Zdrowa żywność


Zaczęłam się zastanawiać od czego zacząć, chcąc pisać o zdrowej żywności, zdrowym stylu życia. I dotarł do mnie pewien precedens. Zastanawiasz się pewnie jaki.. Żyjemy w czasach nieustannego rozwoju naszej cywilizacji. Z jednej strony rozwój gospodarki i postęp techniczny, ciągle oddala nas od natury, gdzie człowiek funkcjonuje wbrew swoim naturalnym potrzebom. Z drugiej strony, ciągły rozwój powoduje wzrost wiedzy ludzi – na tematy zdrowego żywienia oraz świadomości ekologicznej. Można powiedzieć, że zapanowała pewna moda i trend na produkty, czy styl życia „ECO”. Czemu zdrowa żywność, jest tak ważna w naszym codziennym życiu? Dowiesz się z tego artykułu.

Nasza żywność powinna być zdrowa

Dla mnie doba to stanowczo za mało. Masz tak.. jak ja? Życie w ciągłym biegu pomiędzy pracą, a treningami powoduje, że w biegu sięgam po żywność bezwartościową. W moim języku to jedzenie „śmieciowe”. Pojęcie zdrowej żywności, kojarzy mi się z jedzeniem tradycyjnym, niestety daleko odległym od obecnego. Cieszę się jednak, że coraz więcej mówi się i podkreśla zdrowy tryb życia. Często słyszę to tu to tam, jak ktoś wypowiada to magiczne stwierdzenie: „ Jesteś tym, co jesz”. Mają racje. Zdrowa żywność buduje nasz cały organizm. To fundament naszego zdrowia. W ogóle wydaje mi  się, że kiedyś ludzie chorowali jakby mniej. A przecież mieli to samo serce, ten sam organizm, tą samą wątrobę. Klucz to stabilny fundament. W tym przypadku fundamentem jest natura, czyli zbliżona do natury żywność nieprzetworzona. Bogata w substancje odżywcze niezbędne do życia.

Rola suplementów diety

„Jesteś tym, co przyswoisz”. Widzisz w tym związek? Na co dzień słyszymy sformułowania odnoszące się do tego, że na półkach sklepowych – we wszystkim jest sama chemia. Zakładając, że tak rzeczywiście jest.. (bo jest!) wydaje mi się całkowicie naturalne, by poszukiwać przyczyn choroby w obecności niewłaściwych składników w diecie, niezgodnych z potrzebami naszego organizmu. Skąd mamy brać potrzebne podstawowe nawet witaminy i minerały skoro w pożywieniu, które dostarczamy organizmowi na co dzień ich nie ma… Tu właśnie ogromna rola Suplementów Diety. Z uwagi na fakt, że ówczesna żywność jest bardzo uboga witaminy i minerały, zmuszeni jesteśmy uzupełniać niedobory spożywając suplementy. Nie masz innego wyjścia… Albo przeciwdziałasz niedoborom tym co masz. Albo nie robisz nic. W końcu chorujesz. A przecież nie musisz.

Wypowiedź dr medycyny Henrego G. Bielera

„ …Wasz ból, wasze niedomagania, i choroba wywodzą się z błędów żywieniowych i stosowania leków. Cierpicie, ponieważ jesteście przepełnieni substancjami toksycznymi pochodzącymi, ze źle skomponowanej diety, składającej się z pokarmów niezbyt bogatych, syntetycznych, wyjałowionych, sztucznie barwionych i nasyconych sztucznymi zapachami – pożywienia nazbyt pobudzającego i zawierającego zbyt mało naturalnych witamin, jarzyn i owoców. Nawet jeśli wybieracie produkty naturalne i zdrowe, najprawdopodobniej niewłaściwie je przygotowujecie, zbyt długo gotujecie lub podgrzewacie na oleju, a następnie przyprawiacie szkodliwymi przyprawami. Proces trawienia zakłócają nie tylko nagromadzone substancje toksycznie, ale również trujące leki, a także niezdrowe nawyki, wśród których należy wymienić brak ruchu i ćwiczeń gimnastycznych. W ten sposób toksyny, które znajdowały się w waszej krwi, blokują mechanizmy filtrujące i wydalające: nerki, wątrobę, jelita i skórę”

Najnowsze badania naukowe publikowane w Biokurierze, Raport NIK z kontroli polskiej żywności ekologicznej

Pojawiały się głosy, że żywność ekologiczna nie jest wcale taka dobra dla naszego organizmu. Konwencjonalna żywność zyskała miano tej lepszej. Bzdura totalna.. Najnowsze badania naukowe i wszelkie raporty z  kontroli polskiej żywności ekologiczne potwierdzają, że tylko żywność ekologiczna jest pełnowartościowa. Podkreślam, że jest to pożywienie bez żadnej chemii i konserwantów. Spokojnie możesz zaufać „Eco produktom”. Żywność konwencjonalna jest raczej uboga w składniki odżywcze, ponadto żywność konwencjonalna zawiera częstokroć różne obce i niejednokrotnie szkodliwe substancje, jak: pozostałości chemii rolnej, antybiotyków, dużą zawartość azotanów, konserwanty, zamienniki, a także coraz częściej GMO, o których bardzo mało wiadomo.

Kilka uwag  na temat zdrowego żywienia

Po pierwsze

Znacznie lepsze jest zjedzenie marchewki lub świeżo wyciśniętego z niej soku niż marchewki z puszki lub gotowanej. Podobnie z innymi produktami im bliżej natury i produktu wyjściowego tym lepiej.

Po drugie

Powinnaś jeść sporo żywności surowej szczególnie sezonowych, np. owoce, warzywa, ale także mleko niepasteryzowane, tatar, śledzi w oleju. Poza sezonem dobrym wyborem są wszelkie kiszonki, np. kapusta kiszona, owoce suszone, np. śliwki, rodzynki, orzechy.

Po trzecie

O wiele częściej powinniśmy jeść żywność gotowaną, a nie smażoną.

Po czwarte

Unikaj soli, bądź ogranicz jej ilość.

Po piąte

Powinniśmy jeść żywność nieoczyszczoną z składników odżywczych, np. kasze, mąki razowe.

Dlatego   wielu   ludzi   woli   kupić   nowy   samochód,   telewizor,   itp.   niż   zadbać   o   swoje  zdrowie?

Odpowiedzi na to pytanie.. nie znam ja sama. Chociaż… jedyne co mi przychodzi na myśl, to fakt, że nam nie zależy na tym, aby zdrowo się odżywiać. Nieustający pęd, wyścig szczurów w pracy, brak czasu powoduje, że nam się zwyczajnie nie chce. Nie odczuwamy z tytułu zdrowego jedzenia tyle przyjemności i komfortu, co po kupnie nowego, „wypasionego” auta. Jeśli jest to efekt zwyczajnych i pospolitych wymówek, skazujesz się sam na dolegliwości i choroby. Konsekwencją tego są częste wizyty u lekarza i szprycowanie się pigułkami. Słowo pigułka kojarzy mi się z „ogłupianiem” naszego organizmu. Można pójść na łatwiznę – pytanie czy warto? Nie odpowiadaj. Ja odpowiem za Ciebie. NIE WARTO!

Znakowanie żywności ekologicznej

Jeszcze parę słów o znakowaniu żywności ekologicznej. Żywność ekologiczna musi być odpowiednio oznakowana, tylko wtedy wiemy, że kupujemy na pewno produkt ekologiczny. Są to następujące oznaczenia obowiązkowe :

  • Znak Rolnictwa Ekologicznego UE – listek z białych gwiazdek na zielonym tle;
  • Nazwa i adres producenta – np. Bioplanet Sp.zoo, Wilkowa Wieś 05-084 Leszno;
  • Nazwa i numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej – AgroBioTest RE-07/2005/PL;
  • Inne oznaczenia nie są obowiązkowe.

Certyfikat – jest to dokument poświadczający prawo do wprowadzania do obrotu produktów ekologicznych wystawiony na producenta. Certyfikat jest wystawiony na ostatniego producenta, np. Pestki dyni z Chin,  mają w Polsce certyfikat firmy dystrybuującej je w Polsce. Certyfikat ten wystawiony jest na podstawie 2 certyfikatów poprzednich ogniw. Zatem najprostsza sytuacja ma miejsce, gdy dystrybutorem produktu jest producent-rolnik ekologiczny, wtedy nie ma pośrednich ogniw certyfikacji.

 

 

Leave a Reply