fbpx

Zdrowe śliwki

ŚliwkiZapewne wiesz, że na Twoje zdrowie dobrze wpływają owoce. A czy znasz właściwości śliwki?

Podobnie, jak jabłka i gruszki, niezwykle popularne w Polsce są również śliwki, które mają dobroczynne działanie. Są nie tylko doskonałe na surowo, ale idealnie nadają się do licznych przetworów na zimę i potraw. Jednocześnie mnogość odmian i smaków powoduje, że owoc ten nie może się znudzić.

Śliwka, jak i jabłko oraz gruszka, znana jest od starożytności i już wtedy była wysoko ceniona, jako owoc. Świeże śliwki są niskokaloryczne i dostarczają 45 kcal z każdych 100 g owoców. Natomiast śliwki suszone są bardziej bardziej kaloryczne, bo 100g to ok. 200 kcal. Ale też suszonych owoców nie spożywa się zbyt dużo.

Śliwki zawierają

Zarówno świeże śliwki, jak i suszone zawierają sporo kwasów organicznych, garbników, witamin i soli mineralnych, szczególnie potasu. Bogate są także w sód, żelazo, wapń, a suszone mają szczególnie dużo antyoksydantów (witaminy A i E oraz polifenole).

Śliwki (zwłaszcza węgierki i renklody) są również bardzo bogate w pektyny, które pęczniejąc w żołądku i jelitach, bardzo szybko dają uczucie sytości, przez co zmniejsza się apetyt na jedzenie. Jest to szczególnie dobrze zauważalne podczas jedzenia suszonych śliwek.

Śliwki dla zdrowia

Śliwki z uwagi na dużą zawartość potasu polecane są dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Udowodniono, że potas obniża ciśnienie tętnicze krwi. Obserwuje te wykazały również, że po roku stosowania diety bogatej w potas u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym możliwe staje się zmniejszenie liczby przyjmowanych leków przeciwnadciśnieniowych. Niektóre badania epidemiologiczne wykazują, że zwiększenie zawartości potasu w diecie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu, niezależnym od wysokości ciśnienia krwi. Śliwki wykazują też lekkie działanie korzystne przy kamicy nerkowej i podagrze.

Pamiętaj, że śliwki mają duże znaczenie w kuracjach odchudzających. więc jedz je często.

Duże ilości pektyn zawarte w tych owocach spowalniają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i zmuszają przez to Twój organizm do spalania tłuszczu. Zmniejszają także wchłanianie cholesterolu działając przeciwmiażdżycowo.

Śliwki mogą z powodzeniem znajdować się co dzień w naszej diecie, zwłaszcza że wystarczy ich zjeść codziennie kilka 2-3 suszone lub około 10 świeżych owoców.

Koktajle ze śliwkami – Mniam Mniam..

Sama często robię koktajle ze śliwkami. Poniżej moje przepisy, zrób proszę we własnej konfiguracji i podziel się opinią. Więc, jaki jest Twój ulubiony smak? Moim zdaniem są przepyszne i serdecznie Ci polecam. Podane składniki są na 1-2 porcje.

Delikatny koktajl, idealny na rozpoczęcie dnia

  • 1 średni banan (średnio dojrzały lub mało dojrzały),
  • 1/2 pomelo,
  • 4 sztuki śliwek węgierek,
  • 1 szklanka wody niegazowanej,
  • ostatecznie 1 płaska łyżka miodu.

Owoce umyj, obierz ze skórki (nie jest to obligatoryjne). Usuń pestki ze śliwek i wszystko zblenduj wraz z resztą składników. Wypij od razu jednolity koktajl. Możesz pozostawić go przez 4godziny w lodówce.


Pyszny koktajl na trawienie ze śliwek

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 2 grubsze plastry ananasa (najlepiej świeżego – bez skóry i twardego środka),
  • 2 garści śliwek mirabelek bez pestek,
  • spora ilość świeżych liści natki pietruszki (około jednej garści),
  • 1 szklanka wody niegazowanej.

Natkę pietruszki umyj. Ze śliwek usuń pestki. Zmiksuj ze sobą śliwki, natkę pietruszki, ananasa i siemię, na końcu dodaj wodę i jeszcze raz zmiksuj. Wypij od razu po zrobieniu. Nie przechowuj.


Śliwkowa pasta

  • 1 dojrzały banan,
  • kakao – 2 łyżki (naturalne),
  • 1/2 awokado,
  • 4 śliwki,
  • 8 orzechów laskowych
  • opcjonalnie woda (1 szklanka) lub mleko roślinne (3/4 szklanki).

Koniecznie orzechy laskowe wcześniej namocz – minimum ok. 1 godziny. Wodę z nich wylej. Umyj, obierz owoce i pokrój na mniejsze części do zblendowia. Ze śliwek usuń pestki, awokado przekrój na pół i wybierz miąższ (najłatwiej łyżką). Zmiksuj wymienione składniki.

Jeżeli wolisz płynne koktajle dodaj 1/2 – 1 szklankę mleka roślinnego lub 1/2 – 1 szklanki wody. Zmiksuj jeszcze raz wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 8 godzin.

SMACZNEGO!

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Leave a Reply