Witamina C – Dlaczego jest taka ważna?

Paradoksalnie nawet ludzie świadomi potrzeby suplementacji niewiele o niej wiedzą. Wiadomo, że potrzeba jest ważna, ale…Zapytajcie przeciętnego zjadacza chleba, jaka występuje różnica pomiędzy syntetyzowanym kwasem askorbinowym a witaminą C pozyskaną z biomasy i czy nasz ustrój potrafi sam ją wytworzyć. Będziecie zaskoczeni poziomem wiedzy… Nasza Witamina C wyprodukowana dla Colway International jest odrobinę “dzika”, ale kiedy ją oswoimy, będzie stać na straży naszych organizmów. Jesteśmy tego pewni, ponieważ w opinii wielu autorytetów to najlepsza w Europie witamina C wzbogacona kolagenem.

Witamina C jest najważniejszą z witamin przyjmowanych w pożywieniu. Dlaczego? Ponieważ gra pierwszoplanową rolę w procesie powstawania kolagenu ustrojowego – białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej. Niestety, nasz organizm nie potrafi sam jej wytworzyć. Wystarczy trochę stresu, zmęczenia, używek  i niezbilansowanej diety, a nasze zapotrzebowanie na tę substancję rośnie.

Witamina C – agent do zadań specjalnych

Niektórzy nazywają ją wielofunkcyjnym eliksirem. W medycynie naturalnej mawia się, że jest lekiem na wszystkie choroby – od odry po AIDS. Dosyć radykalne stwierdzenie, ale my wiemy jedno – witamina C potrafi zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie: przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, stymuluje procesy kolagenogenezy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych, skóry, dziąseł i zębów oraz kości i chrząstek, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Naturalna… czy syntetyczna?

Niestety… Syntetyzowany kwas askorbinowy, który znajdziecie w większości pigułek, tableteki proszków sprzedawanych jako witamina C, jest słabo przyswajalny przez nasze organizmy. Jeżeli spożyjecie go za dużo, może spowodować skutki uboczne. Systematyczne łykanie takiego syntetyku również może być niekorzystne dla zdrowia. a nasza? Witamina C bioorganiczna – taka, jaką dla Was przygotowaliśmy – wchłania się jak pozyskiwana bezpośrednio z pokarmu. Skąd ta różnica? Biodostępna witamina C występuje w powiązaniach z bioflawonoidowych, stworzonych dłonią samej matki natury.  W zestawieniu z syntetyczną jest 3-5-krotnie bardziej aktywna. Dla porównania: nasz organizm wykorzystuje syntetyczną formę krystalicznego kwasu askorbinowego H6C8O6 (inaczej E300) jedynie w 30-40%. Naturalna witamina C jest skuteczniejsza w działaniu, bo szybciej osiąga i dłużej utrzymuje niezbędne stężenie w organizmie.

C. D. N.

Leave a Reply