ODCHUDZANIE PIEPRZEM? KILKA SŁÓW O PIPERYNIE

Odchudzanie pieprzem? Kilka słów o piperynie

Pieprz czarny używany, jako suszona przyprawa od stuleci, jest określany jako „czarne złoto” i „król przypraw” ze względu na popularność w wielu kulturach i kuchniach. Kojarzony też od dawna z medycyną wschodu.

To nie jest jednak takie proste, jak się wydaje! Nie wystarczy w czystej postaci przyprawa, której powszechnie używamy w kuchni… to za mało by w pełni wykorzystać jej możliwości.

Cały sekret tkwi w magicznym składniku – piperynie! Naukowcy poświęcili sporo czasu na zbadanie właściwości tego komponentu – wierzchniej warstwy pieprzu – odpowiedzialnej za ostry i wyrazisty smak. Nie da się jednak w zaciszu domowej kuchni wyodrębnić piperyny z pieprzu.

Na szczęście istnieją na rynku suplementacyjnym produkty, takie jak Axanta, które zawierają w sobie moc tego skutecznego składnika.

Koreańscy uczeni Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong dowiedli, że piperyna nie tylko likwiduje tkankę tłuszczową, ale również wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie wiosennego przesilenia jest niezwykle istotne!

Pieprz czarny jest też doskonałym środkiem moczopędnym, przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym.

Piperyna, jako związek bioaktywny

Piperyna jest najbardziej bioaktywnym składnikiem pieprzu. W praktyce oznacza to, że ma bezpośredni wpływ na tkanki i komórki. Dzięki istnieniu składników bioaktywnych możemy się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem na długie lata. Substancje te posiadają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, a regularne ich spożycie chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia czarnego pieprzu

Pojęcie „superfoods” w literaturze pojawia się ostatnimi czasy nagminnie…W przypadku czarnego pieprzu – użycie tego sformułowania jest jak najbardziej na miejscu – biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych oraz korzystne działanie ogólnoustrojowe.

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Badania wskazują pozytywne działanie wyciągu z czarnego pieprzu w schorzeniach żołądkowo-jelitowych i brzusznych. Stwierdzono, że stymuluje on enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego. Donosi się również, że może zmniejszyć czas opróżniania żołądka – pomocny w leczeniu zaparć, biegunki i niestrawności. Może okazać się niezwykle pomocny w złagodzeniu wzdęć żołądka, gazów i wiatrów.

Działanie przeciwzapalne

W badaniu opublikowanym przez Arthritis Research and Therapy testowano piperynę na interleukinach (markery stanu zapalnego w organizmie, które często są podwyższone w przypadku chorób takich jak zapalenie stawów).

Zespół badawczy stwierdził, że gdy choremu podawano 20-100 mg ekstraktu z czarnego pieprzu przez okres 8 tygodni, ból i objawy związane z zapaleniem stawów, znacznie się zmniejszyły.

Piperyna zwalcza problem otyłości na świecie

Piperyna (składnik naszej AXANTY) – czyli ekstrahowany (95%) ze znanego wszystkim ziarna czarnego pieprzu silny alkaloid piperydynowy. Zapewnia on może nie spektakularny i błyskawiczny, ale za to jeden z nielicznych, bezspornie udokumentowanych klinicznie – długotrwały efekt odchudzający. Jest idealnym wspomagaczem diety dla osób cierpliwych, nie potrafiących wejść w reżim treningowy. Ponadto poprawia wydolność fizyczną i koncentrację, reguluje ciśnienie i ujędrnia skórę. W literaturze nie istnieje ani jedna wzmianka o jakichkolwiek skutkach ubocznych suplementacji piperyną, niezależnie od przyjmowanych dawek. Polecamy stosowanie pieprzu czarnego z kurkumą, gdyż substancje czynne obu przypraw w połączeniu, wpływają silnie antynowotworowo oraz poprawiają metabolizm.

Rozbija komórki tłuszczowe

Badanie biochemiczne i biofizyczne substancji wykazały, że czarny pieprz po wprowadzeniu do diety wysokotłuszczowej pomógł znacząco zmniejszyć przyrost masy ciała bez radykalnych zmian w jadłospisie.

Warto również zwrócić uwagę na pozostałe właściwości piperyny:

  • Zmniejszeniu ulega rozmiar komórek tłuszczowych
  • Zmienia się poziom cholesterolu
  • Tłumiona jest leptyna i lipaza (hormony, które pomagają regulować głód)
  • Zmniejsza się stężenie trójglicerydów w wątrobie

Uważa się, że piperyna zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych poprzez hamowanie dwóch specyficznych białek – PPAR i LXR – które regulują geny odpowiedzialne za wzrost komórek tłuszczowych.

Silnie termogeniczna

Kluczem do skutecznej utraty tłuszczu jest oczywiście deficyt kalorii. Związki termogeniczne pomagają osiągnąć ten cel poprzez zwiększenie metabolizmu i zwiększenie obrotu energii.

Piperyna jest uważana za termogeniczną, ponieważ działa jak przełącznik do dwóch receptorów regulujących tłuszcz w organizmie – TRPA1 i TRPV1. Po uruchomieniu tych receptorów przyspiesza się metabolizm energetyczny, co w efekcie prowadzi do zahamowania wzrostu komórek tłuszczowych.

 Co jest takiego szczególnego w AXANCIE?

W AXANCIE jest bardzo dobra astaksantyna oczywiście.  Ale jest tam także dość szczególny ekstrakt czarnego pieprzu.

Na podstawie: www. instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/
Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś!Kim jestem? Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej - naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą - "Wszystko do nas wraca".Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia.Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie.Zapraszam do komentowania i zadawania pytań. Zostaw ślad po sobie :-)
Posts created 475

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top