fbpx

Domowy ocet jabłkowy. Przepis.

domowy ocet jabłkowy przepisW dzisiejszym wpisie podam Ci wyjątkowy przepis na domowy ocet jabłkowy.

O cudownych właściwościach octu jabłkowego możesz przeczytać tutaj –> www.adelia.com.pl/na-co-jest-dobry-ocet-jablkowy/

Chociaż ocet jabłkowy można kupić praktycznie w każdym sklepie spożywczym – to jednak smak tego domowego, przygotowanego samodzielnie; jest najbardziej niepowtarzalny i wyjątkowy.
I wcale nie jest to trudne.

Warto zrobić go więcej, ze względu na jego prozdrowotne właściwości i praktycznie zastosowanie w domu (o tym przeczytasz w poprzednim wpisie – Na co jest dobry ocet jabłkowy – klik).

To prawdziwy eliksir zdrowia i urody.

PRZEPIS na Domowy Ocet Jabłkowy

Składniki na ocet domowy:

  • 1 kg dojrzałych jabłek (najlepsze odmiany to antonówka, reneta, papierówka, bojken)
  • 1 litr letniej, przegotowanej wody,
  • 1/2 -1 szklanka cukru (jabłka słodkie wymagają mniej cukru, a kwaśne więcej).
  • Podane ilości można multiplikować.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie nastawu na domowy ocet jabłkowy jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Dokładnie umyte i osuszone jabłka (całe, ze skórką, bez ogonków) – pokrój w kostkę i umieść w dużym, wyparzonym słoju. Zalej przegotowaną, ostudzoną i osłodzoną wodą. Słoik przykryj gazą i przymocuj sznurkiem, by nic nie dostało się do środka w trakcie fermentacji.

Odstaw go w ciemne i ciepłe miejsce na 2 do 5 tygodni – tyle czasu będzie trwać fermentacja w zależności od temperatury oraz ilości cukru zawartego w wykorzystanych jabłkach.

Ocet jabłkowy jest gotowy, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się już nowe bąbelki. Kiedy to nastąpi przelej go przez gazę. Pamiętaj, aby to zrobić do szklanych, wyparzonych butelek i dokładnie zakręć, ponieważ nie może się tam dostać tlen. Przechowuj w chłodnym miejscu. Właściwie przygotowany ocet charakteryzuje się przyjemnym, delikatnym zapachem jabłek i słodko-kwaśnym, octowym smakiem oraz charakterystycznym żółto-brązowym (złocistym) kolorem. Jego mętność to zaleta, a nie wada octu.

UWAGA!

Ważne jest to, by wszystkie kawałki jabłek były całkowicie zanurzone w wodzie; inaczej może pojawić się pleśń. A wtedy ocet nie będzie nadawał się do spożycia. Jabłka można przycisnąć, np. małym talerzem albo szklanką, ale w taki sposób, by nie ograniczyć dostępu tlenu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania bakterii octowych.

Raz dziennie zamieszaj zawartość słoja drewnianą lub plastikową łyżką (nie metalową), by zapewnić równomierny dostęp tlenu.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.

Napisz komentarz