„Zamiarem medycyny jest zapobiegać chorobie i przedłużać życie. Jej największym celem – sprawić, by lekarz stał się niepotrzebny” William J. Mayo, doktor medyczny
Organizm człowieka – wielki warsztat naprawczy
Organizm człowieka jest niezrównanym instrumentem, cudownym mechanizmem zadziwiającym nieustannie swą złożonością. Dla następców Hipokratesa i Galena stanowił on przedmiot fascynujących i nieprzerwanych studiów.
Wiele jeszcze jednak musimy nauczyć się o ludzkim organizmie, jednak to, co już wiemy, dowodzi, że działa metodami, które możemy zrozumieć i pomóc mu wzmocnić oraz wyposażyć jego naturalny warsztat naprawczy.
Posłuszny organizm człowieka
Mogę posłużyć się tutaj pewnym przykładem, jako, że nasz organizm funkcjonuje dzięki pożywieniu i tlenowi, dokładnie tak, jak samochód działa dzięki benzynie i tlenowi. To jedyne podobieństwo. Kiedy chcesz zapobiec popsuciu się samochodu, musisz w odpowiednim momencie odać go do mechanika i dostarczyć lub wymienić to, co jest niezbędne.
System zaopatrywania organizmu w składniki odżywcze jest uzależniony od właściciela. Nasz organizm jest niezwykle podatny. Może funkcjonować wtedy, kiedy jest pusty i wtedy, kiedy jest pełny.
Przyzwyczaja się do zbyt dużych dawek alkoholu, dużej ilości tytoniu. Nasz organizm zniesie wszystko, co nie jest trucizną, ani środkiem żrącym…
Konsekwencje zaniedbania organizmu
Nasz usłużny układ trawienny toleruje niemalże wszystko. Ma on jednak swoje granice. Prędzej, czy później, zależnie od wielu czynników odporność na substancje szkodliwe spada i Twój organizm poddaje się umożliwiając dostęp wielu chorobom. Jeśli nie pomagasz swojemu organizmowi i nie dbasz o dostarczanie mu „paliwa” w postaci substancji odżywczych, witamin i minerałów to, czy należy się dziwić, że brakuje mu narzędzi niezbędnych do pracy? Dlaczego więc o tym zapominasz?
Odporność pochodzi z brzucha
Na pytanie, jak działa układ odpornościowy człowieka nasuwa mi się tylko jedno słowo – skomplikowanie. Podstawową rolę w kształtowaniu odporności odgrywają leukocyty. Krążą one we krwi, limfie, a wiele z nich może wnikać do różnych narządów. Bardzo ważną grupę leukocytów stanowią limfocyty, wśród których można wyróżnić limfocyty B, mające zdolność do wytwarzania przeciwciał, oraz limfocyty T – kierujące całą reakcją odpornościową (pomocnicze), likwidujące zakażone lub nieprawidłowe komórki (cytotoksyczne) oraz stopniowo wygaszające reakcję odpornościową po zlikwidowaniu czynnika zakaźnego (supresorowe, tzn. hamujące).
Zadanie układu odpornościowego
Naczelnym zadaniem układu odpornościowego jest rozpoznawanie i unieszkodliwianie antygenów, czyli cząsteczek obcych dla organizmu i dlatego rozpoznawanych przez układ odpornościowy. W organizmie trwa swoisty wyścig z czasem między czynnikiem zakaźnym, który usiłuje się namnożyć i opanować, jak największą część organizmu, a układem odpornościowym, który przygotowuje, jak najszybszy kontr-atak.
Wzmacnianie odporności
Czy zauważyłaś/- eś, przez większość czasu w ciągu roku przebywamy w źle wietrzonych, klimatyzowanych pomieszczeniach? W dodatku w pędzie dnia codziennego, nie zwracamy uwagi nawet na to, że spożywamy przetworzoną żywność, a często wyścig dnia codziennego potęguje nasz nieustający stres.
Wszystko to bardzo mocno przyczynia się do obniżenia naszej odporności. Obniżona reaktywność układu immunologicznego jest przyczyną wzrostu częstości zachorowań oraz nietypowego, cięższego przebiegu infekcji.
Nie ma metod wpływania na odporność wrodzoną, jednak można kształtować odporność nabytą. Pomaga w tym celowe wykształcenie odpowiednich zachowań higienicznych, stosowanie metod naturalnych lub wspomaganie środkami dostępnymi na naszym rynku, np. naturalnymi suplementami diety.
Układ odpornościowy u dzieci
Wrzesień to czas, kiedy dzieci zaczynają rok szkolny. Zwykle jest to czas, kiedy prawdopodobieństwo załapania wirusa, czy infekcji diametralnie się podnosi. Wielu rodziców przyznaje, że okres uczęszczania dzieci do szkoły powoduje, że dzieci chorują znacznie częściej niż w wakacje.
Jak możesz – wzmocnij układ odpornościowy dziecka
Zanim dziecko pójdzie do przedszkola, czy szkoły, powinniśmy je przygotować także pod kątem zdrowia, bo nie wystarczy kupno ładnego tornistra i kolorowych zeszytów. Warto wpoić mu zasady higienicznego
trybu życia. Niech wie, że wychodząc na podwórko, ma się odpowiednio ubrać, nie pić z tej samej butelki, co koledzy, myć ręce przed jedzeniem oraz unikać kontaktów z chorymi rówieśnikami. Nie powinno się wychodzić z domu bez śniadania, należy zjadać dziennie 4-5 porcji warzyw i owoców (zawarte w nich witaminy i mikroelementy usprawniają przemianę materii oraz wspierają mechanizmy obronne komórek), a także spać 9-10 godzin na dobę.
Metody wzmacniania odporności
- Odpowiednia dieta – bogata w warzywa i owoce, będące źródłem antyoksydantów oraz witaminy A, C i E.
- Sen – bardzo ważne jest wysypianie się. Sen wzmaga skuteczność systemu immunologicznego. Podczas snu organizm skuteczniej zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne.
- Hartowanie ciała – przez aktywność fizyczną na świeżym powietrzu. Wzmacnia to serce, mięśnie oraz układ odpornościowy. Wskazana jest także hydroterapia pobudzająca przemianę materii, czyli naprzemienne natryski ciepłą i zimną wodą.
- Rzucenie palenia – palenie papierosów oraz przebywanie wśród palących, zwiększa skłonności do infekcji.
Witaminy i minerały – ich rola wzmacniająca układ odpornościowy
Jednym z ważniejszych dokonań w historii immunologii żywieniowej było poznanie roli witamin w funkcjonowaniu układu odpornościowego organizmu. Obecny stan wiedzy pozwala stwierdzić, że witaminy oraz makro i mikroelementy mogą regulować rozwój i funkcjonowanie różnych komórek układu immunologicznego, a modulowanie odpowiedzi immunologicznej przez te składniki diety może okazać się skuteczną metodą w zmniejszaniu ryzyka zachorowania i/lub leczenia niektórych chorób, np. selen i witamina E osłabiają patogenność, m.in. wirusa grypy – zarówno przez bezpośredni wpływ na jego genom, jak i odpowiedź immunologiczną gospodarza, natomiast suplementacja diety witaminą A – może dawać korzystne efekty w leczeniu odry.
Największy wróg odporności
Musimy wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych, fast-foodów, niskiej jakości margaryn, ciastek, a także wszystkich potraw, które zawierają w swoim składzie tłuszcze typu trans. Jednak największym wrogiem odporności i zdrowia jest cukier! Jego nadmierne spożycie w znacznym stopniu osłabia działanie leukocytów, co spowalnia odpowiedź immunologiczną. Osoby uzależnione od słodyczy i cukru, częściej i dłużej chorują, cierpią też z powodu wahań poziomu cukru we krwi, częstego przemęczenia i bólów głowy.
Stres oksydacyjny – choroba XXI wieku
Organizm podlega stałemu oddziaływaniu wolnych rodników, które powstają w wielu przemianach metabolicznych. Układ immunologiczny jest szczególnie wrażliwy na stres oksydacyjny. Gdy nie zostanie zachowana równowaga pomiędzy powstawaniem, a usuwaniem wolnych rodników dochodzi do reakcji utleniania, zwanej inaczej – stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny uszkadza DNA, lipidy, utlenia błony komórkowe, zmienia strukturę oraz modyfikuje funkcje białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Może on być bezpośrednim czynnikiem ryzyka wystąpienia różnych zaburzeń oraz chorób. Może też nasilać istniejące już stany chorobowe. Z tego względu uznaje się za zasadne przybliżenie roli stresu oksydacyjnego w etiologii i przebiegu wybranych chorób cywilizacyjnych. Ma to uzasadnienie w podejmowaniu działań profilaktycznych, a w szczególności tych, które dotyczą czynników egzogennych powstawania wolnych rodników.
Kim jestem?
Bloggerką, pasjonatką zdrowego stylu życia. Poliglotką. Kocham konie i podróże.
Założyłam bloga, aby dzielić się swoją pasją. Moje 7-letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga mi rozwijać projekt Adelia.
Kocham konie i jestem ich Trenerem, to moja druga pasja – w sumie odkąd pamiętam, zwierzęta były obecne w moim życiu.