Witamina B12 a stan zdrowia

Metylacja

Zaburzenia metylacji to zjawisko, o którym coraz częściej słyszymy. Można powiedzieć, że już połowa populacji ma z nią problem, a co za tym idzie – dużo niedoborów i problemów zdrowotnych. Warto przeczytać i być świadomym, że anemia nie zawsze oznacza tylko niedobory żelaza.

Witamina B12 – Co to za witamina i za co odpowiada?

B12, to rozpuszczalna w wodzie witamina. Jej występowanie w przyrodzie jest dość ograniczone. Kiedy ciało wykorzysta odpowiednią ilość tej witaminy, resztki opuszczają organizm wraz z moczem. Oprócz tego nasza wątroba może przez długi czas przechowywać B12.

Witamina ta występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (głównie podroby, mięso, jaja i skorupiaki) oraz w nabiale. Nie są to na pewno wystarczające ilości, żeby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie.

Witamina ta występuje w suplemencie diety: www.kolagen.pl/p149,axanta.html

Witamina B12 umożliwia wchłanianie witaminy A oraz aktywizację żelaza w organizmie. Pomaga w formowaniu się czerwonych krwinek oraz wspiera układ nerwowy. Jest wchłaniana w jelicie cienkim – najpierw zostaje związana z faktorem wewnętrznym IF (Intrinsic Factor), który produkowany jest w śluzówce żołądka i tak transportowana zostaje do jelita cienkiego, gdzie może poprawnie się wchłonąć.

Nasz organizm posiada magazyny B12, może ją przechowywać przez dłuższy okres czasu.

Co się dzieje, gdy masz niedobory B12?

  • B12 jest powiązana z aktywizacją żelaza w organizmie – dlatego też często anemia może wynikać właśnie z niedoboru tej witaminy, a nie z niedoboru żelaza;
  • Problemy ze skupieniem się i uwagą;
  • Pogorszenie nastroju, stany depresyjne;
  • Podniesienie poziomu homocysteiny;
  • Zaburzenia w ogólnym funkcjonowaniu mózgu;
  • Brzydki zapach ciała;
  • Stany zapalne ust;
  • Drętwienie lub mrowienie kończyn.

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest syntetyczną formą B9, znaleźć ją można w suplementach i urozmaiconej diecie. Jest niezbędnym składnikiem naszego żywienia, ponieważ wspiera prawidłowy rozwój, funkcjonowanie układu nerwowego oraz dba o należytą pracę mózgu . Organizm nie potrafi sobie sam wytwarzać tej witaminy, ani jej przechowywać (ponieważ jest rozpuszczalna w wodzie), dlatego tak bardzo ważne jest dostarczanie go wraz z odpowiednimi pokarmami i suplementami.

Co wpływa na niedobory?

  • Picie kawy;
  • Spożywanie alkoholu;
  • Palenie papierosów;
  • Branie środków antykoncepcyjnych;
  • Stres;
  • Celiakia;
  • Choroby zapalne jelit;
  • Metformina.

Co mogą spowodować niedobory?

  • Słaby wzrost;
  • Drażliwość;
  • Problemy z pamięcią;
  • Duszności;
  • Alzheimer;
  • Choroby serca;
  • Nowotwory;
  • Defekty u dziecka;
  • Depresja;

Metylacja – ważna sprawa

To nieodzowny proces, który pozwala naszemu organizmowi funkcjonować płynnie, konwertować pewne substancje tak by były dla nas dostępne i wchłanialne. Przy okazji wspierany jest system odpornościowy, usuwane toksyny, tworzą się nowe komórki, następuje obniżenie poziomu histaminy. Jest to proces niezwykle ważny, a szczególną uwagę należy oddać homocysteinie. Jeśli mamy zaburzenia metylacji, jesteśmy narażeni na wysoki poziom homocysteiny, która musi przejść ten proces, aby przekształcić się w metioninę lub cysteinę. Do tego potrzebujemy witaminy B12 oraz kwasu foliowego. Pojawia się błędne koło, mamy zaburzenia metylacji, bo nie wchłania nam się np. odpowiednio B12 i kwas foliowy.

Zaburzenia metylacji często przyczyniają się do nowotworów, chorób o podłożu psychologicznym, a do tego dają inne, typowe objawy.

Jak sobie radzić z zaburzeniami metylacji?

Po pierwsze prawidłowa dieta. Odżywanie jest najważniejsze. Należy zaopatrzyć się w produkty o wysokiej zawartości żelaza i witamin z grupy B. Pionierem jest tutaj wątróbka, ale cała reszta podrobów jest również bogata w te składniki, z mięs możemy wybrać również wołowinę. Pamiętaj jednak o tym, że nie u każdego mięso jest dobrym rozwiązaniem. Dobrą opcją jest również surowy miód, pyłek pszczeli, a jeżeli chodzi o warzywa to warto sięgnąć po natkę pietruszki, brukselkę, brokuły, jarmuż i botwinkę. Z owoców możemy wybrać śliwki, pomarańcze i morele.

Suplementacja

Jednym z cennych składników Axanty jest cały arsenał witamin z grupy B. W zaburzeniach metylacji szczególnie wskazana jest aplikacja głównie B12 i B6.

Axanta zawiera także standaryzowany na 95% piperyny ekstrakt czarnego pieprzu, który wspomaga:
– procesy trawienne,
– system immunologiczny,
– wspomaga funkcjonowanie dróg oddechowych i oczyszczanie wątroby,
– wspomaga funkcjonowanie całej powierzchni naszej skóry,
– a także narządów płciowych oraz krążenie krwi,
– ma funkcje reproduktywne dla żeńskiego układu rozrodczego i witalizuje układ nerwowy.

Kliknij i zamów: www.kolagen.pl/p149,axanta.html

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.