Burak czerwony właściwości

burak czerwony właściwościBurakami możesz cieszyć się przez cały rok. Ale jakie ma burak czerwony właściwości? To jeden z najbardziej zasadotwórczych warzyw, polecany osobom cierpiącym na nowotwory, w postaci surowej (soki), kiszonej lub pieczonej.

Opóźnia procesy starzenia, łagodzi objawy menopauzy oraz stanowi prawdziwe bogactwo witamin, a przy tym kosztuje niewiele. Przeczytaj poniżej, co znajdziesz w tych wyjątkowo barwnych warzywach!

Co zawiera burak?
Burak czerwony właściwości

    • witaminy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, C;
    • pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt;
    • bardzo rzadkie pierwiastki, jak rubid i cez;
    • cukry, białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, dużo kwasu foliowego, kwas jabłkowy, cytrynowy, szczawiowy, nikotynowy, antocyjany;
    • błonnik.

Dzięki tak bogatemu składowi, czerwonym barwnikom oraz dużej zawartości przeciwutleniaczy, buraki polecane są osobom cierpiącym na choroby onkologiczne.

Burak czerwony właściwości – wskazania do spożywania:

  • anemia (wspomaga produkcję czerwonych krwinek, dodatkowo zawiera żelazo)
  • nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego (burak obniża i reguluje ciśnienie dzięki zawartości potasu oraz magnezu)
  • problemy z wątrobą (mają doskonałe działanie oczyszczające. Betanina zawarta w buraku reguluje pracę wątroby, przewodów żółciowych a także woreczka żółciowego)
  • wrzody żołądka, hemoroidy (burak wykazuje silne działanie gojące w obrębie przewodu pokarmowego)
  • zgaga i zaparcia (hamuje procesy gnilne w jelitach)
  • miażdżyca
  • silne zakwaszenie organizmu (poprzez nadmierne spożywanie słodyczy lub białego pieczywa, makaronów, alkoholu i fast foodów)
  • depresja, bezsenność, kłopoty z koncentracją (z powodu zawartości betaniny oraz tryptofanu, który „relaksuje umysł”, dając uczucie szczęścia. Kwas foliowy działa uspokajająco)
  • spadek odporności, wirusowe infekcje (burak posiada też działanie wykrztuśne)

Detoks z użyciem buraka ma swoje zalety:

Burak wspomagając pracę wątroby, jelit oraz nerek, oczyszcza krew, przyśpiesza wydalanie toksyn i kwasu moczowego z organizmu.

Częste spożywanie buraków zapewnia efektywną detoksykację. Korzenie buraka zawierają znaczne ilości pektyny, co wspomaga usuwanie metali ciężkich oraz mikroorganizmów niebezpiecznych dla układu trawiennego. Buraki o każdej porze roku przywrócą Ci chęć do życia i poprawią samopoczucie.

Jaki burak na sok?

Burak musi dobrego gatunku, mieć cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Jego marmurkowata faktura świadczy o nadmiarze celulozy, która fermentuje w żołądku i jest ciężkostrawna. Najsmaczniejsze są buraki o średnicy nieprzekraczającej 8 cm.

W jakiej postaci mogą być spożywane?

W wersji pieczonej (najlepsze są po prostu drobno pokrojone, z odrobiną oleju ryżowego i ulubionych przypraw). Niekoniecznie solimy, ponieważ po upieczeniu są bardzo słodkie.

Detoks wątroby

Buraki swoją wyjątkową barwę zawdzięczają betacyjanom, czyli barwnikom czerwonofioletowym.

Pigmenty te to przeciwutleniacze, które przyspieszają detoks wątroby. Spożywanie buraków wpływa także na oczyszczanie nerek z kwasu moczowego, poprawia pracę jelit, a oczyszczone jelita to sprawny metabolizm i łatwiejsze odchudzanie. Buraki odkwaszają organizm, neutralizując kwasy pochodzące z nadmiernego spożycia mięsa, pieczywa, słodyczy, kawy i herbaty.

Burak czerwony właściwości – przyjaciel kobiety

Burak to prawdziwy przyjaciel kobiety. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci, to idealny środek przeciwko starzeniu się, dzięki zawartości kwasu foliowego, który zwalcza zmarszczki i problemy skórne.

Spożywanie buraków poprawia nastrój, pozytywnie wpływa na libido, a także łagodzi objawy menopauzy.

Likopen – naturalny przeciwutleniacz, chroni skórę przed poparzeniem słonecznym. Sok z buraków pomaga przy swędzeniu głowy, łupieżu, a nawet łuszczycy, trądziku i czyrakach.

Dobra wiadomość dla sportowców

Dobra wiadomość dla osób aktywnych fizycznie. Występujące w burakach azotany poprawiają przepływ krwi w organizmie, dodają energii i pozytywnie wpływają na wyniki sportowe, szczególnie, gdy spożywasz sok z buraka.

Związki zwane nitratami powodują rozszerzenie naczyń tętniczych, serce staje się bardziej ukrwione, więc mięśnie potrzebują mniejszej ilości tlenu podczas intensywnego wysiłku. Betaina rozluźnia umysł, a tryptofan, który jest także w gorzkiej czekoladzie, poprawia nasze samopoczucie.

Znaczenie buraka w odżywianiu

Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym, jedzenie ich pozytywnie wpływa na cały organizm: od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny, aż po hormonalny.

Jedząc buraki, leczysz oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniasz odporność na choroby i stres.

Burak oczyszcza krew i pomaga leczyć anemię oraz jest cudownym lekiem na wątrobę.

Buraki oczyszczają jelita

Kolejną wspaniałą dla zdrowia zaletą spożywania buraczków jest to, że oczyszczają jelita z przyklejonych do ścianek złogów (wielomiesięczny kał) i nawilżają je. Złogi tworzą się poprzez np. siedzący tryb życia, którego skutkiem jest słaba perystaltyka jelit, co może prowadzić do powstania zaparć, a nawet nowotworów jelita grubego.

Jelita potrzebują ruchu wspierającego ich naturalną perystaltykę. Buraki wspierają zatem oczyszczanie jelit, a tym samym działają antyrakowo. A w jakiej kondycji są jelita, widać na twarzy – im więcej zanieczyszczeń na skórze, zmarszczek i odbarwień, tym więcej nieusuniętych złogów.

Wniosek – buraczki działają na cerę jak salon odnowy. Zachęcam gorąco do spożywania buraków na wszelkie sposoby.

Sok z buraka jak zrobić?

Składniki:

1 kg buraków
2 l przegotowanej wody
3 łyżeczki soli szarej / morskiej
3 ząbki czosnku
skórka chleba razowego

Buraki obierz i pokrój w plastry, wrzuć do garnka kamiennego i zalej wodą. Dodaj całe ząbki czosnku, sól i zawiniętą w gazę skórkę od chleba. Przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w cieple miejsce do fermentacji.

Mieszaj dwa razy dziennie drewnianą łyżką. Po 3 dniach wyjmij skórkę od chleba, aby nie gniła. Soku używaj do picia lub do zup (bez gotowania).

Burak czerwony właściwości – Podsumowanie

Wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dzikiego, który rośnie do dzisiaj na Bliskim Wschodzie – między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach.

Po raz pierwszy o buraku wspomina jeden z dokumentów pochodzących z Babilonii z roku 722 p.n.e. Potem uprawiano buraki w Grecji, a 200 lat później dotarły one na tereny republiki rzymskiej. W czasach Karola Wielkiego i przez resztę średniowiecza, zanim odkryto walory smakowe buraka, uprawiany był jako warzywo liściaste.

Obecnie jest uprawiany na wszystkich kontynentach i w wielu odmianach, także w Polsce.

Buraczki jada się niezależnie od pory roku, ale od jesieni do przedwiośnia są najbardziej wskazane. Widać to zresztą w naszych tradycjach – barszcz czerwony jest na stole wigilijnym, a ćwikła na wielkanocnym.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.