napojów gazowanych i słodyczy.

5. Chroni twoje serce

 

Szafran może być prawdziwą ucztą dla twojego serca. Ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą promować zdrowe tętnice. Badania na zwierzętach wykazały również, że crocetyna ma zdolność obniżania poziomu cholesterolu. W rzeczywistości, zdaniem niektórych badaczy, jednym z powodów, dla których kraje śródziemnomorskie, takie jak Hiszpania, mają niski wskaźnik chorób sercowo-naczyniowych, jest ich duże użycie szafranu. Wreszcie idealna wymówka, aby przygotować autentyczną paellę z szafranem na obiad.

 

6. Zachowuje wzrok

 

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) jest główną przyczyną ślepoty w rozwiniętym świecie. Gdy rozwija się AMD, wrażliwe na światło komórki w siatkówce z czasem zaczynają się rozkładać. Jednak badania wykazały, że suplementacja szafranu może skutkować długoterminową stabilną poprawą funkcji siatkówki u osób z AMD. Gwiazdami programu są crocin i crocetin, które mają chronić wrażliwe na światło komórki przed stresem siatkówki. Mają nawet zdolność regulowania śmierci komórek.

Oczywiście jest to jedna przyprawa, która zapewnia zdrowy cios. Następnym razem, gdy będziesz w kuchni, zastanów się nad dodaniem odrobiny pysznego szafranu do swojego jedzenia. Twoje ciało będzie ci wdzięczne!

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.