Zdrowe śliwki

ŚliwkiZapewne wiesz, że na Twoje zdrowie dobrze wpływają owoce. A czy znasz właściwości śliwki?

Podobnie, jak jabłka i gruszki, niezwykle popularne w Polsce są również śliwki, które mają dobroczynne działanie. Są nie tylko doskonałe na surowo, ale idealnie nadają się do licznych przetworów na zimę i potraw. Jednocześnie mnogość odmian i smaków powoduje, że owoc ten nie może się znudzić.

Śliwka, jak i jabłko oraz gruszka, znana jest od starożytności i już wtedy była wysoko ceniona, jako owoc. Świeże śliwki są niskokaloryczne i dostarczają 45 kcal z każdych 100 g owoców. Natomiast śliwki suszone są bardziej bardziej kaloryczne, bo 100g to ok. 200 kcal. Ale też suszonych owoców nie spożywa się zbyt dużo.

Śliwki zawierają

Zarówno świeże śliwki, jak i suszone zawierają sporo kwasów organicznych, garbników, witamin i soli mineralnych, szczególnie potasu. Bogate są także w sód, żelazo, wapń, a suszone mają szczególnie dużo antyoksydantów (witaminy A i E oraz polifenole).

Śliwki (zwłaszcza węgierki i renklody) są również bardzo bogate w pektyny, które pęczniejąc w żołądku i jelitach, bardzo szybko dają uczucie sytości, przez co zmniejsza się apetyt na jedzenie. Jest to szczególnie dobrze zauważalne podczas jedzenia suszonych śliwek.

Śliwki dla zdrowia

Śliwki z uwagi na dużą zawartość potasu polecane są dla osób z nadciśnieniem tętniczym. Udowodniono, że potas obniża ciśnienie tętnicze krwi. Obserwuje te wykazały również, że po roku stosowania diety bogatej w potas u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym możliwe staje się zmniejszenie liczby przyjmowanych leków przeciwnadciśnieniowych. Niektóre badania epidemiologiczne wykazują, że zwiększenie zawartości potasu w diecie wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu, niezależnym od wysokości ciśnienia krwi. Śliwki wykazują też lekkie działanie korzystne przy kamicy nerkowej i podagrze.

„Pamiętaj, że śliwki mają duże znaczenie w kuracjach odchudzających. więc jedz je często.”

Duże ilości pektyn zawarte w tych owocach spowalniają wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego i zmuszają przez to Twój organizm do spalania tłuszczu. Zmniejszają także wchłanianie cholesterolu działając przeciwmiażdżycowo.

Śliwki mogą z powodzeniem znajdować się co dzień w naszej diecie, zwłaszcza że wystarczy ich zjeść codziennie kilka 2-3 suszone lub około 10 świeżych owoców.

Koktajle ze śliwkami – Mniam Mniam..

Sama często robię koktajle ze śliwkami. Poniżej moje przepisy, zrób proszę we własnej konfiguracji i podziel się opinią. Więc, jaki jest Twój ulubiony smak? Moim zdaniem są przepyszne i serdecznie Ci polecam. Podane składniki są na 1-2 porcje.

Delikatny koktajl, idealny na rozpoczęcie dnia

  • 1 średni banan (średnio dojrzały lub mało dojrzały),
  • 1/2 pomelo,
  • 4 sztuki śliwek węgierek,
  • 1 szklanka wody niegazowanej,
  • ostatecznie 1 płaska łyżka miodu.

Owoce umyj, obierz ze skórki (nie jest to obligatoryjne). Usuń pestki ze śliwek i wszystko zblenduj wraz z resztą składników. Wypij od razu jednolity koktajl. Możesz pozostawić go przez 4godziny w lodówce.


Pyszny koktajl na trawienie ze śliwek

  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • 2 grubsze plastry ananasa (najlepiej świeżego – bez skóry i twardego środka),
  • 2 garści śliwek mirabelek bez pestek,
  • spora ilość świeżych liści natki pietruszki (około jednej garści),
  • 1 szklanka wody niegazowanej.

Natkę pietruszki umyj. Ze śliwek usuń pestki. Zmiksuj ze sobą śliwki, natkę pietruszki, ananasa i siemię, na końcu dodaj wodę i jeszcze raz zmiksuj. Wypij od razu po zrobieniu. Nie przechowuj.


Śliwkowa pasta

  • 1 dojrzały banan,
  • kakao – 2 łyżki (naturalne),
  • 1/2 awokado,
  • 4 śliwki,
  • 8 orzechów laskowych
  • opcjonalnie woda (1 szklanka) lub mleko roślinne (3/4 szklanki).

Koniecznie orzechy laskowe wcześniej namocz – minimum ok. 1 godziny. Wodę z nich wylej. Umyj, obierz owoce i pokrój na mniejsze części do zblendowia. Ze śliwek usuń pestki, awokado przekrój na pół i wybierz miąższ (najłatwiej łyżką). Zmiksuj wymienione składniki.

Jeżeli wolisz płynne koktajle dodaj 1/2 – 1 szklankę mleka roślinnego lub 1/2 – 1 szklanki wody. Zmiksuj jeszcze raz wszystkie składniki. Można przechowywać w lodówce do 8 godzin.

SMACZNEGO!

Cześć! Jestem współautorką tego bloga i bardzo się cieszę, że tu jesteś! Kim jestem? Szczęśliwą mamą. Miłośniczką Toskanii. Blogerką z przyjemności, z zamiłowania. Pasjonatką zdrowego stylu życia, szeroko rozumianej - naturalnej pielęgnacji całego ciała. Kobietą dbającą o własne słowa, myśli i duszę. Żyjącą zgodnie z zasadą - "Wszystko do nas wraca". Zdrowy styl życia to moim zdaniem nie tylko zdrowa dieta (choć ma kluczowe znaczenie), aktywność fizyczna (też joga), odpoczynek, medytacja, odpowiednia ilość snu, zażywanie suplementów, ale również codzienne nawyki, które bardzo decydującą o jakości naszego życia. Zdrowy styl życia to też pielęgnacja i stosowanie dobrych, naturalnych kosmetyków. A także codzienne dążenie do stawania się lepszą wersją samego siebie. Zapraszam do komentowania i zadawania pytań. Zostaw ślad po sobie :-)
Posts created 480

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top