Trądzik różowaty. Rumieńce

Trądzik różowatyTrądzik różowaty. Niezdrowe rumieńce..? Najczęściej dotyka ten problem kobiety o jasnej karnacji. Objawy może złagodzić odpowiednia dieta i kosmetyki. Jednak do końca życia powinnaś przestrzegać kilku rzeczy.

Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą objawiającą się rumieniem obejmującym środkową część twarzy. Naczynka krwionośne są rozszerzone, na skórze mogą pojawić się krostki, zgrubienia i guzki. Trądzik różowaty wymaga leczenia u dermatologa, ale jego objawy można złagodzić, stosując odpowiednią dietę i unikając niektórych produktów.

Trądzik różowaty – jak wygląda?
Objawy trądziku różowatego

Trądzik różowaty (z łac. rosacea) to przewlekłe schorzenie skóry, które dotyka aż 10% ludzi na świecie. Niech nie zmyli Cię nazwa – trądzik różowaty, nie ma nic wspólnego z trądzikiem młodzieńczym. Najczęściej chorują na niego nie nastolatki, a ludzie starsi. Początki trądziku różowatego można zaobserwować pomiędzy 35 a 60 rokiem życia.

Mężczyźni i kobiety chorują inaczej – choć częściej różowawe zmiany widać na twarzach kobiet (to 75% chorych), najcięższa postać trądziku różowatego dotyka mężczyzn.

Co ciekawe, trądzik różowaty u dzieci nie występuje w ogóle. Jego objawy u najmłodszych są często mylone z symptomami łuszczycy lub atopowego zapalenia skóry. Trądzik różowaty u dzieci, jeśli już się pojawia, wiąże się najczęściej z zaburzeniami pracy układu hormonalnego, predyspozycjami genetycznymi i chorobami autoimmunologicznymi.

Trądzik różowaty

Trądzik różowaty

Początki trądziku różowatego rozpoznasz po zaczerwienieniu centralnej części twarzy. Rumień pojawia się na czole, nosie oraz w obrębie policzków i brody. Na skórze widoczne są również tzw. teleangiektazje, czyli poszerzone drobne naczynia krwionośne. Towarzyszy im nieprzyjemne uczucie ściągnięcia skóry, umiarkowany świąd, uczucie szczypania i gorąca.

Dodatkowo, jeśli zmiany te pojawiają się u Ciebie po wypiciu gorącej kawy, herbaty czy zjedzeniu ostrej i mocno przyprawionej potrawy, czekolady lub cytrusów, może to oznaczać początki trądziku różowatego.

Zwróć też uwagę na fakt, że alkohol pogarsza stan skóry dotkniętej początkami trądziku.

Palenia papierosów też należy się wystrzegać, ponieważ nikotyna zaburza ukrwienie skóry. Jeśli nie możesz od razu z nich zrezygnować, staraj się ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.

Wystrzegaj się częstego sięgania po produkty z histaminą. Hormon ten wywołuje przekrwienie, obrzęk i świąd skóry. Najwięcej jest go w żółtych i pleśniowych serach, wędlinach oraz w winie, piwie i occie balsamicznym.

Co robić przy trądziku różowatym?

Wzmocnij naczynka krwionośne, wtedy rumień będzie mniej widoczny. Pomogą w tym witaminy, zwłaszcza zaś C, E, PP, K oraz witamina A i beta karoten.

Jedz galaretki, zarówno owocowe, jak i mięsne. Zawarty w nich kolagen korzystnie wpływa na skórę. Poprawia jej nawilżenie i elastyczność, łagodzi stan zapalny. Owocowe galaretki przyrządzaj ze świeżo wyciskanych soków i żelatyny. Nie dosładzaj ich, bo cukier nasila objawy trądziku różowatego. Rób też galaretki z kurzych łapek i ryb. Jedz je z warzywami bogatymi w witaminy A, C oraz E, które pobudzają produkcję kolagenu w organizmie.

Pamiętaj o kwasach omega-3. Mają silne właściwości przeciwzapalne i przyśpieszają gojenie się krost. Najwięcej jest ich w rybach (zwłaszcza morskich) i olejach roślinnych. Unikaj mrożonych, wędzonych i konserwowanych, bo zamiast pomóc, mogą zaszkodzić. Do sałatek dodawaj oliwę lub oleje tłoczone na zimno. Kwasy omega-3 znajdziesz również w siemieniu lnianym i nasionach chia.

Przy nasilonych objawach..

Zrezygnuj na kilka tygodni z mięsa, zwłaszcza czerwonego. Jedz kasze i warzywa. Zawarty w kaszach cynk zmniejsza łojotok i przyspiesza gojenie się wyprysków. Reguluje też stężenie witaminy A we krwi. Znajdujący się w kaszach krzem poprawia stan skóry, włosów oraz paznokci.

Najwięcej cennych dla skóry składników zawierają kasze: jaglana i gryczana. Jedz je z warzywami korzeniowymi (selerem, pietruszką, marchwią, burakami) oraz takimi, które działają jak naturalne antybiotyki – cebulą, czosnkiem, kiszoną kapustą, kiszonymi ogórkami. Zarówno kasze, jak i warzywa są bardzo bogate w błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega pojawianiu się nowych wyprysków.

A co ze skórą? Jak o nią dbać?

Przede wszystkim uważaj na słońce, chroń skórę. Stosuj kosmetyki delikatne, bez zbędnej chemii.

Do mycia twarz zastosuj kolagenowy żel do mycia www.kolagen.pl/p54,kolagenowy-zel-do-mycia.html, który będzie też łagodził skórę. Nie piecze w oczy, może być stosowany do całego ciała. Żel nie zawiera SLSów, ani innych substancji drażniących.

Aby wzmocnić naskórek, zacznij stosować kolagen – nie tylko wewnętrznie, ale przede wszystkim zewnętrznie. Do kosmetyki twarzy doskonale sprawdzi się Kolagen Naturalny Platinum –> www.kolagen.pl/p3,kolagen-naturalny-platinum-100ml.html. Produkt jest w formie żelu, stosujemy go na skórę zwilżoną wodą, 1-3 razy dziennie, po 1 dozowniku, a następnie zwilżamy ponownie skórę wodą.

Możemy stosować peelingi, ale tylko bez drobinek – enzymatyczne. Nakładamy tylko na skórę, a po 15 minutach zmywamy – nie pocieramy nim skóry.

Kremy tylko i wyłącznie nawilżające, nie podrażniające naskórka. Toniki bez alkoholu, a o kwasach oraz solarium – możesz zapomnieć..

Jeżeli masz jakieś pytania o kosmetykę takiej skóry, nie wiesz co zrobić, od czego zacząć – odezwij się, chętnie pomogę. Pisz w komentarzu lub na priv.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz