Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?Pewnie słyszałaś: Jedz orzechy! Orzechy włoskie są zdrowe! Brakuje Ci kwasów omega-3? Zjedz orzecha!

A zastanawiałaś się, jakie wartości odżywcze mają orzechy włoskie?

Choć 5 szt. orzecha włoskiego równa się tyle samo kalorii, co ma 1 pączek – to i tak warto je jeść, bo mają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Nie jedząc mięsa i ryb – powinnaś jeść orzechy, bo mają kwasy omega-3 i białko.

Orzech włoski jest długowiecznym drzewem, które może osiągać potężne rozmiary. Po kilkunastu latach zaczyna owocować, dając nam doskonale znane orzechy, które powinny jak najczęściej gościć w Twojej diecie.

Orzechy włoskie: co zawierają?

Dostarczają Ci wiele witamin i minerałów, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Orzechy bogate są w cynk, mangan, miedź, witaminę E, B1, B6 i C oraz w fosfor, wapń, magnez, potas i kwas foliowy. Zawierają również dużo tłuszczu, bo ok. 50-70%, lecz jest to tzw. zdrowy tłuszcz bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Są Ci niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i korzystnie wpływają na profil lipidowy.

Według niektórych – orzechy działają też, jak afrodyzjak. Orzechy włoskie idealne są dla osób nadpobudliwych, meteoropatów i odczuwających poranne zmęczenie.

„Szacuje się, że u osób spożywających orzechy minimum pięć razy w tygodniu ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i nowotwory obniża się aż o 23%.”

Przechowywanie

Orzechy dość szybko jełczeją, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, dlatego nie polecam kupować ich łuskanych. Jeżeli są przechowywane niewłaściwie łatwo pleśnieją lub wysychają.

Aby móc dłużej je przechowywać, często są – niestety – siarkowane. Zwróć uwagę też na mielone orzechy – mogą zawierać drobinki łupiny, spleśniałe orzechy, w których bardzo łatwo rozwijają się zbożowe szkodniki.

Zalecam kupować orzechy w łupinach – z pewnych źródeł. Przechowywać chłodnym, nienasłonecznionym i suchym miejscu (słój, puszka, koszyk).

Drewno orzechoweDlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Korzyści z orzecha włoskiego nie ograniczają się tylko do jego owoców. Drewno orzechowe wykorzystywane jest do produkcji mebli. Orzech woski ma też szerokie zastosowanie w zielarstwie.

Traktowana jest, jako roślina lecznicza z uwagi na zawartość licznych garbników, flawonoidów, karotenoidów oraz olejku eterycznego.

Nalewka lub odwar z zielonej łupiny orzecha (zawierającej szczególnie dużo garbników) świetnie sprawdza się przy niezbyt silnej biegunce, przewlekłym nieżycie żołądkowym lub jelitowym lub w nieznacznych krwawieniach.

Niestety, ogromną wadą orzechów są alergeny. Potrafią one bardzo silnie uczulać, dlatego osoby ze skłonnością do alergii – powinny na nie bardzo uważać.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.