Miód Manuka. Miody Manuka na Helicobacter pylori

Miód ManukaMiód Manuka pomoże zwalczyć Helicobacter pylori?

Bakterią H. pylori zakażonych jest ponad 80 % Polaków. Ten drobnoustrój zagnieżdża się w błonie śluzowej żołądka i może żyć w naszym organizmie przez wiele lat, nie dając żadnych oznak. Niestety, często jest przyczyną zapalenia błony śluzowej i wrzodów. Co gorsza – może nawet wywołać nowotwór żołądka.

JAK SPRAWDZIĆ CZY MASZ BAKTERIĘ?

Gdy dokuczają Ci dolegliwości gastryczne, takie jak bóle brzucha, wzdęcia, zgaga , zaparcia, nudności, wymioty – zgłoś się do lekarza.

Zakażenie bakterią potwierdzi jeden z testów:

  • oddechowy – trzeba wypić napój zawierający znakowany mocznik; w przypadku zakażenia substancję rozkłada produkowany przez bakterię enzym, a ślady reakcji wykrywa się w wydychanym powietrzu,
  • urazowy – wymaga wykonania gastroskopii i pobrania próbek śluzówki oraz żołądka.

POMOŻE ANTYBIOTYK

Gastroenterolodzy zlecają, by leczeniu poddał się każdy z potwierdzonym zakażeniem. Natomiast absolutnie konieczne jest, jeśli masz już chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, zapalenie żołądka bądź w rodzinie wystąpił nowotwór tego narządu.

Pozbywanie się Helicobacter pylori trwa dwa tygodnie. Będziesz musiała przyjmować dwa antybiotyki i inhibitor pompy protonowej – lek, który hamuje wydzielanie kwasu solnego. Taka terapia w większości przypadków prowadzi do całkowitego usunięcia bakterii z przewodu pokarmowego.

KURACJA MIODEM

Leczenie farmakologiczne warto wspierać naturalnymi sposobami. Bardzo korzystna jest terapia miodem manuka – hamuje namnażanie bakterii i działa przeciwzapalnie.

Za właściwości antybakteryjne miodu odpowiada metyloglioksal (MGO). Substancja ta występuje też w innych miodach, ale ma bardzo małe stężenie – nie przekracza 10 mg/kg. Natomiast w miodzie manuka może wynosić nawet ponad 1000mg/kg. A właściwości antybakteryjne miodu, są tym silniejsze, im większa zawartość MGO.

Przy wrzodach żołądka i zespole jelita nadwrażliwego zażywaj ten oznaczony MGO 400+. Refluks, zgagę, niestrawność, bóle brzucha złagodzi miód o MGO 250+.

Miód zawsze stosuj na pusty żołądek.

Rano 20-30minut przed śniadaniem, wieczorem 2-3 godziny po kolacji. Chodzi oto, by jego substancje aktywne trafiły do układu pokarmowego w możliwe największy stężeniu. Miód możesz rozpuszczać w niewielkiej ilości wody.

Miód Manuka naturalne lekarstwo

Działanie miodu manuka ma o wiele szerszy zakres. Zażywaj go, gdy masz:

  • problemy z zatokami – pomoże usunąć zbitą warstwę biofilmu, zbudowanego z bakterii i grzybów; stosuj miód o MGO 550+,
  • obniżoną odporność – gdy jesteś osłabiona, miałaś niedawno infekcję dróg oddechowych, jedz miód o zawartości MGO 100+,
  • stany zapalne dziąseł – suchość jamy ustnej, afty; sprawdzi się miód nawet o najniższej zawartości MGO,
  • częste zakażenia pęcherza – w ostrym zapaleniu spożywaj codziennie przez tydzień 3 łyżeczki miodu manuka o wysokim stężeniu MGO, od 400 mg/kg pierwszego dnia zażyj całą dawkę rozpuszczoną w 40 ml letniej wody, potem po 1,5 łyżeczki rano i wieczorem.

Bakteria Helicobacter pylori a dieta

Aby być zdrowym, należy przestrzegać zdrowych zasad żywienia, i dzięki temu możesz wspomóc antybiotykoterapię. Dieta powinna zawierać witaminę C i E, antyoksydanty, beta-karoten. Według zaleceń – zażywaj lekkostrawne posiłki (wyeliminuj tłuste pokarmy, mogą nasilać problemy ze strony układu pokarmowego). Ogranicz ostre przyprawy, mocną kawę i herbatę, napoje gazowane, czekoladę, słodycze. Należy zwiększyć spożywanie produktów o działaniu bakteriostatycznym i bakteriobójczym, m.in. jogurty, mleko, kefiry, czy jagody. Pij 2-3 litry wody i spożywaj niewielkie porcje jedzenia (4-5 niewielkich posiłków).

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.