4 Proste Przepisy Na Smaczne i Zdrowe Mleko Roślinne

cocoObecne mleko, które możemy kupić w sklepie jest zubożałe, okradzione z wielu cennych substancji, jak choćby laktoferyny czy lizozymu.

Do tego białka zwierzęce zawarte w mleku zakwaszają organizm, który by przywrócić równowagę musi wykorzystać „zapasy” alkalizujących składników (np. wapń) z naszych kości, stawów i inny części ciała.

Człowiek jako jedyna istota, spożywa mleko w wieku dorosłym i na dodatek nie jest to jego mleko!
Badań na temat szkodliwości mleka krowiego u człowieka jest mnóstwo.

Co więc zrobić w momencie, gdy nie wyobrażasz sobie dnia bez mleka?

Zrobić własne! 😀

Takie zdrowe, roślinne..

Mam nadzieję, że pomogą Tobie cztery proste przepisy na pyszne mleko roślinne. Zobacz, jakie są proste 😉

MLEKO OWSIANE

Składniki:
4 łyżki stołowe płatków owsianych
400ml przegotowanej wody
ewentualnie szczypta soli lub1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane umieść w kielichu blendera i zalej wodą.
  2. Zacznij miksować i miksuj około minuty.
  3. Następnie przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
  4. Powstały płyn to mleko owsiane. Możesz je dosłodzić lub lekko posolić dla smaku.

 

MLEKO KOKOSOWE

Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

  1. Wiórki zalej 1 szklanką ciepłej wody i zostaw pod przykryciem na około 2h.
  2. Przerzuć je do blendera, zalej szklanką wrzątku i zmiksuj.
  3. Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
  4. Już masz przed sobą gotowe mleko kokosowe 🙂

 

MLEKO MIGDAŁOWE

Składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Migdały zalej wrzątkiem, zostaw na 10 minut, a następnie opłucz w zimnej wodzie i obierz ze skórki (możesz ten krok pominąć).
  2. Zalej migdały wodą z kranu i pozostaw na 8h (zalecam na noc).
  3. Moczone migdały odcedź i umieść w blenderze.
  4. Zalej je 4 szklankami wody i zmiksuj.
  5. Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
  6. Gotowe!

MLEKO SEZAMOWE

Składniki:
1 szkl. ziaren sezamu
4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie:

  1. Zalej ziarna sezamu wodą z kranu i pozostaw na 4-6h.
  2. Moczony sezam odcedź i umieść w blenderze.
  3. Zalej je 4 szklankami wody i zmiksuj.
  4. Przelej ciecz przez gazę do innego naczynia.
  5. Ciesz się smakiem mleka sezamowego 😉

 

To, co zostało na gazie świetnie się sprawdza jako zagęstnik do zup i sosów lub dodatek do wypieków. Możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego i stewii, a uzyskasz zdrowy i smaczny farsz do naleśników 🙂

 

———————————————

Mam do Ciebie prośbę – jeżeli te przepisy wzbudziły Twoją ciekawość, proszę kliknij przycisk „Lubię to, na górze wpisu, tuż pod tematem artykułu. Pomoże mi to dotrzeć do większej liczby osób.

Możesz również udostępnić go znajomym na Facebooku i polubić mojego Fanpage’a 🙂

Leave a Reply