Naturalna Witamina C

Witamina C, Witamina C-olway z kolagenem Zostaw komentarz



To chwalebne ziarno przeżywało swój renesans w czasach średniowiecza oraz po drugiej wojnie światowej – stanowiło wtedy podstawę wyżywienia. Popełniono kardynalny błąd, wykluczając grykę z jadłospisów na rzecz mniej chwalebnej – pszenicy, którą w namiętny sposób dołączamy do większości posiłków. Statystyki dotyczące tej rośliny wyglądają z resztą druzgocąco. W 1918 roku w Stanach Zjednoczonych produkowano aż 400 000 ton ziarna. Obecnie jednym z czołowych producentów na rynku światowym jest Polska, która w 2011 wytworzyła 93 000 ton surowca, zajmując czwarte miejsce po Rosji, Chinach i Ukrainie.

Gryka – kiełki czy ziarna?

Nie ma standardowej definicji kiełkującego ziarna. Najprościej rzecz ujmując: to całe ziarno w fazie przejściowej od nasiona do nowej rośliny. W odpowiednim czasie, temperaturze i wilgotności nasiona zaczynają kiełkować. Ostatecznie, jeśli ziarno pozostanie w sprzyjających warunkach – z kiełkującego nasiona – powstanie nowa roślina.

Istnieją ograniczone, lecz coraz częstsze badania traktujące o zdrowotnych zaletach wynikających ze spożycia kiełków. Badacze wskazują na to, że kiełkowanie zwiększa zawartość wielu niezbędnych składników odżywczych zboża, w tym witamin z grupy B, witaminy C, rozpuszczalnego błonnika i niezbędnych aminokwasów.

Większa liczba składników odżywczych wśród ziaren kiełkowych może mieć istotne znaczenie dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Innym enzymem, który można podnieść w ziarnach kiełków, jest amylaza, która rozkłada skrobię na cukry. Wzrost poziomu amylazy może zwiększyć strawność ziarna.

Dodatkowo istnieją pewne niepotwierdzone dowody na to, że osoby z łagodną wrażliwością na gluten mogą trawić ziarna kiełków lepiej niż ziarna w całości z powodu niższej zawartości glutenu. Kiełkowanie nie w sposób całkowity eliminuje gluten, więc nie dotyczy to osób z celiakią lub z ciężką wrażliwością na gluten.

Gdzie ta witamina C?

N. Toda – w sierpniu 2003 r. zwrócił uwagę na fakt, iż w ziarnach gryki praktycznie nie występuje witamina C, podczas gdy w zielonych kiełkach pojawia się ona w znacznej ilości (do 35% w suchej masie uzyskanej poprzez ciśnieniowe wymrażanie wody). Kiełki gryki to prawdziwy skarb natury, „odkryty” przez ludzkość niejako ponownie i dopiero teraz w sposób „świadomy” – już właściwie w XXI wieku. Zawierają większość życiodajnych substancji wcześniej wymienianych: w ziarnach, kwiatostanie i w łuskach (często jednak w ilościach większych), a nadto wiele innych składników odżywczych. Ich fenomen wyraża się także w tym, że substancje te można z gryczanych kiełków efektywnie ekstrahować ze znikomą utratą ich właściwości po skondensowaniu. Z tych wszystkich powodów ilość witaminy C uzyskiwana efektywnie w kiełkach gryki może się wahać od kilkudziesięciu do nawet 350 mg/100g wstępnej biomasy. Proces jej suszenia wymaga jeszcze większej perfekcji. Jednakowoż najlepsi uzyskują nawet ponad 41% witaminy C w końcowej masie suchej.

Dlaczego Witamina C-olway?

Blisko 96% artykułów nabywanych przez konsumentów całego świata, to syntezowany zwykle w chińskich fabrykach z amerykańskiej dekstrozy prawoskrętny, krystaliczny kwas askorbinowy. Formę, jakiej nie znały przez milion lat nasze organizmy, a zatem źle ją przyswajają. Kolejne 3% to mieszanki tego pierwszego z witaminą ekstrahowaną z biomasy. Zaledwie zaś nikły odsetek stanowią czystej postaci preparaty roślinne. Nawet wówczas jednak biodostępność witaminy C w tych produktach jest bardzo różna.

  • Witamina C-olway pozyskiwana jest z kiełków gryki oraz z owoców, skór i liści młodej pomarańczy gorzkiej. Nie zawiera wypełniaczy i dodatków kwasu askorbinowego, ani jego pochodnych. Jest bioorganiczna, lewoskrętna i awangardowa.
  • Witamina C jest najważniejszą z witamin życia w procesach naszego ustroju. Najważniejszą spośród setek jej funkcji biologicznych wydaje się być warunkowanie kolagenogenezy – procesu, dzięki któremu powstaje nasza tkanka łączna.

  • Witamina C-olway wdarła się szturmem do grona produktów uznanych za najlepsze w tej grupie suplementów w Europie.

Najlepszą witaminę C z gryki zamówisz tu: www.kolagen.pl/p78,witamina-c-c-olway.html

Zostaw komentarz

WP Theme & Icons autorstwa N.Design Studio. Spolszczenie: Adam Klimowski.
RSS wpisów RSS komentarzy Zaloguj się
Polityka cookies