6 powodów, aby dziś dodać kiełki do diety

Zarodek, Roślin, Sadzonka, Na ŻywoSzukasz niedrogiego sposobu na odchudzanie, poprawę krążenia i naturalny wzrost odporności? Spróbuj dodać kiełki do swojej diety. Od witaminy C, silnego przeciwutleniacza, który zwalcza wolne rodniki wywołujące raka, po enzymy pobudzające metabolizm, które poprawiają trawienie, kiełki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie oszczędzając znaczne rachunki za zakupy!

Większość ludzi ma wrażenie, że zdrowe odżywianie automatycznie oznacza konieczność wydawania wygórowanych pieniędzy na wysokiej jakości składniki i artykuły spożywcze. Nic nie może być dalej od prawdy.

Oto sekret: istnieje superfood, który umożliwia detoksykację organizmu, zrzucenie wagi i zwiększenie ilości energii przy jednoczesnym obniżeniu rachunków za zakupy do połowy. Jest nie tylko niesamowicie pyszny, ale także bardzo wszechstronny. Mogą z niego korzystać dzieci i osoby starsze, weganie i nie-wegetarianie. Można go zebrać w pomieszczeniu w ciągu kilku dni, nawet bez gleby, i stanowi bardzo satysfakcjonujący posiłek, niezależnie od tego, czy jest spożywany na surowo, czy gotowany.

Jeśli jeszcze tego nie zgadłeś, mówimy o kiełkach. Mogą być małe, ale zawierają poważny zastrzyk składników odżywczych i witamin, których organizm nie może się doczekać. Oto lista wszystkich sposobów, w jakie kiełki mogą pomóc ci utrzymać się na nogach i pomóc ci zachować kontrolę nad zdrową grą.

1. Poprawiają twoją odporność

 

Kiełki są bogate w witaminę C, składnik odżywczy, który pobudza białe krwinki do obrony organizmu przed infekcjami. Antyoksydacyjny charakter tego silnego mikroelementu neutralizuje wolne rodniki wywołujące choroby i zapewnia, że twoje ciało pozostaje zdrowe i funkcjonuje.

Ponadto, ponieważ kiełki nadal się rozwijają, zawartość witaminy A w nich może wzrosnąć nawet pięciokrotnie.

2. Mogą zwiększyć metabolizm

 

Kiełki i rośliny strączkowe są siłą napędową niezbędnych enzymów, do których twoje ciało inaczej nie miałoby dostępu poprzez żywność. Ten napływ enzymów poprawia metabolizm.

Dzięki wysokiej zawartości białka, substancji odżywczej, która jest ważna dla tworzenia komórek, naprawy narządów, wzrostu kości i mięśni oraz regeneracji, kiełki są również łatwym, niedrogim sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia organizmu. Z tego powodu dietetycy przysięgają na kiełki jako doskonałe źródło białka dla wegan i wegetarian – wystarczająco dobre, aby nawet zastąpić mięso!

 

3. Są świetne dla twojego zdrowia trawiennego

 

Duża liczba enzymów pobudzających metabolizm obecnych w kiełkach również pomaga poprawić trawienie. Odgrywają one ważną rolę w reakcjach chemicznych zachodzących podczas procesu trawienia, w wyniku czego pomagają w prawidłowym rozkładaniu pokarmu, tak aby promują lepsze wchłanianie składników odżywczych przez przewód pokarmowy.

Poza tym kiełki są bogate w błonnik pokarmowy. Ponieważ włókno przechodzi przez jelito względnie niezmienione, powoduje to, że stolec jest nieporęczny. To z kolei utrzymuje optymalną prędkość przemieszczania odpadów, zachęcając w ten sposób do łatwiejszego usuwania odpadów z organizmu. Błonnik powoduje również uwalnianie soków żołądkowych, które wspomagają skuteczne funkcjonowanie enzymów już obecnych w kiełkach.

Jedzenie kiełków może zatem powstrzymywać dolegliwości związane z trawieniem, takie jak zaparcia i biegunka.

 

4. Mogą pomóc Ci schudnąć

 

Kiełki zapewniają Twojemu ciału zdrowe zaopatrzenie w witaminy i minerały, a jednocześnie są niezwykle mało kalorii. Oznacza to, że można je łatwo włączyć do diety bez sabotowania celów utraty wagi lub zwiększania ryzyka otyłości. Co więcej, błonnik pomaga utrzymać satysfakcję przez długi czas z powodu tego, jak masywny sprawia, że stolec. Hamuje także uwalnianie hormonu głodu zwanego greliną, który odpowiada za informowanie mózgu, że jesteś głodny. Oznacza to mniej skoków cukru we krwi i awarie, co z kolei oznacza, że znacznie rzadziej sięgasz po puste kalorie między posiłkami.

Badanie przeprowadzono na szczurach, które wcześniej były karmione wysokotłuszczową dietą, w których naukowcy odkryli, że karmienie wyciągiem z brokułów wiąże się nie tylko ze znaczną utratą masy ciała, ale także redukcją tłuszczu!

 

5. Mogą pomóc w leczeniu niedokrwistości

 

Anemia to stan, który rozwija się, gdy poziom żelaza w organizmie spada niebezpiecznie niski. Nie spożywanie wystarczającej ilości pokarmów bogatych w żelazo może prowadzić do niedoboru żelaza, w którym liczba czerwonych krwinek spada, ponieważ żelazo jest istotną częścią produkcji czerwonych krwinek. Może to powodować objawy, takie jak nudności, zmęczenie, zawroty głowy, a nawet zaburzenia żołądka.

Kiełki zawierają śladowe minerały, takie jak żelazo i miedź, które są niezbędne do regulowania zdrowia krwi.  Minerały te pomagają utrzymać liczbę krwinek czerwonych i zwiększyć krążenie krwi, co z kolei poprawia zdolność komórek do transportu tlenu do narządów w celu optymalizacji ich wydajności.

 

6. Mogą poprawić Twoją wizję

 

Badanie po badaniu sugeruje, że diety bogate w witaminę A mogą zapobiegać rozwojowi zaćmy i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. Pomaga także zachować przejrzystość zewnętrznej osłony oka (rogówki). W rzeczywistości tworzy również jeden z kluczowych składników rodopsyny, białka w twoich oczach, które pomaga widzieć w warunkach słabego oświetlenia.

Kiełki oferują dobrą dawkę witaminy A iz tego powodu dietetycy i badacze nadal uważają, że ich spożywanie wiąże się z utrzymaniem zdrowego wzroku.

 

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.