Dobre geny – długowieczność

Dobre geny - długowiecznośćDobre geny – długowieczność. Długie życie w pełnym zdrowiu i zarazem dobrej kondycji jest w obecnych czasach rzadko spotykane.

Nieprawidłowa i prozapalna dieta, niedobory snu oraz nadmiar stresu definiuje się jako jedne z wielu czynników przyczyniających się do tego, że długość życia, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, znacząco spada. Brak wiedzy, świadomości i przede wszystkim chęci poznania mechanizmów wydłużających nasze życie rośnie w zastraszającym tempie.

Każdy z nas posiada geny długowieczności

Każdy z nas posiada geny długowieczności, tak zwane sirtuiny, które kodują białka o tej samej nazwie. Białka te pełnią funkcje enzymatyczne. Należą do deacetylaz, enzymów katalizujących reakcję deacetylacji, czyli reakcję odszczepienia reszty kwasu octowego od białkowych substratów. Innymi słowy odczepiają one grupy acetylowe od wielu różnych innych białek, między innymi histonów, tubuliny czy białek związanych z apoptozą i białek wpływających na procesy dyferecjacji i proliferacji, a więc różnicowania i dojrzewania komórek i tkanek – między innymi komórek nowotworowych.

Sirtuiny występują we wszystkich organizmach żywych, począwszy od owadów aż po ssaki, łącznie z ludźmi. Istnieje wiele klas tych enzymów, jednak najważniejsze znaczenie wykazuje sirtuina I i sirtuina II. Sirtuiny, jako enzymy wymagają swoich aktywatorów.

Okazuje się, że te aktywatory znajdują się najczęściej w świecie roślin w postaci owoców i warzyw, ale o tym za chwilę.

Dobre geny – długowieczność. Jak wyłączamy swoje geny odpowiedzialne za długowieczność?

Jak wspomniałam wyżej, absolutnie każdy z nas posiada geny odpowiedzialne za długowieczność organizmu. Problem polega jednak na tym, że zdecydowana większość tylko je posiada, nie korzystając z nich w kompletnie żaden sposób. Co więcej, przez wiele codziennych działań osoby te przyczyniają się do tego, że geny te zostają wyłączane.

Co najbardziej wpływa na to, że geny odpowiedzialne za długowieczność zostają stopniowo wyłączane?

Przede wszystkim będą to stany zapalne organizmu, do których doprowadzamy poczynając od złej jakościowo diety bogatej w prozapalane składniki takie jak: tłuszcze trans, cukier czy nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6 przy jednoczesnym niedoborze omega-3, a kończąc na pozostającym w głównym centrum zainteresowań naukowców zajmujących się przewlekłymi chorobami – stresie.

Dezaktywacja genów długowieczności

Zaburzona gospodarka hormonalna, nadmiar glukozy i insuliny we krwi, permanentna nadwyżka kaloryczna i nadwaga, a także rozregulowany rytm dobowy to kolejne czynniki, które wpływają na dezaktywowanie genów długowieczności. Szczególnie ten ostatni ma ogromne znaczenie. Duże niedobory snu, późne chodzenie spać czy zarywanie nocy związane chociażby z praca zmianową szczególnie wpływa na wyłączanie genów odpowiedzialnych za długowieczność, które są silnie regulowane i uzależnione od tak zwanych genów zegarowych.

Co ciekawe również, na hamowanie aktywności genów związanych z długowiecznością wpływają duże dawki nikotynamidu (witaminy PP). Przyjmowanie przez bardzo długi czas dawek 50-100mg nikotynamidu na dobę niestety, ale może hamować aktywność sirtuin.

Witamina PP jest niezbędna do życia. Odpowiada między innymi za prawidłowe funkcje układu nerwowego, nabłonka przewodu pokarmowego zwłaszcza skóry, ale w dużych dawkach stosowanych długi czas może wywoływać ten niekorzystny efekt związany z hamowaniem białek sirtuinowych.

Negatywne skutki przesunięte w czasie

Niedobory aktywnych sirtuin, będące konsekwencją wyżej wymienionych czynników, mogą prowadzić do rozwoju wielu stanów chorobowych, które właśnie odpowiedzialne są za skracanie długości życia i znaczące pogarszanie jego jakości.

Rozwój neurodegeneracji mózgu zwłaszcza choroby Alzheimera, a także wpływ na rozwój stłuszczenia wątroby, insulinooporności, chronicznego zmęczenia oraz przyczynianie się do rozwoju otyłości to główne problemy obok oczywistego skracania długości życia, związane z dezaktywowaniem genów długowieczności.

Dobre geny - długowiecznośćDobre geny – długowieczność. Jak wydłużyć sobie życie?

Mając wiedzę o tym, jakie czynniki wpływają na dezaktywowanie genów odpowiedzialnych za długowieczność warto poznać te aspekty, które praktykowane na co dzień w znaczący sposób przyczynią się do aktywowania tych genów.

Do najbardziej znaczących i związanych z aktywowaniem genów długowieczności aspektów należą:

– Restrykcje kaloryczne i czasowe głodówki. Odkrycia ostatnich lat dowodzą, że długotrwałe ograniczenie podaży kalorii w diecie poniżej 30–50% zapotrzebowania prowadzi do zwolnienia procesu starzenia i przedłuża życie. Zauważono również, że podczas czasowo praktykowanych głodówek dochodzi do wzrostu aktywności sirtuin. Głodówki zwiększają ilość pewnych nukleozydów w naszym organizmie, między innymi tzw. NAD+, który odpowiada za prawidłową funkcję białek, zwłaszcza sirtuiny I.

– Ekspozycja na słońce umożliwiająca w odpowiednich warunkach chociażby produkcję witaminy D, która wpływa na aktywowanie genów długowieczności.

– Ekspozycja na zimno.

– Aktywność fizyczna.

– Odpowiednia dieta. W tym miejscu zdecydowanie warto się zatrzymać. Jak już wspomniałyśmy wyżej aktywatory genów długowieczności znajdują się w roślinach. Należą do nich najczęściej przeciwutleniacze i związki, które mają zdolności pewnego rodzaju pobudzania sirtuin.

Roślinne związki wpływające na długowieczność

Na szczególną uwagę zasługują:

Resweratrol. Występuje w wielu owocach, zwłaszcza jagodowych, takich jak truskawki, maliny, czarne porzeczki, borówki i oczywiście winogrona. Bogatym źródłem resweratrolu jest również uprawiany w Chinach i Japonii Rdestowiec Ostrokończasty. Resweratrol najczęściej pojawia się w kontekście tzw. „francuskiego paradoksu”. Wszystko wskazuje na to, że to właśnie temu związkowi Francuzi zawdzięczają długie życie, szczupłe sylwetki oraz znakomite zdrowie.

– Genisteinę i daidzeinę zawarte w soi.

– Hesperydynę występująca w dużych ilościach w owocach cytrusowych.

Diosminę, której najlepszym źródłem są również owoce cytrusowe.

Rutynę, która w największych ilościach znajduje się w aronii, bzie czarnym, dziurawcu zwyczajnym, eukaliptusie.

Inne bioflawonoidy i antocyjany.

Funkcje powyższych związków

Związki te, a zwłaszcza resweratrol, którego największe ilości występują w czerwonych winogronach wykazują silne działanie aktywujące dla sirtuiny I, której aktywność najbardziej ze wszystkich sirtuin warunkuje długość życia.

Pobudzenie aktywności sirtuin i zwiększenie ekspresji tego białka może prowadzić do znaczącego wydłużenia życia. Ponadto do diety warto włączyć również czarną morwę, czerwoną cebulę, a także brokuł, brukselkę, kalafior, czerwoną paprykę, marchew, dynię. Na szczególną uwagę zasługują owoce jagodowe takie jak borówka brusznica, jeżyny, truskawki.

Wszystkie wyżej wymienione warzywa i owoce mają szczególny wpływ na aktywację sirtuin przez wzgląd na największa zwartość substancji czynnych na nie wpływających.

Dobre geny - długowiecznośćRola Sirtuiny

Sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesach starzenia i regulacji długości życia. Badania wskazują, że są obiecujące w terapii wielu chorób związanych z podeszłym wiekiem. Umiejętne sterowanie ich aktywnością za pomocą chemicznych aktywatorów czy odpowiedniej diety może opóźnić starzenie i wydłużyć czas życia.

Podsumowanie. Dobre geny – długowieczność

Dobre geny – długowieczność? Odpowiedni styl życia, dbanie o dietę, jakościowy i regeneracyjny sen oraz unikanie stresu, a przede wszystkim nauka odpowiedniej reakcji na niego. To bez wątpienia podstawy, które wprowadzone na co dzień i ugruntowane, jako nawyki wpłyną na aktywowanie genów długowieczności i wydłużanie życia.

Warto, jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań okresowo wprowadzać restrykcje energetyczne. U niektórych osób również czasowe głodówki, które wykazują ogromny potencjał w kontekście wpływu na sirtuiny – geny długowieczności.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.