Niech zgadnę – co zwykle wrzucasz do kosza na bioodpady oprócz obierków po ziemniakach? Pewnie skorupki od jajek.
![Znalezione obrazy dla zapytania skorupka jajka](https://dziecisawazne.pl/wp-content/uploads/2014/02/skorupki-jaj.jpg)
Spróbuję Was dzisiaj przekonać (mam nadzieję, że skutecznie), że ta pozornie zbyteczna pozostałość po jajkach jest zbawienna dla naszego zdrowia, czego dowiedli niemieccy i węgierscy uczeni.
Mleko, jogurty naturalne, kefir i … skorupki jajek – oto najlepsze źródła wapnia. Skorupki jajek zawierają wapń, który w 90% jest przyswajalny przez nasz organizm i wędruje wprost do kości. Co ciekawe, ich skład jest bardzo podobny do składu właśnie kości i zębów. To nie wszystko. Te niepozorne skorupki to bogactwo niemal wszystkich niezbędnych dla organizmu mikroelementów. W sumie można się ich doliczyć 27! Wśród nich znajdują się m.in. miedź, fluor, mangan, molibden, siarka, krzem i cynk.
Dla zdrowia
Niemieccy i węgierscy uczeni przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka i zauważyli, że ich spożywanie dało pozytywne rezultaty przy takich dolegliwościach jak:
- łamliwość paznokci i włosów
- krwawienie dziąseł
- zaparcia
- nadpobudliwość
- bezsenność
- chroniczne katary
- astma
Efekty były widoczne zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Badania wykazały również, że skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale też usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.
Mój sposób na skorupki
Skorupki dokładnie wyparzam, kruszę rękami, wkładam do młynka do kawy i mielę do momentu uzyskania konsystencji proszku.
![](http://pozdrowiezjulita.pl/wp-content/uploads/2018/08/blog-art2-1024x683.jpg)
Otrzymany proszek przesypuję do słoiczka lub miseczki i podaję całej rodzinie. Moja córka twierdzi, że zmielone skorupki najlepiej smakują w koktajlu owocowym, bo wtedy „nic nie zgrzyta między ząbkami”. Otóż to! Dlatego moje „kurze witaminy” dodaję przede wszystkim do pokarmów płynnych typu koktajle, soki owocowe lub desery, w ilości ok. 1/3 łyżeczki na dzień. Możesz też dodać je do chleba, ciast, a także makaronu, mięsa, twarogu czy sałatek. Do mnie jednak najbardziej przemawia opcja z sokiem z cytryny, która jest zdecydowanie najzdrowsza.
Dowody dla niedowiarków
Pozostajesz wciąż sceptyczny wobec skorupek od jajek? Może przekona Cię kilka przykładów z życia wziętych. Odkąd sama zaczęłam jeść skorupki, stałam się posiadaczką mocnych i przede wszystkich zdrowych zębów. Zresztą nie tylko ja, bo moje pociechy regularnie odbierają z przedszkola dyplomy za zdrowe ząbki. Przypadek? Nie sądzę. Ponadto moja mama dzielnie stawia czoła osteoporozie, wykonując dwa razy w roku „skorupkoterapię”. Czy to nie wystarczy, aby przekonać Cię, że skorupka jajka nie powinna lądować w koszu
Przykład skorupki pokazuje, że sama natura często podsuwa nam niezwykle skuteczne i proste rozwiązania. Dlatego już dziś wciel je w życie. Zacznij od skorupek. Czekam na Wasze „skorupkowe opowieści” – piszcie w komentarzach.
![Milena Chorążewska](https://www.adelia.com.pl/wp-content/litespeed/avatar/1fc41eb586b69ec1da9cde1845dde832.jpg?ver=1721737802)
Kim jestem?
Bloggerką, pasjonatką zdrowego stylu życia. Poliglotką. Kocham konie i podróże.
Założyłam bloga, aby dzielić się swoją pasją. Moje 7-letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga mi rozwijać projekt Adelia.
Kocham konie i jestem ich Trenerem, to moja druga pasja – w sumie odkąd pamiętam, zwierzęta były obecne w moim życiu.