Zalety i wady GMO

GMOGenetyczna modyfikacja organizmów – w skrócie GMO – to działanie polegające na zmianie aktywności genów, wprowadzeniu dodatkowych ich kopii lub genów pochodzących z organizmu innego gatunku.

Żywność GMO to zmienione genetycznie rośliny i zwierzęta, których bezpieczeństwo w spożywaniu jest powodem nieustannej dyskusji.

Modyfikowanie cech gatunkowych niesie za sobą liczne korzyści, jak również ryzyka, co do których skutków nie da się na chwilę obecną w 100% przewidzieć.

Zalety GMO


Celem modyfikacji genetycznej żywności jest przede wszystkim wydłużenie okresu przydatności do spożycia oraz odporności na choroby i pasożyty. Rośliny GMO, dzięki odpowiednim zmianom ich genomu, mogą być uprawiane na ziemiach, gdzie normalnie nie byłyby w stanie wzrastać, np. ze względu na niesprzyjający klimat.

Ingerencja w DNA daje również szansę uzyskania wyższych plonów na mniej żyznych glebach. Rośliny GMO nie wymagają także zabezpieczenia pestycydami przed szkodnikami i chwastami. Zmiany genetyczne powodują także często poprawę walorów smakowych i zapachowych.

Zmiana DNA ma często także na celu wzbogacenie składu chemicznego i wartości odżywczej, aby uzyskane produkty były jak najwyższej jakości. Dyskusyjną kwestią jest wciąż bezpieczeństwo żywności GMO, która według organizacji, jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) czy Polska Akademia Nauk (PAN) jest na wysokim poziomie i nie zagraża zdrowiu.

Wady GMO i zagrożenia nią powodowane

Istnieją jednak badania naukowe, przeprowadzane na zwierzętach, których wyniki alarmują, że mogą one niekorzystnie wpływać na spożywające ją organizmy. Na ich podstawie stwierdzono, że karmione żywnością GMO zwierzęta doznały uszkodzeń wszystkich narządów i układów.

Ponadto wykazano, że jej spożywanie powodowało bezpłodność, problemy z rozwojem płodów, choroby oraz śmierć tysięcy zwierząt. GMO może również zwiększać podatność na alergie na żywność u ludzi.

Wyniki badania

Badanie przeprowadzone na przedstawicielach ludzkiej populacji wykazało, że spożywanie żywności GMO pozostawia obce geny, pochodzące z pożywienia, w organizmach ludzkich. Część genu, w który wzbogacono soję przeniosło się do DNA bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego. Stwarza to ryzyko, że jeśli w przyszłości uprawy roślin GMO będą wzbogacane o genomy antybiotyków, może to doprowadzić do powstania chorób odpornych na leczenie za ich pomocą.

Inną możliwą trudną do powstrzymania konsekwencją ingerencji w DNA roślin może być powstanie tzw. “superchwastu”, który będzie uciążliwy do zwalczenia bez użycia agresywnych środków chemicznych. GMO stanowi także zaburzenie równowagi przyrodniczej. Przez ich nadmierną ekspansję mogą zaniknąć niektóre gatunki roślin, a w konsekwencji także zwierząt. GMO, wbrew powszechnym nadziejom, nie stanowi także lekarstwa na głód i problemy rolnictwa na świecie.

Organizmy GMO

Najczęściej modyfikowanymi roślinami na świecie są:

  • kukurydza,
  • pomidory,
  • soja zwyczajna,
  • ziemniaki,
  • bawełna,
  • tytoń,
  • rzepak,
  • melony,
  • burak cukrowy.

Ich modyfikacje mają na celu głównie:

  • zwiększenie odporności,
  • wzrost tolerancji na stres,
  • przedłużenie trwałości,
  • poprawę składu i usunięcie toksyn.

Modyfikacje w organizmach zwierząt natomiast służą uzyskaniu cech fizjologicznych pożądanych w hodowli. Są to:

  • szybszy wzrost,
  • uodpornienie na choroby,
  • poprawienie jakości produkowanej żywności,
  • przyszłościowo myśli się o rozwoju w nich tkanek i narządów do transplantacji.

10 faktów na temat żywności GMO

1. Brzmi niewinnie – kusi rozwojem i piękną otoczką

GMO z pozoru wydaje się być dość niewinną procedurą. Z założenia, chodzi przecież o to, aby zwiększyć, zintensyfikować i uczynić bardziej produktywnym rozwój wsi, przemysłu rolniczego, chowu bydła, trzody, roślin, warzyw i owoców. Modyfikowane genetycznie organizmy mają być szybsze, silniejsze, odporne na choroby, bakterie, wirusy, mają wzrastać i rozwijać się w zastraszająco szybkim tempie – mają być produkowane taśmowo, im więcej – tym lepiej.

Wszystko ukryte jest pod piękną otoczką, która mówi, że rolnik wcale nie będzie musiał chować swoich zwierząt długi czas, dopłacając do ich paszy oraz wszelkich suplementów, ponieważ dzięki GMO jego zwierzęta dojrzeją znacznie szybciej. Dodatkowo, warzywa i owoce, a także rośliny modyfikowane genetycznie znacznie bardziej kuszą swoim wyglądem – są duże, pękate, mają intensywny kolor i znacznie wydłużoną datę przydatności do spożycia.

2. Złe samopoczucie i choroby

Czy nie jest tak, że gdy czujemy się źle, chorujemy, cierpimy na bóle, skurcze, bezsenność, stany lękowe, czy też depresyjne – zawsze zrzucamy winę na wszystko, tylko nie na to – co na co dzień spożywamy?

Być może jest to wina tego, że nie do końca zdajemy sobie sprawę z faktu, że modyfikowane genetycznie organizmy hodowane są na antybiotykach, sterydach oraz wszelkich substancjach, które dla ludzkiego organizmu są po prostu trujące. Dlatego też poprzez spożywanie GMO w znacznie większym stopniu jest on narażony na wszelkie choroby układu odpornościowego, nerwowego, oddechowego, nowotworowe, miażdżycowe i wiele innych.

GMO jest również przyczyną znacznego zaburzenia równowagi psychofizycznej.

3. Zwierzęta jak roboty

Musimy uświadomić sobie fakt, że ingerowanie w kody genetyczne i pojedyncze genotypy zwierząt sprawia, że w zasadzie zmieniają się ich wszelkie naturalne cechy, jakie przez pokolenia posiadały. Stają się np. szybsze, zwinniejsze, bardziej niebezpieczne lub uległe, silniejsze.

Generalnie genetycznie zmodyfikowany organizm nie pozostaje już ukształtowanym przez naturę tworem i nie ma pierwotnych potrzeb – zamieniając się w karykaturę oraz robota. Masowa produkcja, niemal w sposób taśmowy, może spowodować wielkie niebezpieczeństwo, w czasie którego stracimy całkowitą kontrolę nad nowopowstałymi „potworami”, które sami stworzyliśmy.

4. Nieodwracalne skutki dla organizmu ludzkiego

Wszelkie substancje zawarte w modyfikowanych genetycznie organizmach pozostają szalenie niebezpieczne dla rozwoju i kondycji naszego organizmu. Mają też dla niego bardzo złe konsekwencje, których w żaden sposób nie da się cofnąć. Chodzi między innymi o istotne obniżenie odporności, a także totalną dewastację układu immunologicznego i nerwowego.

Dodatkowo, może dojść do uszkodzenia narządów oraz organów wewnętrznych, np. do niewydolności nerek lub zaburzenia rytmu serca, czy też marskości wątroby. W skrajnych przypadkach może dojść też do martwicy (która grozi amputacją), miażdżycy, a także wielu innych zakażeń mogących mieć nawet śmiertelne skutki.

5. Zagrożenie dla płodu

GMO może stanowić również ogromne zagrożenie dla rozwoju i żywotności płodu, a także dla zdrowia matki. Genetycznie modyfikowane organizmy, poprzez swój skład i strukturę, upośledzają rozwój nienarodzonego dziecka, jego wzrost i życiowe czynności, jak też stanowią barierę organiczną dla kobiety.

GMO zatem, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji, powikłań, chorób genetycznych i rozwojowych upośledzeń. Może powodować ono np. brak pokarmu u kobiety lub jego zakażenie.

6. Upadek rolnictwa

Nie jest również tajemnicą, że naturalne, zdrowe, uprawiane od pokoleń rolnictwo upadnie w imię masowej, taśmowej produkcji. Jest ona (paradoksalnie) znacznie szybsza, wygodniejsza, bardziej dochodowa i tańsza. Nikt jednak nie zwraca uwagi na to, że w imię materialnych i wizualnych korzyści unicestwiamy samych siebie i robimy sobie ogromną krzywdę. Poza tym, że ludzie będą chorować, będą też wcześniej umierać. I nie będzie już ratunku i zdrowia, gdy naturalne, bezpieczne i pełnowartościowe rolnictwo zostanie zamknięte.

7. Człowiek straci kontrolę

To nie jest tak, że posiadamy nad wszystkim nieograniczoną kontrolę – choć w istocie może tak właśnie nam się wydawać. Nie mniej, rośliny i zwierzęta w formie zmutowanej pozostają dla nas zagadką, nie wiemy w jaki sposób po genetycznej modyfikacji będą układały się ich wewnętrzne i zewnętrzne cechy.

W pewnym momencie człowiek całkowicie straci kontrolę nad tym, co sam stworzył.

8. Samounicestwienie

Tego też zdajemy się nie dostrzegać. Przecież spożywając genetycznie modyfikowane organizmy, które są dla nas trujące, zabijamy siebie samych, naszych bliskich oraz upośledzamy los przyszłych pokoleń.

Dlaczego tak ciężko jest pojąć nam, że korzyści nie zawsze są bardziej atrakcyjne od zdrowia, od szczęścia, od długiego i sukcesywnego życia – od istnienia?

9. Tylko suplementacja może jakkolwiek pomóc

Plaga GMO jest ogromnym zagrożeniem. Nie mniej, regularna i sumienna suplementacja witamin i minerałów pomoże nam dojść do jakiejkolwiek równowagi i stanu, w którym będziemy w stanie dobrze funkcjonować. To one pokryją wszelkie niedobory i wzmocnią organizm.

10. Zdrowa dieta?

Jeśli pod pozorem „zdrowej diety” kryje się GMO, to nie możemy mówić o żywieniowej świadomości. Warto sprawdzać zatem etykiety, ponieważ pozory bardzo często mylą. Warto również być świadomym swoich wyborów, czynów, tego z czym obcujemy na co dzień.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.