Sekret działania Kurkumy

Zastanawiałeś/- aś się kiedyś, dlaczego ludność Indii prawie w ogóle nie choruje na Alzheimera? Ponadto ludność ta dożywa późnej starości utrzymując swój organizm w naprawdę dobrej i do pozazdroszczenia kondycji. Sekret tkwi w magicznej przyprawie. Kurkuma to powszechnie dostępna w sklepach substancja o pomarańczowej barwie. Dziś pokażę Ci, jakie właściwości niesie ze sobą ta niezwykła przyprawa, aby gościła w Twojej kuchni każdego dnia. Oprócz swoich kulinarnych właściwości coraz częściej zwraca się uwagę na jej zdrowotne działanie. Dlaczego warto spożywać kurkumę? Zapraszam Cię do lektury.

Pochodzenie Kurkumy

Kurkuma jest stosowana od ponad 5000 tys. lat. Jest szeroko wykorzystywana, jako przyprawa kulinarna, ale również zyskała duże znaczenia dla medycyny Dalekiego Wschodu. Pochodzi z Indii. To przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia podobnej do imbiru rośliny, zwanej ostryżem. Istnieje bardzo wiele zapisków uzdrawiaczy, czy zwanych potocznie „znachorów” hinduskich i chińskich, przedstawiających wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Reasumując pochodzenie – Kurkumy sięga już czasów starożytnych.

Kurkuma naturalnym środkiem przeciwzapalnym

Wiele badań i publikacji na temat kurkumy potwierdza i podkreśla duże działanie przeciwzapalne. Właściwości te są zbawienne szczególne o tej porze roku, kiedy jesteśmy podatni na wszelkiego rodzaju wirusy, bakterie oraz infekcje.

Kurkuma jest skuteczna przy:

  • Dezynfekowaniu ran – działa silnie antybakteryjnie i dezynfekująco. Odkaża rany, co było często wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Wschodu. Kurkuma była niezastąpiona przy opatrywaniu ran i oparzeniach. Zastosowanie tej substancji jest bardzo proste. Wystarczy posypać ranę, nawet taką – z której sączy się ropa – żółtym proszkiem, który zmniejszy w bardzo krótkim czasie stan zapalny i przyśpieszy proces gojenia się rany.
  • Łagodzeniu bólu –  warto sięgnąć po kurkumę, która ma podobne działanie jak aspiryna, czy ibuprofen. Zaleca się picie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) lub spożywanie suplementów z kurkumy.
  • Chorobach reumatycznych – wiele badań naukowych potwierdza skuteczność kurkumy w łagodzeniu przebiegu chorób artretycznych i osteoartretycznych. Bóle reumatyczne, to dolegliwość bardzo powszechna, która dotyczy szczególnie ludzi starszych. Zalecamy codzienne picie herbatki z kurkumy. Kurkuma zabezpiecza nasze stawy przed „zużyciem” oraz ich degeneracji.
  • Łagodzeniu schorzeń skóry – zarówno trądzik, jak i łuszczyca związane są de facto ze stanem zapalnym skóry, choć bardzo różnego pochodzenia. Regularne spożywanie kurkumy okazuje się przynosić znaczącą poprawę stanu skóry w obu przypadkach.

Kurkuma wspomaga pracę mózgu

Coraz częściej spotykamy w swoim najbliższym otoczeniu osoby, które chorują na Alzheimera. To straszna choroba. Jest to ewidentne zaburzenie pracy mózgu. Okazuje się, że to właśnie w Indiach jest najmniejszy odsetek ludzi chorujących na tę chorobę. Tylko 2% ze 100 000 osób – umiera w Indiach – z powodu chorób bezpośrednio wynikających z demencji. Istnieje wiele wyników i analiz badań, które dają nadzieje wielu ludziom na zahamowanie procesu rozwoju tej choroby. Udowodniono, że u osób spożywających 746 mg kurkumy na dobę, objawy behawioralne – choroby zaczęły stopniowo się zmniejszać. Jeszcze lepsze rezultaty leczenia przyniosła roczna kuracja.

Niemieccy naukowcy o Kurkumie

Kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, przekonywali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich na łamach pisma „Stem Cell Research and Therapy”. Wszystko za sprawą zawartości tumeronu – związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie.

Badania naukowców chińskich

Bardzo obiecujące i pokrzepiające wyniki badań zaprezentowali w 2013 roku chińscy naukowcy. Między innymi to ich badania wykazały, że regularne stosowanie kurkumy pomaga zwiększyć przepływ krwi do mózgu oraz zapobiega starzeniu się naczyń krwionośnych. Utrzymanie naszych naczyń krwionośnych w dobrym stanie ma bardzo duże znaczenie dla całego naszego organizmu.

Chińscy naukowcy o swoich badaniach nad kurkumą

„Nasze badania dostarczają dowodów, że leczenie kurkuminą może być skuteczną strategią terapeutyczną, pomagającą odwrócić związane z wiekiem zaburzenia funkcjonowania naczyń mózgowych.”

Odkrycie doktora Milana Fiala z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles

W periodyku „Proceedings of the National Academy of Sciences” wyczytamy, że substancja o nazwie BDMC (aktywny składnik kurkuminoidów) stymuluje system immunologiczny do niszczenia białek, których złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych, w pewnych obszarach w mózgu. Utrudnia to zaburzenia pamięci i zaburzenia osobowości. Jak sam widzisz, szereg opublikowanych badań i informacji pozwala nam mieć nadzieje na to, że jest to sposób na nieokiełznaną do tej pory chorobę, jaką jest Alzheimer.

Kurkuma wpisuje się w trend Anti Pollution

U progu wciąż prężnie rozwijającej cywilizacji czyha na nas wiele zanieczyszczeń powietrza, które wyraźnie szkodzą naszemu zdrowiu. Z tego i wielu innych powodów ciągle i nieustannie wzrasta rola detoksykacji i antyoksydacji organizmu. Kurkuma to silny, naturalny antyoksydant. Hamuje utlenianie cholesterolu, a więc odgrywa niebagatelną rolę w walce z miażdżycą. Mam nadzieję, że nie trzeba Ci tłumaczyć, co to oznacza w dobie dzisiejszej eksplozji chorób cywilizacyjnych. Szczególnie, że forsowana dzisiaj filozofia (a właściwie strategia marketingowa) o ograniczaniu cholesterolu zmusza wielu ludzi do (dożywotniego) przyjmowania leków ograniczających wzrost cholesterolu.

Inne właściwości kurkumy

Nie na tym jednak koniec dobrych właściwości kurkumy. Codzienna dawka naparu z kurkumy chroni nas przed:

  • Alergiami sezonowymi – kurkumina blokuje wydzielanie histaminy, ograniczając znacząco siłę reakcji alergicznych. Szczególnie zaleca się ją osobom borykającym się ze skórnymi egzemami oraz astmą. W obu tych przypadkach potrzebne jest łagodzenie stanów zapalnych wywołanych obecnością alergenów.
  • Cukrzycą – w przypadku cukrzycy typu 2 regularne spożycie kurkumy pomaga regulować poziom insuliny we krwi. Pozwala to na kontrolę glukozy we krwi. Dla osób zagrożonych cukrzycą suplementacja kurkumą może być skuteczną strategią obrony, zaś zdiagnozowanym cukrzykom może pomóc w radzeniu sobie z chorobą.
  • Obniżeniem odporności – lipopolisacharydy zawarte w kurkumie skutecznie mobilizują układ odpornościowy, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i kaszlem. Jeśli dodać do tego silne działanie antywirusowe i antybakteryjne, mleko z miodem i kurkumą – jest najlepszym napojem na okres jesienno-zimowy.

Mam nadzieje, że już wiesz w czym tkwi sekret działania Kurkumy.
W moim domu, w mojej kuchni zagościła na stałe.
A w Twoim?

Leave a Reply