7 zasad skutecznej diety antycellulitowej

Cellulit, czyli charakterystyczne pofałdowanie skóry, inaczej „skórka pomarańczowa”, to problem dotykający głównie kobiet (85-98%), co warto podkreślić, również tych szczupłych!

Przyczyn jego występowania jest wiele i część z nich jest od nas niezależna (uwarunkowanie genetyczne, zaburzona gospodarka hormonalna, rasa (częściej występuje u kobiet białych niż u Azjatek czy Afroamerykanek)), jednak istotną rolę odgrywają również czynniki zewnętrzne, w tym dieta, na którą jak najbardziej mamy wpływ.

Przyczyny powstawania cellulitu:

  • uwarunkowania genetyczne
  • zaburzenia hormonalne 
  • brak ruchu
  • zaburzenia mikrokrążenia
  • nieodpowiednia dieta
  • stres
  • niektóre leki
  • ciąża

Choć sposobów walki z cellulitem jest wiele i najbardziej efektywnie działają one razem, to w tym wpisie skupie się oczywiście na odpowiednim odżywianiu przy tym problemie.

aktywność fizyczna + dieta + zabiegi kosmetyczne = skuteczna terapia antycellulitowa 

Jak odżywiać się przy cellulicie?

1. Węglowodany i tłuszcze

Ważne, aby znać swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Zarówno bowiem, gdy przekraczasz ilość kalorii spożywanych na dobę, ale też kiedy jesz za dużo węglowodanów oraz tłuszczów w stosunku do białka (rozkład makroskładników w diecie powinien wynosić mniej więcej 10-15 % białka, do 30 % tłuszczu i reszta węglowodany) tkanka tłuszczowa odkładana jest przez organizm w nadmiarze, co powoduje nasilenie oraz większe uwidocznienie cellulitu.

Niewątpliwie jednym z gorszych połączeń cukru i tłuszczu w diecie są słodycze, szczególnie te sklepowe.

2. Sól

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy spożywać do 5 g (płaska łyżeczka) soli dziennie.
Niestety te normy są przekraczane wielokrotnie, głównie ze względu na występowanie dużej ilości soli w produktach przetworzonych (wędliny, sery, pieczywo, przekąski, dania gotowe…). 
Nadmiar soli w diecie przyczynia się do powstawania nadciśnienia, obciąża nerki, a coraz częściej mówi się o tym, że może powodować nowotwór żołądka. Sól używana w nadmiarze powoduje również gromadzenie wody w organizmie, co zaburza metabolizm komórek i nasila objawy cellulitu.

 

 

3. Składniki mineralne

Dlaczego są one istotne? Gdyż wybrane pierwiastki mają wpływ na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz hormonalną, a co za tym idzie na wygląd i strukturę skóry.

Składnikami, o które szczególnie warto zadbać w diecie antycellulitowej są:

– wapń (dba o prawidłową pracę mięśni, która usprawnia krążenie; bierze udział w metabolizmie lipidów – wpływa na hamowanie lipogenezy i nasilenie lipolizy)

źródła w diecie: mleko i przetwory mleczne, sezam, mak, jarmuż, fasola, migdały.

– cynk (wzmacnia tkankę skórną; chroni komórki, również skórne, przed stresem oksydacyjnym, co wpływa na jej stan i wygląd; wpływa na regenerację komórek, bierze udział w metabolizmie kwasów tłuszczowych)

źródła w diecie: kakao, wątroba (może wątróbka?), fasola, pestki dyni, boczniaki, pieczarki

– krzem (tworzy swoisty szkielet tkanki łącznej, dzięki której jest ona elastyczna; od jego ilości w organizmie zależy też ilość i jakość kolagenu)

źródła w diecie: skrzyp polny, pokrzywa, płatki owsiane, otręby, pieczywo razowe

– chrom (dba o prawidłową ilość glukozy i insuliny we krwi, która hamuje lipolizę i przyczynia do odkładania tkanki tłuszczowej, hamuje nadmierne łaknienie)

źródła w diecie: kakao, szpinak, łosoś wędzony, drożdże, jaja

4. Błonnik

Błonnik świetnie reguluje pracę jelit, obniża podwyższone ciśnienie i cholesterol, zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi glukozy we krwi. Brak odpowiedniej ilości błonnika w diecie może spowodować również problemy z krążeniem (oporność naczyń żylnych, zastoje krwi i wzrost przepuszczalności naczyń włosowatych), co może powodować wystąpienie cellulitu.

Źródłem błonnika w diecie są warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste.

5. Woda

Odpowiednie nawodnienie paradoksalnie zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie. Nadmiar wody to widoczny cellulit typu wodnego.

Ile powinno się pić płynów dziennie? Można wyliczyć to ze wzoru 30 ml/ (tu chyba x powinno byc?) kg masy ciała.

Najlepsza do odpowiedniego nawodnienia organizmu będzie woda mineralna o niskiej zawartości sodu.

6. Antyutleniacze

Antyutleniacze chronią skórę przed negatywnym wpływem wolnych rodników, dzięki czemu pozostaje ona odpowiednio elastyczna i napięta.

Źródłem antyoksydantów w diecie będą przede wszystkim warzywa i owoce (szczególnie te o intensywnym zabarwieniu), przyprawy (np. goździki, cynamon, kurkuma), herbata (szczególnie zielona).

7. Alkohol i papierosy

Na koniec kilka słów o używkach.

Palenie papierosów powoduje zmiany w mikrokrążeniu, a jak już ustaliliśmy nieprawidłowe krążenie krwi przyczynia się do powstawania cellulitu.

Alkohol natomiast jest nie tylko źródłem dodatkowych kalorii w diecie, ale też wzmaga apetyt i pobudza lipogenezę.

Najlepiej całkowicie zrezygnować z palenia papierosów, które ma jedynie negatywne skutki dla naszego zdrowia, a jeśli lubisz alkohol zamień kolorowe drinki i piwo na czerwone wino, które zawiera resweratrol o działaniu antyutleniającym.

 

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.