Laktoferyna – antidotum na złodziei żelaza

cowLaktoferyna (LF) to ochronne białko znajdujące się w mleku ssaków – poza ich organizmami, laktoferyny dotąd nie wykryto.

LF to dzielny obrońca życia noworodków, których układ immunologiczny tuż po urodzeniu nie funkcjonuje w pełni sprawnie. Skutecznie chroni dzieci przed bakteriami, grzybami, wirusami, patogenami i innymi mikroorganizmami.

Pobudza mechanizmy odporności nieswoistej.

Występując naturalnie w organizmie – broni jego zasobów żelaza (za chwilę do tego wrócę), przeciwdziała najbardziej agresywnym rodnikom tlenowym i wodorotlenowym i ogranicza florę patogenną w układzie pokarmowym.

Dzielny obrońca żelaza

Bakterie, tak jak ludzie, potrzebują żelaza, by żyć. Bez żelaza wiele szczepów bakterii nie ma prawa istnieć. Muszą one więc pobierać je ze środowiska.

O ile my czerpiemy żelazo z produktów, które spożywamy każdego dnia, bakterie żyją w środowisku, gdzie żelaza praktycznie nie ma. Dlatego nauczyły się zasiedlać organizmy, które mają dostęp do jonów żelaza i je im podkradać..

Mechanizm działania laktoferyny polega na blokowaniu bakteriom możliwości chelatowania, czyli wyłapywania jonów żelaza i tworzenia kompleksowych struktur niezbędnych im do życia.

Od 50 lat pozbawieni jesteśmy laktoferyny…

Laktoferyna, podobnie jak kolagen, ulega denaturacji termicznej, gdy ma styczność z zbyt wysoką temperaturą. Surowce do pozyskania aktywnej biologicznie laktoferyny nie mogą być poddane pasteryzacji.

Praktyka pokazuje jednak zupełnie co innego..

Na rynku jest mnóstwo laktoferyny zdenaturyzowanej, taniej i małowartościowej. Trafia ona jednak do producentów żywności – mleka w proszku, przetworzonych produktów zbożowych, napojów bezalkoholowych, ciastek itp.

Mało ludzi wie, że od ponad 50 lat jest pozbawiona tej proteiny. Zakłady mleczarskie izolują LF od reszty mleka krowiego – gdy opuszcza ono fabrykę, nie zawiera ono ani laktoferyny, ani lizozymu, ani kilku innych cennych substancji. Zakłady odsprzedają laktoferynę jako oddzielną substancję (zresztą nie tylko LF).

Kto myślał, że zakłady mleczarskie żyją przede wszystkim ze sprzedaży mleka, ten był w błędzie…

Nawet jeżeli zakłady te nie mają gdzie sprzedaż LF, to procedury pasteryzacji i UHT skutecznie niszczą ją niemal całkowicie..

Jak się pozyskuje laktoferynę

Istnieje kilka metod pozyskiwania laktoferyny, ale tu nie będę się o nich szerzej rozpisywać.

Warto zapamiętać, że na skalę przemysłową laktoferyna jest izolowana z serwatki  i odtłuszczonego mleka krowiego (stąd nie ma jej w dzisiejszym mleku). Metody jej pozyskiwania są tanie i efektywne, ale końcowy produkt ma niską czystość.

Czystszą laktoferynę pozyskuje się do preparatów początkowego żywienia niemowląt i suplementów diety z niższej półki.

Jeszcze lepsze metody stosowane są do pozyskiwania laktoferyny do leków i suplementów lepszej jakości.

Jednakże najszlachetniejszą laktoferynę pozyskuje się z dwugodzinnej siary siary (colostrum) z pierwszego udoju selekcjonowanych krów karmiących.

Jako ciekawostkę podam, że próbowano wyizolować LF z mleka m.in. waleni, bizonów, delfinów – uzyskane wyniki były bardzo dobre, jednak pozyskiwanie takiej siary jest kłopotliwe i kosztowne.

Jak się okazuje nie ma takiej potrzeby…

Bowiem laktoferyna z 2-6 godzinnej, szczególnie w postaci związanej z żelazem (hololaktoferyna) wykazuje nawet silniejsze działanie niż ta z mleka ludzkiego! W postaci odwodnionej to prawdziwy skarb suplementacyjny.

Choć sama laktoferyna jest zbyt duża, by wnikać wgłąb naskórka, to jednak uwalnia liczne peptydy (np. laktoferrycynę i laktoferrampinę), które otwierają drogę do wykorzystania LF nie tylko w suplementach diety, ale też w kosmetykach…

 AKTUALIZACJA: Laktoferyna już pojawia się w kosmetykach Colway International – pierwszym z nich jest Kolagen Natywny GOLD.

 

———————————————

Mam do Ciebie prośbę – jeżeli artykuł wydał się Tobie ciekawy, proszę kliknij przycisk „Lubię to, na górze wpisu, tuż pod tematem artykułu. Pomoże mi to dotrzeć do większej liczby osób.

Możesz również udostępnić go znajomym na Facebooku i polubić mojego Fanpage’a 🙂

 

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.