Jesteś tym, co przyswoisz… cz. I

Panująca od paru lat moda na magnez stwarza świetne podłoże dla producentów magnezowych preparatów. Nawet owocowe i warzywne suplementy diety uzupełniane są o ten pierwiastek, a społeczna świadomość konieczności uzupełniania go znacząco wzrosła.

Pytanie, jakie pewnie wielu z Was sobie zadaje, brzmi: czy naprawdę potrzebujemy tak dużo magnezu, czy to tylko sztucznie wykreowany popyt? A jeśli suplementacja magnezem jest konieczna, jaką formę wybrać?

Odpowiedz na pierwsze pytanie nie jest trudna. Potrzebujemy dużo magnezu! Magnez obecny jest we wszystkich komórkach naszego ciała. To ważny element w ponad 300 procesach enzymatycznych w naszym organizmie, wliczając produkcję energii.

Magnez jest niezbędny dla zachowania:

  • prawidłowej gęstości kości,
  • prawidłowej pracy serca,
  • prawidłowej pracy układu oddechowego,
  • zachowania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi.

Magnez kupisz tutaj: www.kolagen.pl/p198,magnesium-complex.html

Innymi funkcjami naszego ciała wymagającymi obecności magnezu są:

  • przewodzenie sygnałów nerwowych,
  • transfer grup metylowych,
  • przekształcenie pirydoksyny do fosforanu pirydoksalu (aktywna forma witaminy B6),
  • wytwarzanie energii (produkcja ATP),
  • prawidłowe kurczenie się mięśni (brak nieprzyjemnych skurczy).

Niedobory magnezu

Niestety za niedobory magnezu odpowiedzialne są czynniki, na które większość z nas nie ma wpływu. Polskie gleby są stosunkowo ubogie w ten pierwiastek, wypierany z nich dodatkowo przez szkodliwy glin. Zmniejsza się również zawartość magnezu w tkankach roślin i zwierząt, które spożywamy. Rosnące skażenie wody, żywności i powietrza sprawia, że mamy w organizmach dużo więcej ołowiu, niż nasi przodkowie, a to z kolei powoduje zmniejszenie stężenia magnezu w osoczu krwi.

Na inne czynniki powodujące niedobory magnezu mamy wpływ, ale trudno nam natychmiastowo zmienić nawyki i ograniczyć stres. Spożywamy stosunkowo mało surowych owoców i warzyw, a właśnie w nich znajduje się magnez w niezmienionym stanie. Przetwarzanie żywności prowadzi do powstawania w niej trudno rozpuszczalnych związków magnezu źle przyswajanych przez ustrój. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz sód wypłukuje minerały, w tym magnez z organizmu. I oczywiście jest jeszcze to, co każdy z nas wie, choćby z reklam – kawa, herbata, alkohol, cukier i stres drastycznie zwiększają zapotrzebowanie organizmu na ten cenny pierwiastek. Związki wapnia również zmniejszają wchłanianie magnezu.

Magnez kupisz tutaj: www.kolagen.pl/p198,magnesium-complex.html

Leave a Reply