Właściwości lecznicze brzozy

Właściwości lecznicze brzozy Niewiele osób ma świadomość tego, jak wiele świetnych właściwości leczniczych, skrywa w sobie brzoza. Choć w medycynie naturalnej od dawna już jej temat jest poruszany, zdrowe soki z brzozy dopiero od niedawna można zakupić w sklepach. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma brzoza? Jakie są właściwości lecznicze brzozy?

Przede wszystkim jonizuje ona powietrze ujemnie. Natomiast spaliny i wszelkie dymy, w których na co dzień żyjemy, jonizują nas dodatnie. Takie dodatnie jonizowanie powietrza, nie wpływa zatem zbyt pozytywnie na nasz organizm.

Przede wszystkim po wdychaniu spalin czy też po przebywaniu kilka godzin w samym centrum miasta, bardzo często boli nas głowa.

Warto zatem przebywać wśród zbóż i choć często wydaje nam się to irracjonalne, można nawet przytulić się do drzewa. Brzoza daje nam możliwość oddychania świeżym, bardzo dobrej jakości powietrzem.

Brzoza jest drzewem, którego praktycznie każdy fragment jest w stanie wpłynąć na nas w jakiś pozytywny sposób.

Jakie liście mają właściwości lecznicze brzozy?

Mają one w swoim składzie liczne substancje aktywne, takie jak: olejek eteryczny, flawonoidy, kwas askorbinowy, garbniki czy też betulinę. Ich spożywania działa na nas moczopędnie, detoksykują także nasz układ krwionośny, działają przeciwreumatyczne i sprawiają, że nasz metabolizm działa sprawniej.

Wyciągi z liści brzozy, mają także bardzo pozytywny wpływ na stan naszych włosów. Poza tym stosuje się je także przy leczeniu łuszczycy. W leczeniu różnych schorzeń wykorzystuje się także korę z brzozy, a nawet pączki z drzewa.

Bardzo popularny jest obecnie sok z brzozy, który można spotkać w coraz większej ilości sklepów. Jego picie zaleca się w przypadku zmagania się z chorobami wrzodowymi, ale także i w chorobach nowotworowych.

Ma on również właściwości pomagające w walce z reumatyzmem. Poza tym jego wpicie wpływa bardzo pozytywnie na odporność całego organizmu.

Jakie cenne składniki można znaleźć w soku? Jest tam między innymi witamina C oraz witaminy z grupy B. Poza tym także potas, fosfor, magnez, miedź, żelazo, wapń oraz aminokwasy. Poza tym w soku z brzozy znajdziemy także przeciwutleniacze.

Z brzozy produkuje się także cukier, a konkretnie ksylitol

Jest on droższy od standardowego cukru, ale zdecydowanie znacznie zdrowszy. Zawiera on aż 40% mniej kalorii niż zwykły biały cukier. Posiada także niższy indeks glikemiczny.

Cukier ten nie występuje tylko i wyłącznie w brzozie, ale nazywa się go popularnie cukrem brzozowym. Ksylitol to oczywiście węglowodan, jednak jego wchłanianie następuje dość powoli. Insulina do jego metabolizmu jest potrzebna w bardzo niewielkiej ilości. Dlatego też przy jego spożywaniu, wzrost glukozy we krwi nie jest znaczący.

To natomiast oznacza, że jest on bardzo bezpieczny dla diabetyków czy też dla tych, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Spożywanie tego cukru bardzo pozytywnie wpłynie jednak na organizm każdego.

Jak widać dość pospolita brzoza, skrywa w sobie mnóstwo cennych składników, które znacznie wpływają na ludzki organizm. Warto wykorzystywać liście z brzozy czy też pić sok, by cieszyć się jak najlepszym zdrowiem.

Właściwości lecznicze brzozyJak przygotować napar z liści brzozy?

Napar z liści brzozy możemy z powodzeniem przygotować sami.

  • zbierz młode liście brzozy – w kwietniu, najpóźniej na początku maja z drzew rosnących z dala od drogi
  • wysusz liście
  • zalej 2 łyżeczki szklanką wrzątku
  • napar gotuj przez około 5 minut
  • pozostaw na 0,5 godziny pod przykryciem
  • odcedź
  • popijaj małymi łykami kilka razy dziennie

Właściwości lecznicze brzozy, sok z brzozy zwaną oskołą

Sok z brzozy jest bogaty w wiele witamin i soli mineralnych (potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminę C oraz z grupy B), dlatego powinny sięgać po niego osoby, które chcą uzupełnić niedobór składników odżywczych w organizmie i wzmocnić swoją odporność. Polecany jest do picia w chorobach wrzodowych, reumatyzmie, chorobach nowotworowych. Jest też źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają między innymi chorobom serca.

Jak przygotować sok z brzozy?

Odpowiednim terminem jego pozyskania jest wiosna.
Drzewo powinno mieć co najmniej 10 lat. Gałęzie przeznaczone na sok powinny mieć grubość około 3-5 cm. Należy nakłuć korę szpikulcem. Gdy pojawi się kropla to ewidentny znak, że to odpowiedni moment na ściągnięcie soku

  • ręczną wiertarką wykonujemy otwór na głębokość ok. 5 cm
  • wkładamy do niego rurkę, a jej drugi koniec do pojemnika w którym ma gromadzić się sok
  • po 2 dniach powinniśmy otrzymać około 3 litrów substancji.
  • miejsce po otworze zabijamy kołkiem
  • można także posmarować je pastą ogrodniczą do leczenia ran kory i pnia drzewa
  • soku z brzozy nie filtrujemy
  • przechowujemy go w lodówce do 4 dni
  • w tym czasie pijemy pół lub jedną szklankę w ciągu całego dnia.

Właściwości lecznicze brzozyJakie są właściwości lecznicze brzozy?

Nasi przodkowie doskonale też wiedzieli, że to drzewo ma nie tylko magiczne, ale i właściwości lecznicze brzozy.
  • Brzoza jonizuje ujemnie powietrze, a ujemne jony działają leczniczo na nasz organizm. Na co dzień narażeni jesteśmy na oddziaływanie jonów dodatnich generowanych np przez spaliny, zanieczyszczenia, urządzenia grzewcze i elektryczne, których nadmiar odpowiedzialny jest za złe samopoczucie, bóle głowy i brak optymizmu. Dlatego warto spacerować wśród brzozowych zagajnikach.
  • Liście brzozy zawierają substancje aktywne: flawonoidy, garbniki, trójterpeny (betulinę), olejek eteryczny, kwas askorbinowy – mają one działanie moczopędne, napotne, przeciwreumatyczne, usprawniają metabolizm i działają detoksykująco na układ krwionośny.
  • Kora brzozy z tzw. guzem jest stosowana w leczeniu nowotworów.
  • Napary z pączków brzozy – obniża temperaturę, łagodzi bóle gardła i mięśni.
  • Sok z brzozy zwany oskołą – polecany jest do picia w chorobach wrzodowych, reumatyzmie oraz chorobach nowotworowych, wzmacnia też odporność – zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, miedź, aminokwasy, witaminę C oraz z grupy B. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają między innymi chorobom serca.
  • Ksylitol – cukier brzozowy (słodzik) – zawiera o 40 proc. mniej kalorii i posiada niższy indeks glikemiczny w przeciwieństwie do zwykłego cukru.
    Szczególnie polecany diabetykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulino odpornością oraz odchudzającym się. Ksylolit zwiększa przyswajanie wapnia przez kości.
    Dlatego powinny go używać osoby cierpiące na osteoporozę oraz będące w grupie ryzyka zachorowania. Ksylitol jest też cukrem, który nie powoduje rozwoju próchnicy. Nie ulega fermentacji w jamie ustnej, dzięki czemu przywraca równowagę kwasowo-zasadową, hamuje też rozmnażanie bakterii, które są odpowiedzialne za psucie się zębów. Wzmacnia mineralizację szkliwa zębowego i pomaga w leczeniu niewielkich ubytków. Ze względu na odczyn zasadowy ksylitol jest polecany w przypadku infekcji grzybiczych i bakteryjnych.
  • Betulina i kwas betulinowy – znajdują się w korze brzozowej i są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Te naturalne antyoksydanty chronią skórę przed wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia, pobudzają syntezę kolagenu i elastyny, łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, wykazują działanie przeciwtrądzikowe .
  • Woda brzozowa – stosowana jest do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.