Liofilizat kolagenu

ColvitaCzy wiesz, że kolagen jest najbardziej istotnym i najpowszechniej występującym białkiem w ludzkim ciele? Znajduje się nie tylko w skórze, ale również m.in. stawach, kościach, więzadłach, chrząstkach, ścięgnach itp.

Dostarczenie kolagenu z zewnątrz jest w pewnym wieku koniecznością, jednak w pożywieniu jest go jak na lekarstwo (kliknij tu, aby o tym przeczytać).

Dlatego też stworzono Colvitę, która była odpowiedzią na zapotrzebowanie na suplement diety zawierający aktywny biologicznie kolagen. O samej Colvicie możesz wiele przeczytać na tym blogu. Chciałam dziś się skupić na kolagenie zawartym w tym suplemencie diety, bo nie jest to typowy kolagen. To LIOFILIZAT kolagenu.

Czym Jest LIOFILIZAT Kolagenu?

Liofilizacja jest procesem niezwykle trudnym i kosztownym. Odpowiednią jej jakość  gwarantują jedynie 2 ośrodki w Polsce. Polega ona na zamrożeniu jak najgęstszego kolagenu w postaci hydratu (nie mylić z hydrolizatem!) w temperaturze poniżej – 40°C. Następnie w próżni (przy ciśnieniu ok. 1 Pa) usuwa się wodę w procesie sublimacji (bezpośredniego przejścia ze stanu stałego w stan gazowy, z pominięciem stanu ciekłego).

Ostatecznie liofilizat zawiera jedynie 2% wody i niemal 98% czystego kolagenu. Niemal nic nie ważąca jego porcja może zapewnić niezbędnych aminokwasów dla sportowców, żołnierzy, himalaistów itp na wiele dni.

Jeżeli będziesz przechowywać liofilizat w suchym środowisku, może nawet kilkadziesiąt lat!

Biorąc pod uwagę stężenie kolagenu, jego biochemiczną budowę oraz przyswajalność, zawartość „kolagenu w kolagenie” w Colvicie jest nawet kilkadziesiąt (!) razy większa, niż w hydrolizatach białek bydlęcych, zawartych w podobnych suplementach diety.

Wskaźnik NNU (Net Nitrogen Utilization) dla aminokwasów w liofilizacie wynosi 98,96%. Takiego poziomu anaboliczności nie osiągną dotąd żaden izolat białkowy na świecie.

Colvita powstała w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku na tego typu produkty. Przy OGROMNYM ZAINTERESOWANIU Kolagenem w żelu, naturalną konsekwencją było stworzenie produktu kolagenowego do użytku wewnętrznego. Kapsułki, oprócz opisywanego liofilizatu, zawierają również składniki ułatwiające wchłanianie kolagenu –witaminę E oraz wyciąg z alg morskich.

Podsumowując – liofilizacja jest obecnie jeszcze zbyt skomplikowana i za droga, by stała się procesem powszechnym. Biorąc jednak pod uwagę szybki postęp nauki, już wkrótce ktoś opracuje metodę liofilizacji tańszą i znacznie łatwiejszą. Kto wie, być może w przyszłości produkty zawierające liofilizat mogą stać się podstawą żywienia. Póki co możemy go znaleźć w Colvicie.

 

Jeżeli chcesz przeczytać więcej na temat kapsułek Colvita kliknij w poniższy link:
http://www.kolagen.pl/i171,kolagen-w-tabletkach.html

 

———————————————

Mam do Ciebie prośbę – jeżeli artykuł wydał się Tobie ciekawy, proszę kliknij przycisk „Lubię to, na górze wpisu, tuż pod tematem artykułu.
Pomoże mi to dotrzeć do większej liczby osób. Możesz również udostępnić go znajomym na Facebooku 🙂

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

1 Komentarz

  • Anonim
    Posted 1 1 0Polubienia

    Agnieszko dziękuje bardzo za tak Cenne informację

Comments are closed.