fbpx

Syrop kukurydziany alternatywą do zwykłego oleju

Czy jesteś osobą, która uwielbia piec? Jeśli tak, możesz mieć wrażenie, że syrop kukurydziany to coś, co będzie dobrą alternatywą do zwykłego oleju.  Teraz zgadzam się, że jest przydatny w wielu przepisach – pomaga w utrzymaniu konsystencji sosów i cukierków, dodaje wilgoci itp., Ale jako ktoś, kto jest zwolenniczką zdrowego trybu życia, zdecydowałam, że zwykłego oleju jednak nie mogę używać do gotowania – zdrowie mojej rodziny jest po prostu zbyt cenne. Postanowiłam więc poszukać alternatywnych sposobów na syrop kukurydziany do pieczenia.

 

O co dokładnie chodzi – zapytasz. I jak mogę znaleźć dobre zamienniki? Po pierwsze, powiem, że nasi przodkowie dobrze sobie radzili bez pieczenia, więc musi istnieć alternatywa, prawda?

Do rzeczy…

 

Jestem przekonana, że olbrzymi poziom osób z zapaleniem pochodzi z wysoko przetworzonych produktów spożywczych.  Są one dużą częścią „nowoczesnej” diety. Jestem głęboko przekonana, że nasze ciała są zmuszane do rozkładania żywności w miarę wzrostu lub w najbardziej naturalnym stanie.


Powrót do syropu kukurydzianego… Przeraża mnie to z kilku różnych powodów. Po pierwsze, poziom przetwarzania niezbędny do wytworzenia syropu z łodyg kukurydzy usuwa go z faktu, że w ogóle przypomina on całe jedzenie. Po drugie, istnieją inne słodziki, które zawierają wyższy poziom wartości odżywczych i / lub nie mają takiego samego wpływu na indeks glikemiczny, co czyni je lepszym wyborem dla twojego organizmu (pamiętaj, że wszystkie cukry należy stosować z umiarem). Wreszcie, z tego co mogę powiedzieć, prawie niemożliwe jest znalezienie syropu kukurydzianego, który nie jest wytwarzany z genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.

 

Oto 5 alternatywnych syropów kukurydzianych, które możesz wypróbować podczas pieczenia.

Miód

 

Miód ak słodka żywność, surowy, niepasteryzowany miód zawiera wiele korzyści zdrowotnych od przeciwutleniaczy, przez właściwości przeciwbakteryjne, po obniżenie kataru siennego, po miejscowe gojenie się ran. Jak wiele słodzików w stanie nieprzetworzonym, zawiera minerały i składniki odżywcze, które są korzystne dla całego organizmu. Użyj miodu w równych częściach jako substytutu syropu kukurydzianego.

Na każdą filiżankę syropu kukurydzianego w przepisie zastąp 1 szklankę miodu.

Ponieważ jednak struktura molekularna miodu jest nieco inna niż syropu kukurydzianego, możesz użyć odrobiny soku z cytryny lub kremu z kamienia nazębnego, aby uzyskać tę samą konsystencję podczas robienia karmelu lub słodyczy.

Syrop klonowy

 

Syrop klonowy – pomimo całej swojej słodkości, syrop klonowy ma wiele zalet zdrowotnych. Jest naturalnie bogaty w minerały i inne składniki odżywcze oraz ma wyraźny, bogaty smak. Stosując jako substytut syropu kukurydzianego, który jest słodki, ale w przeciwnym razie względnie łagodny, przygotuj się na bogatszy smak.

Na każdą filiżankę syropu kukurydzianego w przepisie zastąp 1 szklankę syropu klonowego

Spróbuj także użyć odrobiny soku z cytryny lub kremu z kamienia nazębnego, na przykład z miodem, aby uzyskać taką samą konsystencję jak syrop kukurydziany podczas robienia karmelu lub słodyczy.

 

Nektar z agawy

 

Nektar z agawy – ten słodzik roślinny jest bardziej przetworzony niż surowy miód i czysty syrop klonowy, jednak zyskał popularność, ponieważ jest niższy niż wiele naturalnych słodzików o indeksie glikemicznym.

Na każdą filiżankę syropu kukurydzianego w przepisie zastąp 3/4 szklanki nektaru z agawy i użyj odrobiny soku z cytryny lub kremu z kamienia nazębnego, aby uzyskać konsystencję podczas robienia karmelu lub słodyczy.

Na marginesie, chociaż nektar z agawy jest faktycznie słodszy niż syrop kukurydziany, ma łagodny smak, ale ma bardzo wysoką zawartość fruktozy.

 

Syrop z brązowego ryżu

 

Syrop z brązowego ryżu – cukry w brązowym syropie ryżowym różnią się od cukrów w syropie kukurydzianym, ale konsystencja powinna być bardzo podobna. Syrop z brązowego ryżu zawiera bardziej złożone cukry, które wolniej wchłaniają się do krwioobiegu. Ponadto, choć nadal jest rafinowany, jest znacznie mniejszy niż syrop kukurydziany.

Na każdą filiżankę syropu kukurydzianego w przepisie zastąp 1 szklankę syropu z brązowego ryżu

Syrop z trzciny cukrowej

Syrop z trzciny cukrowej – To może być jeden z najlepszych zamienników syropu kukurydzianego pod względem smaku. Aby zrobić syrop z cukru trzcinowego, rozpuść 1 szklankę surowego cukru trzcinowego w 1/2 szklanki gorącej wody. Doprowadzić cukier trzcinowy i wodę do delikatnego wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ciepło i mieszaj ciągle, aż cały cukier się rozpuści. Zajmie to około 3-4 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Ten syrop można faktycznie przechowywać w lodówce, ale może być konieczne podgrzanie go przed użyciem.

Do każdej szklanki syropu kukurydzianego użyj 1 szklanki surowego syropu z cukru trzcinowego

Nie zapominaj, że każdy z tych zamienników ma swój niepowtarzalny smak, więc wypróbuj je przed zrobieniem dużej partii swoich smakołyków! Wypróbuj je wszystkie i zostaw mi swoją opinię.

 

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o