Czy czekolada jest zdrowa?

czekoladaCzekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych na świecie. Słynie ona nie tylko ze swojego smaku, ale również licznych właściwości odżywczych. Przy czym dotyczy to czekolady gorzkiej, czyli takiej, która zawiera co najmniej 70 proc kakao.

Jakie właściwości prozdrowotne kryje czekolada? Czy jej codzienne spożywanie w umiarkowanych ilościach może zapobiegać groźnym chorobom, a także poprawiać samopoczucie?

Czekolada jest nielicznym z produktów i słodyczy, którym ciężko nam się oprzeć, a także które oprócz cukru zawierają też prozdrowotne właściwości.

Dlatego postanowiłam przygotować domowe czekoladki w nieco bardziej dietetycznej wersji 😉

Składniki:

  • olej kokosowy – 200 ml
  • kakao  –  2 łyżki
  • karob – 1 łyżka
  • miód/ ksylitol do smaku
  • dodatkowo: suszone owoce/orzechy/wiórki kokosowe

Olej rozpuszczamy, ale nie podgrzewamy. Dodajemy kakao, karob i słodzik, mieszamy przelewamy do foremek (sylikonowych lub papierowych). Posypujemy dodatkami. Wkładamy do zamrażalki na godzinę. Wyciągamy z foremek i się delektujemy !

Czy czekolada może być zdrowa?

Otóż tak – ziarna kakaowca zawierają wiele substancji bioaktywnych. Jednymi z najważniejszych są polifenole, związki o działaniu antyoksydacyjnym. Odgrywają one bardzo ważną rolę w prewencji chorób sercowo naczyniowych, działają przeciwzapalnie i antykarcynogennie.

Kakao

Kakao stanowi także źródło licznych substancji psychoaktywnych. Wyróżnić tutaj można: kofeinę, teobrominę, anandamid, teofilinę. Regularne spożywanie kofeiny może przyczyniać się do korzystnego wpływu na układy neuronalny, moczowy oraz oddechowy.

Ponadto może ona zmniejszać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, a także Parkinsona. Dodatkowo, kofeina zmniejsza uczucie zmęczenia, pobudza oraz polepsza samopoczucie.

Rola Fenyloetyloaminy

Fenyloetyloamina pełni rolę neuroprzekaźnika i nazywana jest często „narkotykiem miłości”, w związku z właściwościami intensywnie poprawiającymi  nastrój. Wykazuje działanie przeciwdepresyjne, przyczynia się do radości, a nawet euforii.

Karob, czyli inaczej mączka chleba świętojańskiego stanowi źródło witamin B1, B2 oraz B3. Ponadto znajdujemy w tej roślinie cenne pierwiastki, jak magnez, żelazo, wapń i fosfor. Zawiera także duże ilości pektyn, śluzów oraz garbników, które mają właściwości zagęszczające i korzystnie wpływają na układ pokarmowy.

Olej kokosowy

Olej kokosowy – jego skład w większości stanowią tłuszcze nasycone głównie kwas laurynowy i mirystynowy. To co wyróżnia te kwasy tłuszczowe, to ich średniołańcuchowa budowa. Takie średniołańcuchowe kwasy (MCFA) zostają wchłonięte w organizmie człowieka już w jelitach, nie wymagając udziału lipazy oraz żółci.

Zatem są szybko zamieniane na energię, a nie są zamieniane w tłuszcz. Badania wskazują na to, że olej MCT wspiera spalanie tłuszczu i zwiększa metabolizm organizmu. Olej MCT zwiększa uczucie nasycenia, dzięki czemu możesz jeść mniej i rzadziej.

Przyczynia się to także do łatwiejszej utraty zbędnych kilogramów. Z tego powodu, zaleca się jego przyjmowanie podczas posiłków.

Korzyści z przyjmowania olejów

Kolejną korzyścią z przyjmowania olejów MCT, jest stabilizowanie poziomu glukozy we krwi. Wpływa to zarówno na mniejszą masę ciała, jak i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych. Nie zapominajmy o tym, że olej MCT wpływa także na lepszą odpowiedź komórek na insulinę, co pozwala w większym stopniu skorzystać z jej działania anabolicznego.

Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na przyswajalność składników mineralnych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz karetonoidów występujących w innych produktach.

Ponadto kwasy MCT wykazują, takie prozdrowotne właściwości, jak m.in.: działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, udział w odbudowie nabłonka jelit, wpływ na dobry stan skóry.

Co daje nam czekolada?

Czekolada dostarczając organizmowi węglowodanów, wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej. Jest bogata w wapń, żelazo, potas, fosfor oraz witaminy A, D, E i z grupy B. Kakao uznaje się też za bogate źródło magnezu, ponieważ w 100 g zawiera go aż 420 mg, zaś w 100 g gorzkiej czekoladzie – jest go około 170 mg.

Jednak jednym z najbardziej pożądanych składników słodkich tabliczek są flawonoidy występujące w ziarnach kakaowca. Naukowcy udowodnili, że te substancje naturalnie chroniące roślinny, mają podobny wpływ na ludzi – zatrzymują rozwój komórek nowotworowych, chronią skórę przed promieniowaniem słonecznym, usprawniają przepływ krwi do mózgu, poprawiając jego funkcjonowanie, mają właściwości przeciwutleniające i zmniejszają apetyt. Najnowsze badania potwierdzają wpływ flawonoidów na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca.

Jeść, czy nie jeść – oto jest pytanie

Najlepiej byłoby jeść, ale pozbyć się dodawanej do czekolady sacharozy. Na szczęście takie czekolady już są dostępne. Sacharozę można zastąpić stewią, która jest rośliną 300 razy słodszą od popularnego cukru, a jednocześnie jest zupełnie bezkaloryczna.

Czekolady słodzone stewią to błogosławieństwo dla osób, które czekoladę lubią, ale nie chcą lub nie mogą spożywać wysokokalorycznych produktów czy też produktów z wysokim indeksem glikemicznym. Dostępne w Stewiarnia.pl czekolady mają nawet o 100 kcal mniej, a przy tym zawierają więcej, bo aż 35% błonnika. W tradycyjnych czekoladach jest go tylko około 6%, w naszych jest go więcej, bo zajmuje miejsce wyeliminowanego ze składu cukru – komentuje Straszewska.

Czekoladowe minusy

Największy minus to biały cukier, czyli precyzyjnie mówiąc sacharoza dodawana do czekolady, by zrównoważyć kakaową gorycz. Tabliczka czekolady to ponad 500 kcal, które stanowią przeszło ¼ całego wskazanego dziennego zapotrzebowania na wartość energetyczną.

Sacharoza odpowiada za ubytki w szkliwie zębów i próchnicę oraz szereg chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycę, ze względu na jej wysoki indeks glikemiczny, rozregulowanie pracy trzustki. Tymczasem samo kakao ma dobry, bo bakteriobójczy wpływ na jamę ustną!

Drugim niekorzystnym składnikiem są nasycone kwasy tłuszczowe, pochodzące z mleka krowiego – to one dostarczają prawie połowy kalorii z czekolady.

Należy pamiętać jednak, że czekolada czekoladzie nierówna. Gorzka czy deserowa tabliczka ma dużo więcej minerałów i przeciwutleniaczy niż czekolada mleczna, bo ma większą zawartość kakao. Również w gorzkiej czekoladzie występuje więcej kwasu stearynowego, który w odróżnieniu od innych kwasów nasyconych, obniża poziom „złego” cholesterolu – mówi Beata Straszewska

Ciemna czekolada dobrze wpływa na serce

Badania pokazują, że ciemna czekolada poprawia przepływ krwi przez naczynia krwionośne, a także wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ciemnej czekolady dobrze działa więc nie tylko na nasz nastrój, ale i na nasze serce.

Czekolada poprawia koncentrację

Ciemna czekolada nie tylko wpływa na obniżenia ciśnienie krwi, ale i poprawia koncentrację! To świetna wiadomość dla wszystkich, którzy mają problem ze skupieniem się podczas pracy. Wystarczy wtedy sięgnąć po kostkę ciemnej czekolady, która pomoże zebrać myśli.

Ciemna czekolada zmniejsza ochotę na słodycze

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze pokazują, że ciemna czekolada jest znacznie bardziej sycąca, niż czekolada mleczna. Eksperyment, który tego dowiódł, składał się z dwóch części.

Podczas jednej z nich uczestnicy badania jedli ciemną czekoladę, zaś podczas drugiej – mleczną czekoladę. Następnie po 2,5 godziny od takiego posiłku uczestnikom badania zaoferowano pizzę. Okazało się, że spożycie pizzy było o 15% niższe wśród grupy, która wcześniej spożywała ciemną czekoladę.

Badacze odkryli, że po zjedzeniu ciemnej czekolady mamy mniejszą ochotę na słodkie, słone i tłuste potrawy. Tak więc jedzenie gorzkiej czekolady może być skutecznym sposobem pozwalającym na zachowania dobrej sylwetki.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.