ODCHUDZANIE PIEPRZEM? KILKA SŁÓW O PIPERYNIE

Axanta Zostaw komentarz



Bez tytułuaxantasssOdchudzanie pieprzem? Kilka słów o piperynie

Pieprz czarny używany, jako suszona przyprawa od stuleci, jest określany jako „czarne złoto” i „król przypraw” ze względu na popularność w wielu kulturach i kuchniach. Kojarzony też od dawna z medycyną wschodu.

To nie jest jednak takie proste, jak się wydaje! Nie wystarczy w czystej postaci przyprawa, której powszechnie używamy w kuchni… to za mało by w pełni wykorzystać jej możliwości.

Cały sekret tkwi w magicznym składniku – piperynie! Naukowcy poświęcili sporo czasu na zbadanie właściwości tego komponentu – wierzchniej warstwy pieprzu – odpowiedzialnej za ostry i wyrazisty smak. Nie da się jednak w zaciszu domowej kuchni wyodrębnić piperyny z pieprzu. Na szczęście istnieją na rynku suplementacyjnym produkty, takie jak Axanta, które zawierają w sobie moc tego skutecznego składnika. Koreańscy uczeni Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong dowiedli, że piperyna nie tylko likwiduje tkankę tłuszczową, ale również wspomaga i wzmacnia układ odpornościowy, co w okresie wiosennego przesilenia jest niezwykle istotne!

Pieprz czarny jest też doskonałym środkiem moczopędnym, przeciwutleniającym i przeciwbakteryjnym.

Piperyna jako związek bioaktywny

Piperyna jest najbardziej bioaktywnym składnikiem pieprzu. W praktyce oznacza to, że ma bezpośredni wpływ na tkanki i komórki. Dzięki istnieniu składników bioaktywnych możemy się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem na długie lata. Substancje te posiadają właściwości antynowotworowe, przeciwzapalne czy antyoksydacyjne, a regularne ich spożycie chroni przed chorobami cywilizacyjnymi.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia czarnego pieprzu

Pojęcie „superfoods” w literaturze pojawia się ostatnimi czasy nagminnie…W przypadku czarnego pieprzu – użycie tego sformułowania jest jak najbardziej na miejscu – biorąc pod uwagę zawartość substancji odżywczych oraz korzystne działanie ogólnoustrojowe.

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe

Badania wskazują pozytywne działanie wyciągu z czarnego pieprzu w schorzeniach żołądkowo-jelitowych i brzusznych. Stwierdzono, że stymuluje on enzymy trawienne i wydzielanie kwasu żołądkowego. Donosi się również, że może zmniejszyć czas opróżniania żołądka – pomocny w leczeniu zaparć, biegunki i niestrawności. Może okazać się niezwykle pomocny w złagodzeniu wzdęć żołądka, gazów i wiatrów.

Działanie przeciwzapalne

W badaniu opublikowanym przez Arthritis Research and Therapy testowano piperynę na interleukinach (markery stanu zapalnego w organizmie, które często są podwyższone w przypadku chorób takich jak zapalenie stawów).

Zespół badawczy stwierdził, że gdy choremu podawano 20-100 mg ekstraktu z czarnego pieprzu przez okres 8 tygodni, ból i objawy związane z zapaleniem stawów, znacznie się zmniejszyły.

Piperyna zwalcza problem otyłości na świecie

Piperyna (składnik naszej AXANTY) – czyli ekstrahowany (95%) ze znanego wszystkim ziarna czarnego pieprzu silny alkaloid piperydynowy. Zapewnia on może nie spektakularny i błyskawiczny, ale za to jeden z nielicznych, bezspornie udokumentowanych klinicznie – długotrwały efekt odchudzający. Jest idealnym wspomagaczem diety dla osób cierpliwych, nie potrafiących wejść w reżim treningowy. Ponadto poprawia wydolność fizyczną i koncentrację, reguluje ciśnienie i ujędrnia skórę. W literaturze nie istnieje ani jedna wzmianka o jakichkolwiek skutkach ubocznych suplementacji piperyną, niezależnie od przyjmowanych dawek. Polecamy stosowanie pieprzu czarnego z kurkumą, gdyż substancje czynne obu przypraw w połączeniu, wpływają silnie antynowotworowo oraz poprawiają metabolizm.

Rozbija komórki tłuszczowe

Badanie biochemiczne i biofizyczne substancji wykazały, że czarny pieprz po wprowadzeniu do diety wysokotłuszczowej pomógł znacząco zmniejszyć przyrost masy ciała bez radykalnych zmian w jadłospisie.

Warto również zwrócić uwagę na pozostałe właściwości piperyny:

  • Zmniejszeniu ulega rozmiar komórek tłuszczowych
  • Zmienia się poziom cholesterolu
  • Tłumiona jest leptyna i lipaza (hormony, które pomagają regulować głód)
  • Zmniejsza się stężenie trójglicerydów w wątrobie

Uważa się, że piperyna zmniejsza wielkość komórek tłuszczowych poprzez hamowanie dwóch specyficznych białek – PPAR i LXR – które regulują geny odpowiedzialne za wzrost komórek tłuszczowych.

Silnie termogeniczna

Kluczem do skutecznej utraty tłuszczu jest oczywiście deficyt kalorii. Związki termogeniczne pomagają osiągnąć ten cel poprzez zwiększenie metabolizmu i zwiększenie obrotu energii.

Piperyna jest uważana za termogeniczną, ponieważ działa jak przełącznik do dwóch receptorów regulujących tłuszcz w organizmie – TRPA1 i TRPV1. Po uruchomieniu tych receptorów przyspiesza się metabolizm energetyczny, co w efekcie prowadzi do zahamowania wzrostu komórek tłuszczowych.

 Co jest takiego szczególnego w AXANCIE?

Bez tytułuaxantasss

W AXANCIE jest bardzo dobra astaksantyna oczywiście.  Ale jest tam także dość szczególny ekstrakt czarnego pieprzu.

Na podstawie: www. instantknockout.com/ik/piperine-does-black-pepper-extract-boost-fat-loss/

Zostaw komentarz

WP Theme & Icons autorstwa N.Design Studio. Spolszczenie: Adam Klimowski.
RSS wpisów RSS komentarzy Zaloguj się
Polityka cookies