Dieta przy trądziku

Dieta przy trądzikuDieta przeciwtrądzikowa, dieta przy trądziku – to po prostu sposób odżywiania doprowadzający do poprawienia lub eliminacji trądziku. W środowisku medycznym wciąż dyskutuje się na temat wpływu diety na trądzik; jednak istnieje zbiór dowodów na poparcie tezy, że to co jest spożywane może mieć wpływ na skórę.

Przeglądając badania od ponad 40 lat, lekarze dermatolodzy opracowali szereg zaleceń dotyczących produktów spożywczych, które mogą zapobiec trądzikowi. W książce Acne-Free Diet Plan dr Goodless przedstawia swoje zalecenia. Sugeruje on dietę o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika.

Szczególnie należy uwzględnić eliminację danych produktów: zawierających orzechy arachidowe, potraw smażonych, nadmiernej ilości soli, produktów mlecznych, żywności, która zawiera rafinowany cukier, czy też nadmiernych ilości węglowodanów.

Skąd się bierze trądzik?

Odkąd ludzie mają pryszcze, stosuje się różne metody, aby je szybko usunąć lub zapobiec ich występowaniu w ogóle. Większość kultur posiada ludowe sposoby oczyszczania skóry. Dopiero w ciągu ostatnich 60 lat zostały przeprowadzone poważne badania naukowe, aby potwierdzić lub obalić te ludowe opowieści i mity.

W przeważającej części, badania dotyczyły leczenia trądziku i jednocześnie badano wpływ pewnych witamin i suplementów mineralnych na trądzik oraz badania na określonych grupach etnicznych i społeczności.

Trądzik przyczyny

  1. Niewłaściwa dieta
  2. Wzrost hormonów w okresie dojrzewania nastolatków (może to spowodować, że gruczoły łojowe zapychają się częściej)
  3. Zmiany hormonalne (w ciąży i nie tylko)
  4. Pigułki antykoncepcyjne
  5. Genetyczne
  6. Niektóre rodzaje leków
  7. Tłusty makijaż
  8. Nieodpowiednie oczyszczanie cery

Dieta przy trądzikuDieta przy trądziku. Wpływ diety na trądzik

Badacze zauważyli, że u ludności zamieszkującej Wyspy Pacyfiku aż do Afryki, praktycznie problem trądziku nie występuje, nawet w okresie dojrzewania. Podobnie, w innych krajach, w których stosuje się dietę roślinną, występowanie trądziku jest stosunkowo niskie.

Dieta tych ludzi w porównaniu do typowej diety zachodniej wskazuje na istnienie istotnych różnic. Okazuje się, że dieta Grup etnicznych o niskiej częstości występowania trądziku oparta jest głównie na bazie roślin oraz małej zawartości tłuszczu i praktycznie bez cukru.

Typowa dieta zachodnia wręcz przeciwnie, bogata jest w: produkty mięsne, tłuszcze nasycone, cukier rafinowany i żywność wysoko przetworzoną.

Dzięki badaniu tych różnic, lekarze i naukowcy opracowali propozycje zmian w diecie, aby poprawić lub wyeliminować trądzik.

Co jeść, a co unikać, gdy masz skłonności do trądziku

Zintegrowanie wyników wielu badań, dermatolodzy i dietetycy opracowali listę produktów żywnościowych, które należy unikać oraz listę dobroczynnych witamin i minerałów, koniecznych w zapobieganiu trądziku.

Zaproponowano następującą dietę przeciwtrądzikową:

  • Jedz 20 do 30 gramów błonnika dziennie. Błonnik pomaga w oczyszczaniu okrężnicy i może usunąć toksyny z organizmu, zanim dotrą do skóry.
  • Postaw na niskotłuszczową dietę – grupy etniczne, których naturalna dieta była o niskiej zawartości tłuszczu, miały zdecydowanie mniejsze występowanie trądziku. Jednocześnie należy zapewnić w diecie właściwe kwasy tłuszczowe.
  • Wysokie spożycie tłuszczu może zwiększyć poziom hormonów w organizmie, które powodują przebarwienia na skórze.
  • Zrezygnuj z orzechów ziemnych oraz produktów zawierających orzechy arachidowe. Badania potwierdziły zaostrzenie się trądziku u 500 badanych nastolatków, spożywających te orzechy.
  • Nie jedz czekolady i batonów – kakao nie powoduje trądziku, ale tłuszcz i cukier, który zwykle towarzyszy czekoladzie, batonikom wpływa na tworzenie się pryszczy.
  • Smażonym potrawom powiedz nie – stwierdzono, że smażone potrawy mogą spowodować wypryski.
  • Ogranicz spożycie soli, zwłaszcza soli kuchennej lub soli jodowanej – wiele osób z trądzikiem miało podwyższony poziom jodu (znajdujący się w soli kuchennej) w czasie zaostrzenia trądziku.
  • Unikaj solonych przekąsek, tj: frytki, mielonki, żywność w puszkach, solony popcorn – te pokarmy są bogate w sól, a w niektórych przypadkach w tłuszcz niskiej jakości.
  • Nie kupuj produktów mlecznych, takich jak śmietan, mleko, sery i lody, szczególnie, gdy masz nietolerancję pokarmową.
  • Wyeliminuj wysoko przetworzone węglowodany, takie jak: napoje gazowane, słodycze i wypieki o wysokiej ilości węglowodanów, które to podnoszą poziom insuliny we krwi, który z kolei może podnieść poziom hormonów powodujących trądzik w organizmie.
  • Nie sięgaj po produkty mleczne, takie jak: śmietana, mleko, sery i lody.
  • Dieta powinna dostarczać odpowiednie ilości: witamin i minerałów
  • Witamina A,E,B 6
  • Selen
  • Cynk
  • Chrom.

Trądzik, a problem cukru i hormonów

Trądzik powstaje, gdy gruczoły w skórze zwane gruczołami łojowymi zaczynają tworzyć lepki olej zwany sebum. Gruczoły te są stymulowane przez hormony. Stają się one aktywne w okresie dojrzewania i dlatego trądzik pojawia się najczęściej w okresie dojrzewania.

Dokładnie wtedy, kiedy hormony te są produkowane w nadmiarze. Tłuszcze utworzone przez gruczoły łojowe utrzymują martwe komórki skóry. Te obumierające komórki tworzą idealne środowisko do rozwoju bakterii. Gdy te bakterie zwane Acne Vulgaris występują w nadmiarze, będą próbowały wydostać się ze skóry tworząc pryszcz. Czasami, gdy bakterie namnażają się, ciało wysyła białe krwinki do walki z infekcją.

Ta naturalna reakcja może powodować bolesne, duże torbiele tworzące się w głębszych warstwach skóry.

Wyeliminuj niektóre pokarmy z diety i zwiększ pokarmy zapewniające odpowiednie witaminy i minerały. Może to pomóc zredukować ilość wytwarzanego sebum i zapobiec występowaniu trądziku i wyprysków.

Dieta przy trądzikuZależność między dietą, a trądzikiem nie jest prostym związkiem przyczynowo-skutkowym

Jeśli spożywamy tłuste posiłki, to ten tłuszcz wcale nie wędruje do skóry, aby ją natłuścić. Natomiast wysoki poziom lipidów we krwi, może wpływać na wytwarzanie hormonów, takich jak testosteron. Wyższe poziomy hormonów mogą wpłynąć na pogorszenie trądziku.

Mówi się także, że dieta wysoko-węglowodanowa również zwiększa trądzik. Naukowcy odkryli, że żywność z dużą ilością węglowodanów powoduje zwiększenie poziomu insuliny we krwi. Wysoki poziom insuliny może wpłynąć na nierównowagę wielu hormonów.

Choroba Hashimoto, a niestabilny poziom cukru we krwi

Naukowcy przyznają, że nie wszystkie węglowodany są złe. Niektóre węglowodany trawią się wolniej niż inne. To powoduje stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku. Dlatego opracowano indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny (IG) stanowi klasyfikację węglowodanów z uwagi na tempo ich wchłaniania (wysoki indeks to produkty, które wchłaniają się bardzo szybko i gwałtownie podnoszą poziom glukozy). Natomiast ładunek glikemiczny (ŁG) uwzględnia zawartość węglowodanów w produktach.

Pokarmy, które mają wysoki indeks glikemiczny to: białe pieczywo, biały ryż, białe ziemniaki, zależne od tego, jak są one gotowane, piwo, produkty kukurydziane.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym IG to: żyto, orzechy, rośliny strączkowe, takie jak: czarna fasola i soczewica belluga, zielone warzywa, morele, wiśnie i czereśnie. Te produkty mogą być bezpiecznie spożywane i nie mogą pogorszyć trądziku.

Żywność bogata w błonnik ma zwykle niższy indeks glikemiczny, ponieważ spowalnia jej strawienie. Badania wykazały, że obecność innych produktów spożywczych, takich jak tłuszcze, np. olej z oliwek, może spowolnić wchłonięcie cukru. Nie powodując jego nagłych skoków.

Korzyści diety przeciwtrądzikowej

Nawet jeśli wielu dermatologów nie wierzy, że zmiany w diecie redukują lub eliminują trądzik, widzą trochę korzyści z diety. Mówimy o diecie, w której stosuje się jedzenie owoców i warzyw oraz eliminację przetworzonych węglowodanów o dużej zawartości cukru. Jedzenie pożywienia o niski indeksie glikemicznym może zapobiec innym schorzeniom, takim jak cukrzyca, choroby serca i otyłość.

Ograniczając ilość produktów mlecznych w diecie możesz ograniczyć ilość spożywanego wapnia. Z tego powodu należy stosować wówczas inne produkty żywnościowe zapewniające uzupełnienie wapnia i innych minerałów.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz