fbpx

Jak wzmocnic odporność?

ODPORNOSCDziś ważny temat – ODPORNOŚĆ i wzmocnienie osłabionego organizmu.

Firma Colway ma bardzo dobre doświadczenia w budowaniu odporności i poprawianiu samopoczucia, a także stanu organizmów osób, które korzystają z programów prozdrowotnych. W chwili obecnej zapraszam Cię do wyzwania – POPRAW SWOJĄ ODPORNOŚĆ w 21 DNI.

Możesz zmienić nawyki żywieniowe
– w sposób, który z jednej strony pozwoli na to:

• by Twój organizm nie musiał „walczyć” ze szkodliwymi składnikami jedzenia, które być może do tej pory znajdowały się w Twojej diecie. A także dzięki temu Twój układ odpornościowy będzie mógł skupić się na ochronie Twojego organizmu przed zagrożeniami, które mogą zaatakować go z zewnątrz,
• a z drugiej strony, by Twój organizm doświadczył tego co może dać mu pierwszy naukowo zbadany epigenetyczny pokarm przyszłości.

Te 21 dni to będzie najlepszy wstęp do tego, by poważnie zacząć myśleć o temacie budowania odporności i zadbania o to, by zminimalizować ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne: choroby onkologiczne, choroby układu krążenia, otyłość czy zagrożenia, jakie niosą z sobą różnego rodzaju bakterie lub wirusy.

21 dni, to również okres czasu wystarczający do tego, by w sposób świadomy zapanować nad swoimi przyzwyczajeniami i poprawić swoje nawyki w obszarze właściwego odżywiania.

Stosując zasady otrzymasz podwójną nagrodę – szczegóły na końcu.

Na co kładziemy nacisk, by wzmocnić osłabiony organizm?

Twoją siłą samą w sobie jest sprawnie działający układ odpornościowy (immunologiczny). Dzięki jego prawidłowej pracy wirusy, bakterie, grzyby i alergeny zwykle nie czynią nam krzywdy i nie mają wpływu na nasze zdrowie. Znaczący wpływ na naszą odporność mają różne czynniki z naszego otoczenia (środowiska, w którym na co dzień przebywasz), a przede wszystkim styl życia czyli nasza aktywność fizyczna, prawidłowy wypoczynek, dobry sen, umiejętność radzenia sobie ze stresem, używki i dieta. Zdecydowana większość komórek układu immunologicznego występuje w przewodzie pokarmowym.

Wynika to z faktu, iż jest on szczególnie eksponowany na czynniki mikrobiologiczne oraz pokarmowe mające charakter antygenów. W związku z tym, prawidłowe żywienie ma istotne znacznie w kształtowaniu odporności.

ZADBAJ O ODPORNOŚĆ W 21 DNI

WAŻNA INFORMACJA – WYZWANIE JEST PRZEZNACZONE DLA OSÓB ZDROWYCH

Zadbaj o swoją odporność stosując 5 prostych kroków.

1. LUNACOL na odporność

Lunacol (klik) to suplement diety, w skład którego wchodzi lunazyna, lizozym i beta-glukan.

Lunazyna to pierwszy opisany naukowo pokarm EPIGENETYCZNY. Nie dopuszcza do stanów zapalnych, działa silnie antyoksydacyjnie – pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i czynnikami zewnętrznymi, promuje rozwój komórek zdrowych i genetycznie „lepszych”, ale najcenniejsze, że wydatnie podnosi odporność.

Osoby suplementujące się lunazyną rzadziej chorują, bo wykorzystują możliwości, których inni ludzie nie mają: mechanizmy epigenetyczne. Jeszcze jednym spektakularnym wnioskiem z przeprowadzonych na lunazynie badań jest fakt, że ten niezwykły specyfik może pomóc w walce z chorobami nowotworowymi. Nie tylko chroni przed komórkami nowotworowymi, ale również bywa pomocny w leczeniu raka. Powstrzymuje rozrost powstałych komórek oraz chroni przed powstawaniem nowych.

#PORADA:

wpisz w wyszukiwarkę słowo „lunazyna” a dodatkowo wpisz w wyszukiwarkę hasła: „profesor Warzocha i lunazyna”. I posłuchaj jednego z najlepszych polskich naukowców-lekarzy oraz tego co mówi na temat lunazyny.

Lizozym to enzym, który tworzy pierwszą linię obrony organizmu przed drobnoustrojami we wszystkich śluzówkach i na skórze. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Ma niesamowite zdolności namnażania szpiku kostnego, który jest ważnym elementem układu odpornościowego.

Beta-glukany są jedną z frakcji błonnika pokarmowego. Jednym z najlepiej udokumentowanych działań beta-glukanu na zdrowie człowieka jest przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym takim jak cukrzyca typu II, hipercholesterolemia, nadciśnienie, choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory czy zespół metaboliczny, wszystkie są powiązane z nadwagą. Poza tym beta-glukany mają działanie wspomagające system odpornościowy.

Są odpowiedzialne za odpowiedź układu odpornościowego typu komórkowego i humoralnego oraz za poprawę odporności nabytej. α. β-glukan oddziałuje głównie na komórki pierwszej linii obrony (makrofagi, limfocyty T i B), pobudza ich aktywność, co skutkuje fagocytozą czyli zżeraniem, niszczeniem patogenów. Jak widzisz wszystkie trzy składniki Lunacolu bardzo mocno wspierają układ odpornościowy naszego organizmu.

2. Odstaw cukier, by wzmocnić odporność

W naszym pożywieniu cukier jest wszędzie. Nie muszę chyba nikogo przekonywać do tego, że jego nadmiar szkodzi. Chciałabym Cię natomiast przekonać do tego, że można żyć bez dodawania cukru do potraw.

Znaczna część ludzi na świecie przyjmuję za dużo cukru z pożywieniem. Jeśli nie zapanujemy nad ilością spożywanego cukru, istnieje wysokie ryzyko, że odbije się to na naszym zdrowiu i funkcjonowaniu wszystkich układów organizmu, w tym układu odpornościowego. Spożywanie cukrów prostych (cukier, wypieki, słodycze, napoje słodzone) powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, co wzmaga wydzielanie insuliny.

To może skutkować zaburzeniami hormonalnymi, może pojawić się insulinooporność, cukrzyca typu II. Ale nie tylko: bo przewlekły stan podwyższonego stężenia insuliny może prowadzić do otyłości; podwyższenia poziomu złego cholesterolu; podwyższonego ciśnienia krwi; podwyższonego stężenia poziomu testosteronu u kobiet; co wiąże się z chorobami, takimi jak zespół policystycznych jajników. Spożywanie nadmiernej ilości cukru powoduje, że nie odczuwasz smaków, takimi jakie one są.

Najlepiej zastosować terapię szokową. Trzeba się wtedy nastawić na pewne dolegliwości z tym związane, jak przy zespole odstawiania: najczęściej występują bóle głowy, rozdrażnienie czasem bezsenność (najczęściej między 3 a 6 dniem). Ale jest to metoda skuteczna i szybka.

Można też stopniowo ograniczać ilość cukru w diecie, jednak jest to proces długotrwały.

Czytamy etykiety, bo cukier czai się wszędzie pod różnymi nazwami: glukoza, dekstroza, syrop glukozowy, cukier trzcinowy, syrop glukozowo-fruktozowy, melasa, syrop ryżowy itp.

3. Wprowadź do diety 5 porcji warzyw dziennie

Każdy z nas od dawna słyszy, że jedzenie warzyw jest zdrowe, ale rzadko kto mówi dlaczego. Warzywa zawierają błonnik pokarmowy, który jest pożywką dla naszej flory bakteryjnej. To dzięki błonnikowi nasze dobre bakterie mają co jeść i mogą się namnażać.

Organizm to system naczyń połączonych i dbając o prawidłowe odżywienie naszej flory bakteryjnej; wzmacniamy inne jego składowe; w tym układ immunologiczny.

Nasi przodkowie zjadali od 50 do 150 gramów błonnika, współczesny człowiek zjada go dziesięć razy mniej. Nasza uboga w błonnik dieta powoduje, że nasz organizm nie wytwarza wystarczającej ilości krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych.. W produkcji której biorą udział nasze bakterie jelitowe; czyli mikrobiota. Substancje te odpowiadają za wiele reakcji zdrowotnych w naszym organizmie, między innymi pomagają łagodzić niepożądane stany zapalne.

Warzywa w diecie powinny być różnorodne. Ta różnorodność przyspiesza proces regeneracji flory bakteryjnej, ale też zapewnia nam to, że dostarczymy do naszego organizmu większą różnorodność witamin i mikroelementów. W warzywach znajdują się bardzo korzystne dla naszego zdrowia fito-składniki. Do fitoskładników zaliczamy polifenole obecne w oliwkach czy glukozynolany obecne; np. w brokułach, kalafiorze, jarmużu, kapuście.

Fitoskładniki pomagają zachować zdrowe serce, zwalczają komórki rakowe, redukują stany zapalne i powstrzymują procesy starzenia się mózgu, wpływają korzystnie na układ immunologiczny. Jedząc różnokolorowe warzywa dostarczamy sobie różnorodnych fito-składników.

4. Pij wodę – Odpowiednią ilość wody

Nasze ciało składa się w około 60% z wody, możemy przetrwać bez niej tylko kilka dni. Jej niedobór może prowadzić do obniżenia sprawności fizycznej i umysłowej. Jeśli popołudniami odczuwasz znużenie i ospałość to może to świadczyć o lekkim odwodnieniu organizmu.

Przyjmując odpowiednią ilość wody w ciągu dnia odpowiednio nawadniasz swój organizm. Znikają bóle głowy, zwiększa się ilość energii, skóra staje się mniej sucha, znikają bóle brzucha, zaparcia; układ pokarmowy działa sprawniej, bo woda ułatwia trawienie. Każdy łyk wody to wsparcie dla Twojego układu odpornościowego. Dlatego, że odpowiednie nawodnienie sprawia, że znika nadmiar obciążającej płuca śluzowej wydzieliny. Dzięki temu układ oddechowy działa sprawniej, a to pomaga mu chronić się przed wpływem bakterii i wirusów. Pij co najmniej 8 szklanek wody dziennie.

5. Wyklucz żywność przetworzoną

80% żywności sprzedawanej w sklepach nie nadaje się do jedzenia. Jest to żywność przetworzona, przesłodzona, konserwowana, nafaszerowana sztucznymi barwnikami i aromatami. Można ją znaleźć na wszystkich półkach z nabiałem, wędlinami, pieczywem, płatkami zbożowymi, sokami i napojami. Osoby zajmujące się zdrowym odżywianiem mówią, że do kategorii żywności przetworzonej należy każdy produkt, którego skład obejmuje powyżej pięciu składników.

Warto nauczyć się czytać ze zrozumieniem etykiety, żeby świadomie wybierać produkty dobrej jakości. Ponieważ gdy jemy produkty dobrej jakości nasz cały system odpornościowy działa jak należy i doskonale nas chroni. Spożywanie produktów złej jakości może prowadzić do uszkodzeń błony śluzowej jelit, zaburzenia równowagi mikrobiomu, nadmiernie obciążyć układ immunologiczny… A to wszystko może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych i w przyszłości zwiększać ryzyko wystąpienia wielu chorób (alergii, otyłości, chorób autoimmunologicznych). Wszystkie dodatki do żywności zmniejszają przyswajania składników odżywczych.

CO BĘDZIE NAGRODĄ?

Stosując zasady wyzwania poczujesz poprawę samopoczucia, poprawi się praca Twoich jelit, poprawi się jakość Twojego snu, a co za tym idzie poczujesz więcej energii. Czasem w pierwszym tygodniu wyzwania mogą pojawić się bóle głowy (choć nie muszą). Dotyczyć to będzie szczególnie osób, które nadużywały cukru (cukier uzależnia, podobnie jak używki). Po kilku dniach te dolegliwości ustąpią.

Odstawiając cukier zauważysz u siebie poprawę smaku, poczujesz słodycz warzyw, owoców i innych składników pokarmowych. Pijąc odpowiednią ilość wody poprawi się jakość Twojej cery, ponieważ nawodnienie organizmu ta też tu kluczowe znaczenie. Możesz też w trzecim tygodniu zauważyć zmniejszenie wagi ciała o 1-2 kg (dotyczy osób z nadwagą).

To, czego nie zauważysz od razu, a co będzie działo się w Twoim organizmie – to poprawa systemu odpornościowego. Jeśli wykształcisz nawyki zdrowego żywienia i odpowiedniej suplementacji to w dłuższej perspektywie zauważysz; że rzadziej zapadasz na przeziębienia, bo wirusy nie będą miały tak łatwego dostępu do Twojego organizmu. Poprawisz również wydolność organizmu i jego witalność.

Nagrodą będzie również poznanie nowych smaków i być może nowych dla Ciebie przepisów kulinarnych – dołączę te przepisy dla Ciebie w następnym wpisie.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz