Dieta antycellulitowa

Choć nieodpowiednia dieta jest jedynie jednym z wielu czynników sprzyjającym powstawaniu cellulitu, to mimo wszystko od niej powinniśmy zaczynać kurację skierowaną przeciw pomarańczowej skórce.  Znajomość produktów zawierających pomocne w walce z cellulitem substancje, pozwala skomponować posiłki zarówno smaczne jak i zdrowe.

Dieta skierowana przeciwko cellulitowi pozwala na usprawnienie przemiany materii i spalania tłuszczu, poprawia krążenie krwi, a także usuwa zalegające toksyny i nadmiar wody.

Poniżej wymieniłam część z substancji wspomagających walkę z cellulitem, a także produkty, które je zawierają.

fitosterole:

  • ograniczają wchłanianie cholesterolu
  • obniżają poziom złego cholesterolu (LDL)

produkty bogate w fitosterole:
soja, sezam, słonecznik

błonnik:

  • poprawia ruchy jelit,zabezpiecza przed zaparciami
  • spowalnia wchłanianie tłuszczów
  • niweluje uczucie głodu

produkty bogate w błonnik:
produkty zbożowe, warzywa, soja

lecytyna:

  • wspomaga odnowę uszkodzonych komórek

produkty bogate w lecytynę:
kapusta, rzodkiewka, brukselka, brokuły

witamina C:

  • pobudza syntezę kolagenu
  • pobudza trawienie
  • oczyszcza i odtruwa organizm

produkty bogate w witaminę C:
owoce cytrusowe, truskawki, porzeczki, maliny, kapusta, brukselka, kalafior, pomidory, brokuły itp.

kwasy Omega-3,-6,-9:

  • poprawiają metabolizm
  • ograniczają odkładanie tłuszczu

produkty bogate w kwasy Omega-3,-6,-9:
tłuste ryby, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika

krzem:

  • wzmacnia warstwę kolagenową

produkty bogate w krzem:
zboża, buraki, pietruszki, ziemniaki, banany

potas:

  • reguluje gospodarkę wodną
  • obniża ciśnienie
  • zapobiega powstawaniu obrzęków

produkty bogate w potas:
cytrusy, banany, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki

antyoksydanty:

  • zwalczają wolne rodniki

produkty bogate w antyoksydanty:
zboża, owoce, warzywa, zioła, herbata, wiele innych produktów roślinnych

Pamiętać należy, że im mniej przetworzone są powyższe substancje, tym lepiej. Przykładowo zwykły biały chleb zawiera niewiele z dobroczynnych właściwości zboża, z którego powstał. Podobnie gotowane w wodzie warzywa tracą wiele cennych mikroelementów.  Lepiej jeść mniejsze posiłki, ale częściej.  Wskazane jest też picie dużych ilości wody, która wspomoże usuwanie z organizmu toksyn.

Ograniczyć należy, a najlepiej wyeliminować wszelkie fast foody i używki, które wspomagają zaleganie toksyn. Znacząco ograniczyć sól i produkty, które mają jej pod dostatkiem, a także ostrych przypraw, które powodują odkładanie się wody. Niewskazane są również produkty wysokobiałkowe – powodują zakwaszenie organizmu, oraz tłuszcze nasycone.

Można również wspomóc się profilaktyką zewnętrzną – stosując np. Kolagen Naturalny SILVER czy też Serum Wyszczuplające Anti-cellulit, a najlepiej oba kosmetyki, stosując wcześniej peeling.

 

———————————————

Mam do Ciebie prośbę – jeżeli artykuł wydał się Tobie ciekawy, proszę kliknij przycisk „Lubię to, na górze wpisu, tuż pod tematem artykułu.
Pomoże mi to dotrzeć do większej liczby osób. Możesz również udostępnić go znajomym na Facebooku 🙂

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.