Problemy z woreczkiem żółciowym

Problemy z woreczkiem żółciowymProblemy z woreczkiem żółciowym. Znasz ten problem? O czym świadczą? Jak sobie z nimi radzić? Kiedy niezwłocznie iść do lekarza?

Skłonność do tworzenia się kamieni można odziedziczyć, niestety ja tez jestem zagrożona… Jeśli ktoś z Twoich bliskich chorował, jest duże prawdopodobieństwo, że Ty również będziesz mieć podobne problemy z woreczkiem żółciowym.

W woreczku jest magazynowana żółć produkowana przez wątrobę.

Aby pokarmy z dużą ilością tłuszczów (lub błonnika, jak w przypadku warzyw i owoców) mogły być strawione, pęcherzyk musi wydalić – jak najwięcej żółci. Ta jest transportowana drogami żółciowymi z pęcherzyka do dwunastnicy, gdzie zaczyna się trawienie. Wtedy też mogą pojawić się kłopoty.

  • Podczas tej wędrówki u niektórych osób wytrącają się z żółci kryształki cholesterolu i soli żółciowych. Zbijają się one w grudki, tworząc w ten sposób tzw. złogi żółciowe, czyli po prostu kamienie.
  • Mogą one mieć różną wielkość – od ziarnka piasku do włoskiego orzecha. Jeśli w pęcherzyku znajdują się kamienie, pod wpływem kurczącego się woreczka przesuwają się i powodują ból.

Czasem w ogóle nie bolą

Bywa też i tak, że kamienie nie powodują żadnych dolegliwości ani bólu. Gdy jednak pojawią się objawy, takie jak: częsta niestrawność, ciągłe „odbijanie” się pokarmu po posiłku, może to świadczyć o problemach z woreczkiem.

  • Dolegliwości dają się we znaki najczęściej nocą, kilka godzin po obfitej kolacji. Najsilniejsze są, gdy zjemy czekoladę, potrawy zawierające żółtka jaj lub śmietanę.
  • Mogą się też pojawić po tłustym mięsie i wędlinach, a także po zjedzeniu potraw smażonych lub po produktach z pozoru zdrowotnych – surowych warzywach i owocach.
  • Jeśli dolegliwości wątrobowe, nawet niewielkie, i wydałoby się, niegroźne pojawiają się coraz częściej, a w Twojej rodzinie ktoś chorował na kamicę, powiedz o tym lekarzowi.
  • Gdy kamień żółciowy zatka ujście przewodu żółciowego dochodzi do ataku kolki wątrobowej. To silny ból w podbrzuszu, idący do pleców, prawej łopatki i barku. Ulgę przyniesie ciepły kompres (termofor), czopek przeciwbólowo-rozkurczowy. Gdy silny ból i dolegliwości trwają dłużej niż 3 godziny, trzeba udać się do lekarza lub wezwać pogotowie. Utrzymujące się ostre zapalenie pęcherzyka może prowadzić, np. do zapalenia trzustki lub otrzewnej.

USG

Dzięki USG specjalista oceni wielkość pęcherzyka i grubość jego ścian, a także lokalizację i wielkość kamieni. Zaleca się także tzw. próby wątrobowe (do badania pobiera się krew). Jeśli lekarz stwierdzi obecność kamieni w woreczku, może być konieczna operacja (patrz: zabieg, operacja).

Są osoby, którzy wolą inne niż operacja metody leczenia, np. rozpuszczanie kamieni preparatami doustnymi. Jednak leczenie takie trwa miesiące, a nawet lata. Udaje się rozpuścić tylko małe złogi cholesterolowe, bez zwapnień, i to nie u wszystkich. Nawet jeśli kuracja się powiedzie, mogą powstawać nowe złogi.

Z kolei kruszenie kamieni za pomocą fali ultradźwiękowej (litotrypsja) grozi powikłaniami (kawałek kamyka może utkwić w przewodzie żółciowym i wywołać żółtaczkę lub zapalenie trzustki).

ZABIEG, OPERACJA

Laparoskopowo usuwa się pęcherzyk, kiedy lekarz nie spodziewa się żadnych komplikacji czy powikłań. Wycina się wtedy sam pęcherzyk. W dniu zabiegu można już wstać z łóżka, a w drugim – opuścić szpital. Rekonwalescencja po zabiegu trwa zazwyczaj około dwóch tygodni.

W ostrych stanach oraz gdy laparoskopia grozi powikłaniami, operację robi się tradycyjnie. Wtedy w szpitalu zostaje się kilka dni dłużej niż po laparoskopii. Dłużej też trwa rekonwalescencja po operacji, zazwyczaj do 4 tygodnia.

Warto zmienić nawyki żywieniowe, by uniknąć bólu i kłopotów

Posiłku spożywaj o stałych porach, jedz niewielkie porcje co 3-4 godziny (trzy główne posiłki oraz dwie przekąski – przed południem i po południu).

–> Zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami sprzyjają zastojowi żółci, a tym samym jej zagęszczaniu i powstawaniu złogów.
–> Zbyt obfite porcje również nie są wskazane – wydziela się wtedy za dużo żółci.

Pamiętaj o śniadaniu.
Nie powinno być obfite i ciężkie – lekkie służy pęcherzykowi. Kiedy jesteś bardzo długo na czczo (np. pierwszy posiłek jesz w południe), żółć w woreczku długo zalega i jest wtedy gęsta – mogą z niej tworzyć się złogi.

Sięgaj po świeże posiłki, bo dania, które są długo przechowywane i potem odgrzewane – tracą wartości odżywcze (np. witaminy, ważne dla prawidłowej pracy woreczka).

Potrawy nie powinny być ani za zimne, ani za gorące, by nie podrażniały błony śluzowej układu pokarmowego (także pęcherzyka).

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.