Dieta Świętej Hildegardy! Szok ile możesz dzięki niej osiągnąć!

 

Znalezione obrazy dla zapytania Święta Hildegarda

Święta Hildegarda, która była wizjonerką żyjącą w XII wieku postanowiła wytworzyć pewnego rodzaju dietę, która jak się okazuje może być naprawdę

ciekawym rozwiązaniem dla wszystkich osób, które odczuwają nadmiar stresu i cierpią z powodu zbyt dużej ilości zanieczyszczeń. Dzięki tej diecie można cieszyć się zdrową i świetną formą. Jeśli zależy Ci na tym, aby Twoje zdrowie prezentowało się iście fantastyczne to zobacz co takiego wymyśliła święta Hildegarda, aby można było żyć pełnią życia!

Co z tym orkiszem…

Zapewne nie jedna osoba zastanawiała się nad tym czy orkisz nadaje się ciągle do jedzenia, sama też kiedyś o tym sporo myślałam. Z tego co wiadomo to tak, jest to możliwe. Jest to jeden z rodzajów zbóż, który jest w stanie pomóc na wiele problemów, z którymi borykają się współcześni ludzie. Takie zdanie o tym miała właśnie święta Hildegarda, dlatego też postanowiła stworzyć sposób odżywiania, w którym to kładła spory nacisk na to, aby zadbać o zdrowie i to właśnie ta dieta zawierała w sobie od groma orkiszu. Dzisiejsze czasy zapomniały o orkiszu prawie całkowicie, ponieważ został on wyparty przez masę produktów, które są poddawane wielu modyfikacjom czy też ulepszeniom. Ma to jednak swoje plusy, ponieważ dzięki temu nadal można cieszyć się, że zawartych jest w nim naprawdę wiele wspaniałych składników odżywczych, a zawiera on 56 procent skrobi, 11,6 procent białka, 2,7 procent tłuszczu oraz 2 procent składników mineralnych jest w stanie poprawić wygląd włosów, skóry czy paznokci. Krzem jest w stanie wzmocnić.

Białko orkiszowe

Białko z orkiszu jest pełnowartościowe, a kwasy tłuszczowe są nienasycone. Soli mineralnych oraz witamin orkisz posiada znacznie więcej niż w innych zbożach. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę, że zdziała prozdrowotnie na wygląd człowieka, gdyż posiada kwas krzemowy, który

koncentrację oraz pracę umysłu. Ziarenka orkiszu cechują się słodkawo-orzechowym smakiem i same w sobie mają więcej wartości odżywczych niż mąka, która z nich powstaje.

Idealna na wątrobę

Orkisz ma to do siebie, że w sposób wręcz fenomenalny oddziałuje na woreczek żółciowy i wątrobę. Posiada on masę substancji, które charakteryzują się tym, iż potrafią wspomagać odpowiednie funkcjonowanie tych narządów, a przy tym dbają o ich detoksykację. Ze względu na duże ilości błonnika unormowaniu zostaje poddana perystaltyka jelit, poprawiony przy tym jest metabolizm, zwalczane jest gromadzenie tłuszczu i cholesterol przestaje odkładać się w naczyniach krwionośnych. Ludzie, którzy posiadają problemy układu krążenia powinni zainteresować się orkiszem, ponieważ ze względu na ilość zawartych kwasów tłuszczowych omega-3 jest w stanie w sposób iście niesamowity poprawić wydolność serca.

Tysiącletni antybiotyk

Orkisz posiada w sobie rodanid, który można znaleźć też w mleku, ślinie oraz krwi kobiet, głównie u tych, które są w ciąży, albo w okresie laktacji. Wzmacnia on poziom naturalnej odporności u dziecka, tak naprawdę tworząc ją, gdyż ta substancja przyczynia się do wzmacniania odporności już w początkowej fazie rozwoju dziecka. Dodatkowo w orkiszu są witaminy z grupy B oraz potas, które to odpowiadają za ochronę oraz wzmacnianie układu nerwowego.

Monodieta

Orkisz nadaje się świetnie do tego, aby być podstawą we wszelkiego rodzaju potrawach i posiłkach, jednak trzeba zdawać sobie sprawę, że spożywanie samego orkiszu jest w stanie być potraktowane jako swoisty pomysł na detoksykację organizmu. Taki proces będzie najlepszym rozwiązaniem w okresie wiosennym. Aby to mogło odpowiednio dobrze funkcjonować to orkisz trzeba jeść rano, w południe oraz na wieczór, nie jedząc nic innego. Tego typu monodieta jest w stanie trwać przez pięć dni.

O czym mówiła święta Hildegarda?

Podstawowymi produktami w diecie na każdy dzień, powinny być produkty orkiszowe. Jeśli zaś chodzi o orkisz to go powinno się spożywać podczas każdego posiłku. Poza samymi ziarnami możecie wybrać mąkę, kaszę, pieczywo, makaron, otręby czy musli. Z orkiszu można robić ciasta, placki, kotlety, sałatki, a nawet zupy.

Niezwykle istotne jest to, że nabiał i mięso mają pełnić role uzupełniającą do diety.

W diecie świętej Hildegardy znajdzie się też owocowe i warzywa, ale poza truskawkami, śliwkami, brzoskwiniami i porem, ponieważ traktowała je jak truciznę.

Przy orkiszu powinno być też miejsce na surowe koper włoski i jadalne kasztany.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.