10 przyczyn niedoboru witaminy B12: czy jesteś zagrożony?

Niedokrwistość z niedoboru witamin to brak zdrowychWitaminy, Tabletek, Pigułki, Medycyna, Farmaceutyki czerwonych krwinek spowodowany, gdy masz niższe niż normalnie ilości niektórych witamin. Witaminy związane z niedokrwistością z niedoboru witamin obejmują kwas foliowy, witaminę B-12 i witaminę C.

Niedokrwistość z niedoboru witaminy może wystąpić, jeśli nie jesz wystarczającej ilości pokarmów zawierających kwas foliowy, witaminę B-12 lub witaminę C, lub może wystąpić, jeśli twoje ciało ma problemy z wchłanianiem lub przetwarzaniem tych witamin.

Ważne jest, aby lekarz zdiagnozował i leczył niedokrwistość. Niedokrwistość z niedoboru witaminy można zazwyczaj skorygować za pomocą suplementów witaminowych i zmian w diecie.

 

Objawy

 

Objawy niedokrwistości z niedoboru witamin obejmują:

 

  • Zmęczenie
  • Duszność
  • Zawroty głowy
  • Blada lub żółtawa skóra
  • Nieregularne bicie serca
  • Utrata masy ciała
  • Drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach
  • Słabe mięśnie
  • Zmiany osobowości
  • Niestabilne ruchy
  • Zamieszanie psychiczne lub zapomnienieNiedobór witaminy zwykle rozwija się powoli przez kilka miesięcy lub lat. Objawy i objawy niedoboru witaminy mogą początkowo być subtelne, ale nasilają się wraz ze wzrostem niedoboru.

 

Przyczyny

 

Niedokrwistość z niedoboru witamin rozwija się, gdy w organizmie brakuje witamin potrzebnych do wyprodukowania wystarczającej liczby zdrowych krwinek czerwonych. Czerwone krwinki przenoszą tlen z płuc w całym ciele.

Jeśli w diecie brakuje pewnych witamin, może rozwinąć się niedokrwistość z niedoboru witamin. Lub może rozwinąć się niedokrwistość z niedoboru witamin, ponieważ twoje ciało nie może odpowiednio wchłonąć składników odżywczych z pożywienia, które jesz.

Przyczyny niedokrwistości z niedoboru witamin obejmują:

 

Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego

 

Kwas foliowy, znany również jako witamina B-9, jest składnikiem odżywczym występującym głównie w owocach i zielonych warzywach liściastych. Dieta, której stale brakuje w tych produktach, może prowadzić do niedoborów.

Niedobór może również wystąpić, jeśli twoje ciało nie jest w stanie wchłonąć folianów z pożywienia. Większość składników odżywczych z pożywienia wchłania się w jelicie cienkim. Możesz mieć trudności z wchłanianiem kwasu foliowego lub kwasu foliowego, syntetycznej formy kwasu foliowego dodawanej do żywności i suplementów, jeśli:

 

  • Masz chorobę jelita cienkiego, taką jak celiakia
  • Duża część jelita cienkiego została chirurgicznie usunięta lub ominięta
  • Pijesz nadmierne ilości alkoholu
  • Zażywasz niektóre leki na receptę, takie jak niektóre leki przeciwdrgawkowe

 

Kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią mają zwiększone zapotrzebowanie na folian, podobnie jak osoby dializowane z powodu chorób nerek. Niespełnienie tego zwiększonego popytu może spowodować niedobór.

 

Niedokrwistość z niedoboru witaminy B12


Niedobór witaminy B-12 może wynikać z diety pozbawionej witaminy B-12, która występuje głównie w mięsie, jajach i mleku.

Jednak najczęstszą przyczyną niedokrwistości z niedoboru witaminy B-12 jest brak substancji zwanej czynnikiem wewnętrznym, która może być spowodowana, gdy układ odpornościowy omyłkowo atakuje komórki żołądka, które ją wytwarzają. Ten rodzaj niedokrwistości nazywa się niedokrwistością złośliwą.

Czynnik wewnętrzny to białko wydzielane przez żołądek, które łączy witaminę B-12 w żołądku i przenosi je przez jelito cienkie, aby zostać wchłonięte przez krew. Bez wewnętrznego czynnika witamina B-12 nie może zostać wchłonięta i pozostawia ciało jako odpad.

Osoby z zaburzeniami autoimmunologicznymi związanymi z gospodarką hormonalną, takie jak cukrzyca lub choroby tarczycy, mogą mieć zwiększone ryzyko wystąpienia niedokrwistości złośliwej.

Niedokrwistość z niedoboru witaminy B-12 może również wystąpić, jeśli jelito cienkie nie może wchłonąć witaminy B-12 z przyczyn innych niż brak czynnika wewnętrznego. Może się to zdarzyć, jeśli:

 

  • Przeszedłeś operację żołądka lub jelita cienkiego, taką jak operacja obejścia żołądka
  • Masz nieprawidłowy wzrost bakterii w jelicie cienkim
  • Masz chorobę jelit, taką jak choroba Crohna lub celiakia, która zaburza wchłanianie witaminy
  • Połknąłeś tasiemca po zjedzeniu zanieczyszczonej ryby. Tasiemiec pobiera substancje odżywcze z organizmu.

 

Niedokrwistość z niedoboru witaminy C.

 

Niedobór witaminy C może rozwinąć się, jeśli nie otrzymasz wystarczającej ilości witaminy C z pożywienia, które jesz. Niedobór witaminy C jest również możliwy, jeśli coś zaburza zdolność do wchłaniania witaminy C z pożywienia. Na przykład palenie zaburza zdolność organizmu do wchłaniania witaminy C.

Niektóre choroby przewlekłe, takie jak rak lub przewlekła choroba nerek, również zwiększają ryzyko niedokrwistości z niedoboru witaminy C, wpływając na wchłanianie witaminy C.

Czynniki ryzyka

 

Wiele czynników może wpływać na zasoby witamin w organizmie. Zasadniczo ryzyko niedoboru witamin wzrasta, jeśli:

Twoja dieta zawiera niewiele naturalnych źródeł witamin, takich jak mięso, nabiał, owoce i warzywa. Wegetarianie, którzy nie jedzą produktów mlecznych i wegan, którzy nie jedzą żywności pochodzącej od zwierząt, mogą należeć do tej kategorii.

Konsekwentne przegotowanie jedzenia może również powodować niedobór witamin.
Jesteś w ciąży i nie bierzesz multiwitaminy. Suplementy kwasu foliowego są szczególnie ważne w czasie ciąży.
Masz problemy z jelitami lub inne schorzenia, które zakłócają wchłanianie witamin. Nieprawidłowy wzrost bakterii w żołądku lub operacja jelit lub żołądka może zakłócać wchłanianie witaminy B-12.
Nadużywasz alkoholu. Alkohol zakłóca wchłanianie kwasu foliowego i witaminy C, a także innych witamin.
Przyjmujesz pewne leki na receptę, które mogą blokować wchłanianie witamin. Leki przeciwdrgawkowe mogą blokować wchłanianie kwasu foliowego. Leki zobojętniające sok żołądkowy i niektóre leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2 mogą zakłócać wchłanianie B-12.

 

Powikłania

Niedobór witamin zwiększa ryzyko wielu problemów zdrowotnych, w tym:
Powikłania ciążowe

Kobiety w ciąży z niedoborem kwasu foliowego mogą częściej doświadczać powikłań, takich jak przedwczesne porody. Rozwijający się płód, który nie otrzymuje wystarczającej ilości kwasu foliowego od matki, może rozwinąć wady wrodzone mózgu i rdzenia kręgowego.

Jeśli myślisz o zajściu w ciążę, zapytaj swojego lekarza, czy powinieneś rozważyć przyjmowanie suplementów kwasu foliowego, aby zapasy folianów w twoim ciele były wystarczające, aby utrzymać dziecko.

Zaburzenia układu nerwowego

 

Chociaż witamina B-12 jest ważna dla produkcji czerwonych krwinek, jest również ważna dla zdrowego układu nerwowego.

Nieleczony niedobór witaminy B-12 może prowadzić do problemów neurologicznych, takich jak uporczywe mrowienie dłoni i stóp lub problemy z równowagą. Może to prowadzić do zamieszania i zapominania, ponieważ witamina B-12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Bez leczenia niedoboru witaminy B-12 powikłania neurologiczne mogą stać się trwałe. Niedobór witaminy B-12 może powodować te i inne problemy zdrowotne, zanim doprowadzi do anemii.

Rozważ multiwitaminę

 

Jeśli martwisz się o wystarczającą ilość witamin w jedzeniu, zapytaj swojego lekarza, czy multiwitamina może być dla Ciebie odpowiednia. Większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość witamin z pożywienia, które jedzą. Ale jeśli Twoja dieta jest ograniczona, możesz wziąć multiwitaminę.

Nie pal

Palenie zaburza wchłanianie składników odżywczych, takich jak witamina C, dlatego może zwiększać ryzyko niedoboru witamin.

Jeśli palisz, rzuć. Jeśli nie palisz, nie zaczynaj. Jeśli próbowałeś rzucić na własną rękę i nie odniosłeś sukcesu, porozmawiaj ze swoim lekarzem o strategiach, które pomogą ci rzucić palenie.

Pij alkohol z umiarem, albo nie pij w ogóle

 

Alkohol może przyczyniać się do niedokrwistości z niedoboru witamin. Jeśli zdecydujesz się pić alkohol, rób to z umiarem. U zdrowych osób dorosłych za umiarkowane picie uważa się ogólnie:

Dwa drinki dziennie dla mężczyzn w wieku 65 lat i młodszych
Jeden napój dziennie dla mężczyzn w wieku powyżej 65 lat
Jeden napój dziennie dla kobiet w każdym wieku

Napój to 12 uncji (355 mililitrów) piwa, 5 uncji (148 mililitrów) wina lub 1,5 uncji (44 mililitrów) 80-proof destylowanych alkoholi.

O autorce

Milena Chorążewska - Bloggerka, pasjonatka zdrowego stylu życia. Założyła bloga, aby dzielić się swoją pasją. Jej 7 letnie doświadczenie w zakresie medycyny naturalnej pomaga jej rozwijać projekt Adelia.